HC Energie Karlovy Vary

Bruk: Tým vypadá dobře, na práci se moc těším

Do nové sezóny půjde karlovarská Energie s novým realizačním týmem. Hlavním trenérem se stal třiapadesátiletý David Bruk, pro kterého bude karlovarské angažmá extraligovou premiérou. Zkušený trenér bude chtít zúročit bohaté zkušenosti nejen z mládežnických reprezentací. V posledních letech vedl prvoligové Litoměřice, se kterými slavil několik úspěchů. Jak se rodil jeho přesun na lavičku Energie a jak se těší na západočeská derby s Plzní, kde již dlouhý čas bydlí?

Pane trenére, vítejte v Karlových Varech. Čím vás oslovila nabídka Energie?
Je to jednoduché. Vary jsou dnes již tradičním extraligovým klubem. Je to velmi zajímavá nabídka práce. Pracuje se zde s mladými hokejisty, což je mi blízké. Mám zkušenosti jak s juniory, tak mládežnickými reprezentacemi. Takže z mého pohledu nebylo moc co řešit.

Pro vás jde o první extraligové angažmá. Jak velká výzva to je?
Výzva to je samozřejmě veliká. Vzhledem k mému pokročilému věku to není tak, že bych se z toho měl hroutit. Ale byl bych samozřejmě rád, kdybychom uspěli.

Co konkrétně budete považovat za úspěch?
Zní to možná jako klišé, které vám řekne každý trenér. Ale v první řadě bych chtěl v klidu postoupit do play-off.

Nemrzí vás, že extraligové angažmá nevyšlo už dříve?
Nemrzí. Tyhle věci přicházejí tak, jak přicházejí. V pracích, které jsem zatím měl, jsem byl maximálně spokojený. Práce v mládežnických reprezentacích mě navíc maximálně uspokojovala.

Jak dlouhé byly námluvy s vedení Energie?
Strašně rychlé (smích).

Jste tady zatím pár dní. Jak byste charakterizoval zdejší tým? Už jste jej stihl poznat?
Tým poznávám za pochodu, protože jsem tady opravdu krátce. Ale tým vypadá velice kladně, hráči dobře trénují a já se na práci s nimi moc těším. Na nějaké hodnocení je ale ještě strašně brzy.

Jak moc se budu lišit herní styl od toho, který tady v posledních pěti letech prezentoval Martin Pešout?
Tým je tu hodně mladý, živý, takže si nemyslím, že budou změny radikální. Budeme chtít hrát rychlý, agresivní a útočný hokej. Nějaké změny však určitě přijdou. Nevím, zda budou zásadní. Ale každý trenér má něco svého, co přinese a do hry se to jistě promítne.

Za asistenty budete mít Václava Skuhravého, Jakuba Grofa a Pavla Kněžického. Všichni tři znají velmi dobře zdejší prostředí. Jak velká výhoda to pro vás je?
Obrovská výhoda. Znají místní prostředí, znají tým a já díky nim nejdu do neznáma, jelikož je všechny výborně znám.

Kostra mužstva je dlouho pospolu, může i to být vaše výhoda?
Já to jako výhodu určitě vnímám. Kádr máme hotový. V očekávání jsme de facto pouze v případě Jakuba Fleka. Pokud by to nedopadlo a on odešel, očekávali bychom posílení na jeho postu. Plus se s vedením bavíme ještě o možném posílení o jednoho hráče, ale to si zatím nechám pro sebe.

Zahájili jste letní přípravu. Jak dlouhá bude? Můžete přiblížit detailnější plán?
Suchá příprava bude o trochu delší než dva měsíce a skončí prvního července. Potom dostanou hráči chvíli volno, ale budou mít individuální tréninkové plány, aby se připravovali samostatně a pětadvacátého července půjdeme ostře na led.

Extraliga začne 16. září. Hned v pátém kole vás čeká derby v Plzni. Jak moc pro vás bude emotivní?
V Plzni žiju pětadvacet let. Dlouhou dobu jsem tam trénoval, ale taky už tam delší dobu netrénuji. A možná i proto to nebudu vnímat osobně jako derby pro mě coby Plzeňáka. Ale samozřejmě to budu vnímat jako derby ve vztahu rivality obou klubů.

Na úvod bude pikantní souboj s brněnskou Kometou. Jak se těšíte na tenhle zápas?
To asi bude emotivní spíše z druhé strany. Pro mě budou emoce na střídačce spojené spíše s prvním extraligovým zápasem na střídačce. Takže je možné, že toho budu mít emočně plné kecky. Ne však proto, že jsme se prohodili jako trenéři. Celkově ale vnímám první tři kola jako slušný masakr (úsměv).

Dlouho jste působil u mládeže. Dá se od ní něco přenést do extraligového hokeje?
Určitě je praxe s mladými hráči dobrou zkušeností a průpravou. O to víc, že Karlovy Vary hrají mladé hráče. Tým je tu mladý a klub chce dávat příležitost mladým klukům. Je tu navíc výborná juniorka. Takže si myslím, že tyhle zkušenosti se mohou hodit nejen mně, ale i klubu.

Smlouvu jste podepsal jen „na rok“, to byl váš cíl?
Já si myslím, že to je normální postup. Pro mě jde o nové angažmá, pro klub jsem nový trenér, takže nebyl důvod podepisovat smlouvu na pět let.

Děkuji za rozhovor a přeji mnoho úspěchů.