HC Energie Karlovy Vary

Momenty sezony: Zpět mezi elitou i rekordman Skuhravý

Další sezónu mají energetici úspěšně za sebou. Po návratu z první ligy se jim podařilo udržet extraligu bez baráže, ačkoliv dle svých slov mířili výše. Pojďme si v tomto článku připomenout výrazné okamžiky uplynulého ročníku Tipsport extraligy.

Zpět mezi elitou!

Po roce v první lize se Energie znovu vrátila do nejvyšší tuzemské soutěže. I přes ne úplně úspěšný vstup do extraligy si ale Karlovy Vary nevedly špatně, před reprezentační pauzou se pohybovaly kolem středu tabulky. Po základní části měli energetici z dvanácté pozice jisté play-out, v něm ale k třiapadesáti bodům nabrali dalších jedenáct a jako druhý tým se udrželi v extralize bez nutnosti účasti v baráži.

#VARYVREPRE

V uplynulé sezóně dostalo několik hráčů Energie pozvánky na přípravné kempy pro reprezentační akce. Ondřej Beránek měl možnost reprezentovat Česko na Channel One Cupu v Rusku, dále pomáhal národním barvám při dvojzápase v Linci proti Rakousku a následně se ukázal i v Karlových Varech proti Německu, kde se i gólově prosadil. Po těchto dvou utkáních byl však před MS na Slovensku z kádru vyřazen. Dávid Gríger a Tomáš Mikúš dostali pozvánku do Slovenského kádru pro duel proti Švédsku, tomu bohužel naši východní sousedé podlehli 0:4 a trenér po utkání vyškrtl pětici hráčů, ve které bylo i karlovarské duo. Příležitost měli i Jakub Flek s Petr Šenkeřík, ti však v žádném reprezentačním duelu nenastoupili a absolvovali pouze přípravný kemp. Čest bojovat za svou zemi měl i Matic Podlipnik, ten nastoupil v rámci Euro Ice Hockey Challenge, na domácím turnaji vyhráli a slovinský zadák se na západ Čech vracel se zlatým úsměvem.

Senzace jménem Bednář

Šestnáctiletý Jan Bednář se po zranění karlovarské brankářské jedničky Filipa Novotného postavil za zelenobílý tým a všem doslova vyrazil dech. Hned od začátku v bráně doslova zářil a dopomohl Energii ke konci sezony bez baráže. Po svých kvalitních výkonech si v týmu vydobyl pozici brankářské jedničky. Bednář však nepomáhal jen západočeskému mužstvu. Zúčastnil se turnaje pěti a v národních barvách se postavil do brány i na evropském olympijském festivalu mládeže, kde se podařilo české reprezentaci získat zlaté medaile. Aktuálně bojuje na mistrovství světa do osmnácti let.

Jednou jsi nahoře, jednou dole

Karlovarská Energie si v uplynulé sezóně prošla oběma stádii. Po návratu z druhé nejvyšší ligy vyhráli energetici jen jedno utkání z prvních devíti. Pak ale přišla série šesti výher, díky které byly Karlovy Vary po dalších dvou zápasech po sedmnáctém kole na osmé příčce před Plzní. Nejlepší pozici zaznamenal Pešoutův kádr na úvodu sezóny, po dvou kolech na sedmém místě. Po reprezentační pauze však přišel zvrat, Energie nevyhrála devatenáctkrát z jednadvaceti klání, díky tomu se umístění karlovarských energetiků pohybovalo kolem dvanácté příčky. Nejhůře bylo mužstvo z lázeňského města na třináctém místě, tam pobyli od sedmého do desátého kola.

Rozsáhlá marodka

K sérii prohraných zápasů značně přispěla i rozsáhlá marodka karlovarského týmu. Postupně na marodku přibyla i jména jako Jakub Flek, Filip Novotný nebo Tomáš Havránek. Vynucené pauze zaviněné zdravotními problémy se nevyhnuli ani Ondřej Beránek či Stanislav Balán. I díky tomu se do sestavy dostala karlovarská budoucnost, jmenovitě Otakar Šik a Adam Křemen, kterým dal v těžkém období trenér Martin Pešout důvěru.

Příště již bez baráže

Energie už nějakou dobu apelovala na změnu hracího systému v podobě zrušení baráže a zavedení přímého sestupu a postupu. Od sezóny 2019/20 bude sestupovat nejhůře umístěný tým v extraligové základní části, z postupu se naopak bude radovat vítěz vyřazovací části druhé nejvyšší soutěže. Změnu uznal jako prospěšnou i prezident českého hokeje Tomáš Král: „Přímé postupy a sestupy považuji za sportovně nejspravedlivější.“

Karlovarská síň slávy přivítala dva nové členy

Pan Marek Sýkora byl významnou trenérskou osobností novodobé historie klubu, pod jeho vedením tehdejší Becherovka postoupila do první ligy a následně v sezóně 2000/01 pomohl týmu udržet se v nejvyšší soutěži a další náročnou sezónu již bez klíčového partnera dostal Karlovy Vary na 10. místo. Do síně slávy byl uveden před utkáním pětadvacátého kola s Pardubicemi.

Pan Josef Paleček, další osobnost karlovarského hokeje, hráč, trenér i reprezentant. Těmito přízvisky se může bývalý trenér Západočechů pyšnit. V sezóně 2008/2009 dovedl karlovarské mužstvo k mistrovskému titulu, po další sezóně byl odvolán. Dále působil po boku Aloise Hadamczika na střídačce národního týmu, po neúspěchu na olympiádě v Soči ale kariéru ukončil. Síň slávy se rozrostla na sedmadvacet členů v rámci jednapadesátého kola proti Pardubicím, se kterými dokázal pan Paleček získat titul i jako hráč.

Legenda Skuhravý

Poslední kolo základní části nebylo významné jen svým nábojem typickým pro západočeské derby, ale také tím, že se jednalo o 900. start Václava Skuhravého v nejvyšší české soutěži. Úřadující kapitán Energie se také v této sezóně stal lídrem historické střelecké tabulky klubu (v součtu extraligy, baráže a 1.ligy je to 208 gólů). V lednu oslavil kulatou čtyřicítku, o konci kariéry však zatím nepřemýšlí. Zvolený zastupitel Karlových Varů odehrál první zápas za západočeský tým i v seniorském hokeji v roce 1999 proti Třinci. Jako kapitán v roce 2009 dovedl Energii k titulu, který byl prvním a zatím jediným v historii klubu.

Energie pomáhá

Při hokeji pomáhali hráči i fanoušci letos hned několikrát. Nejprve na začátku prosince proběhla sbírka hraček a peněz pro opuštěné děti, díky které se vybralo 23 874 Kč a mnoho hraček. Charitativní utkání na konci stejného měsíce přineslo přes sedmdesát tisíc korun sportovnímu klubu pro zdravotně postižené SK Kontakt Karlovy Vary. Energie i nadále podporuje malého Nicolase, pro kterého se v dražbě dresů vybralo 25 tisíc Kč, nesmíme však opomenout finanční dar Nicolasovi od Michaela, který jezdí na zápasy Energie z čtyři sta kilometrů vzdáleného Frankfurtu, německý fanda přispěl na léčbu chlapce osmnáct tisíc korun. V dubnu se konal mládežnický charitativní turnaj, kde se na léčbu Nicolase vybralo 7500 Kč a 150 €