HC Energie Karlovy Vary

Deficit z loňské sezony byl obrovský, říká trenér juniorů Eismann

Ke 30. červnu skončila juniorům kombinovaná letní příprava, ve které si mimo jiné vyzkoušeli také trénink MMA. Karlovarské mladíky čeká třítýdenní pauza a posléze se budou připravovat ve dvoufázových trénincích na novou sezonu, ve které může soutěž nově opustit až šest týmů.

Pane trenére, máte za sebou letní přípravu. Jak byste ji zhodnotil?
Letní příprava probíhala necelých deset týdnů a musím říct, že forma kombinované přípravy nám seděla. Už jen z důvodu, že jsme v podstatě neměli zraněné hráče. Spousta práce se dá udělat na ledě, tedy v prostředí, které je pro hráče přirozené. S prací hráčů jsme opravdu spokojeni.

Byly v přípravě nějaké novinky? Zmínil jste, že jste chodili i na led, což nebývalo v tomto období moc typické…
Kombinace suché přípravy a ledu není úplně novinkou, protože tu jsme už v minulosti praktikovali. I z důvodu, že sami hráči si o to řekli, jsme po vzoru A-týmu zařadili trénink MMA, který měl mezi hráči velký ohlas. Jinak jsme se drželi standardu.

Proč jste trénink MMA zařadili? Co hráčům přináší?
Hráči si o tento typ tréninku sami řekli, měl mezi nimi velký ohlas. Je to moderní sport, který je na vzestupu a když se podívám na strukturu hry hokeje, tak se v něm některé prvky dají využít. Je to hodina tvrdé práce a má velký kondiční vklad. Konfrontace jeden na jednoho, která se při tréninku objevuje, měla velký ohlas.

V loňské sezoně jste téměř nehráli, lišila se tedy něčím letní příprava?
Jsme rádi, že jsme měli takové podmínky, jakých se nám dostalo v KV aréně. Deficit toho, co se dělo a doufám, že už dít nebude, tak je obrovský. Na druhou stranu je pro všechny stejný. Nikdo nehrál. Byli jsme tedy rádi, že jsme mohli touto formou kombinované přípravy projít a budeme na to chtít navázat v předzávodním obdobím navázat.

Během letní přípravy jste hráli také zápasy, co vám ukázaly i směrem k sestavě do sezony?
V první řadě jsme rádi, že jsme mohli přípravné zápasy absolvovat. Nemůžeme na tom ale stavět, jak se bude vyvíjet sezona, protože všichni hráli ve značně nekompletních sestavách. Výsledky nemají takovou vypovídající hodnotu. Na druhou stranu nám to ukázalo, že v týmu máme spoustu šikovných talentovaných hráčů a také to, kde nás může tlačit bota, a to je, vyjma koncovky, předbrankový prostor. V některých situacích jsme příliš lehkovážní a chybí nám takové ty “špinavé” góly, kdy se prosadíme z předbrankového prostoru v situacích 50 na 50, rychlost a reakce na dorážku. V týmu nemáme potřebné kilogramy, tak musíme hledat jiné cesty, jak tyto situace zvládat, a tou je rychlost a předvídavost.

Kromě přípravy na ledě jste měli také soustředění na Božím Daru. Bylo zaměřené primárně na fyzickou kondici nebo také na atmosféru v týmu?
Myslím, že se jednalo o kombinací obojího. Kondiční stránka byla prioritní, ale díky smluvním podmínkám jsme mohli využít také wellness a večer si spolu na chvíli sednout. Proběhl také tradiční fotbalový turnaj. Soustředění splnilo svůj účel.

Do nové sezony jdete s jednou změnu v realizačním týmu. Trenérem brankářů bude Marek Zapletal,...
Rozhodně nejde do lehké pozice, protože nahradit Lukáše Mensatora je věc nepochybně složitá. Jsme teprve na začátku spolupráce. Na Márovi je vidět, že má chuť. Věřím, že postupem času se naše spolupráce bude zlepšovat a zlepšovat.

V nové sezoně bude také nový systém soutěže. Spadnout může až šest týmů. Přizpůsobili jste tomu přípravu, potažmo kádr mužstva?
Kádr ještě není uzavřený a ve hře jsou ještě nějaká jména, ale to budeme finalizovat až v srpnu. Byli bychom raději, kdyby se velký cut udělal v loňské sezoně, kdy jsme na to byli hráčsky připravení. Měli jsme silné hráče v ročníku 2001. V letošním roce jich tolik nemáme, ve srovnání s loňskou sezonou. Významné role budou mít hráči, kteří jsou v ročníku 2004 a jsou příslibem budoucnosti našeho klubu.

Při systému, kdy může spadnout šest týmů, je vůbec nějaký prostor pro zapojení mladších hráčů?
Myslím si, že budeme patřit mezi nejmladší týmy soutěže vzhledem k tomu, jak máme personálně obsazené mužstvo. Počkáme na vývoj soutěže, jestli zapojíme někoho z kádru dorostu. Realitou je to, že každý odstartuje soutěž se svými zkušenějšími hráči.

Připravovali se s vámi také Robert Bačo a Jiří Kulich. Nastoupí také do sezony nebo jsou s nimi jiné plány?
Je to v jednání. Robert Bačo se bude nejspíš rozhodovat na základě draftu, jestli se umístí či nikoliv. S Jirkou Kulichem se situace bude aktualizovat. Budeme rádi, když bude s námi nastupovat a vypomůže, ale myslím si, že si řekl důrazně o místo, když dostal příležitost v A-týmu a myslím si, že se jí chopil velmi dobře.

Měl jste v tréninku také Jana Bednáře, který už chytá v zámoří. Jaký vliv to má na hráče v týmu?
Už jen rozhovor s Bedýnkou, když se s ním naši brankáři baví, tak je pro naše hráče přínosem. I já jsem se s ním bavil, protože mě zajímaly nějaké věci v porovnání s tím, jak to vypadá v juniorských soutěžích v zámoří. Bylo to obohacující. Myslím si, že Bedýnka je na svůj věk mentálně vyspělý, dokáže formulovat své názory a i pro mě to tedy bylo přínosem.

Jaký následuje program po skončení letní přípravy?
Ke 30. červnu jsme skončili letní přípravu a hráči dostanou třítýdenní volno. Sejdeme se 22. července, kdy ihned máme naplánované FTVS testy. Poté se začneme pomalu připravovat, proběhne blok dovedností a od 26. července následují dvoufázové tréninky.

Díky za rozhovor!