HC Energie Karlovy Vary

Slavia vítězná, série porážek pokračuje

ELH: HC Energie Karlovy Vary – HC Slavia Praha 2:3 (0:2, 1:1,1:0)
Hokejisté Energie zaznamenali čtvrtou porážku v řadě, když v KV Areně nestačili na pražskou Slavii. Sebevědomí hosté k vítězství nakročili už v první třetině, kterou vyhráli 2:0, a tento svůj náskok si zodpovědným výkonem udrželi až do konce. Karlovarští střelci se nevyrovnali s organizovanou obranou soupeře a dokázali pouze snížit zásluhou Martina Zaťoviče a Petra Kumstáta.
Tipsport extraliga, 18 (Fanda), čt 1.11.2012
Karlovy Vary
Slavia
2:3
0:2, 1:1, 1:0
Branky a nahrávky: 31. Zaťovič (Pech, D. Nosek), 60. Kumstát (Gřegořek, Pech) - 11. Kadlec (Hertl, Alinč), 13. Kempný (Žejdl, V. Růžička ml.), 28. Poletín (Skokan). Rozhodčí: Šindler, Svoboda - Pešek, Jelínek. Vyloučení: 4:5. Využití: 1:1. Diváci: 2609. Průběh utkání: 0:3, 2:3.
Karlovy Vary: Mensator - Gründling, D. Kohn, J. Látal, Kloz, Gřegořek, MacDonald, D. Nosek, Gulaši - Koblasa, Skuhravý, Košťál - Kumstát, Pech, Zaťovič - Pohl, T. Káňa, J. Doležal ml. - Skladaný, Vachovec, Zucker
Slavia: Kopřiva - Kadlec, Kučný, Kuboš, Beňovič, Kolařík, Kempný, Šulc, Dresler - Hertl, Alinč, Tomica - Stránský, Kalla, Krenželok - Sklenář, V. Růžička ml., P. Jelínek - Žejdl, Skokan, Poletín

Komentář k utkání

Úvod utkání napověděl mnohé o odlišném psychickém rozpoložení obou soupeřů. Na energeticích zatížených vzpomínkou na poslední neúspěchy byla patrná snaha nepropadnout v obraně. Slávisté tak nebyli vystaveni tradičnímu úvodnímu náporu a sami se mohli sebevědomě vydávat před Mensatora. Svou aktivitu zužitkovali na začátku 11. minuty, kdy Petr Kadlec z pravého kruhu vystřelil po zemi a gólman Energie vinou clonících hráčů nestihl zasáhnout.

Domácími obdržená branka zřetelně otřásla a dále se dostávali pod tlak, ze kterého vyplynul i faul Skladaného ve 13. minutě. Nabídnutou přesilovku za hosty už za 20 sekund proměnil Michal Kempný, když uspěl s příklepem od modré čáry. Dvougólové vedení Slavie ještě více zvýraznilo psychický rozdíl mezi oběma mužstvy. Domácí kazili rozehrávku a většina jejich akcí končila už ve středním pásmu. Kopřivu dokázala zaměstnat prakticky jen Pechova formace, po jejíchž akcích puk několikrát poskakoval v brankovišti.

V nastoleném trendu pokračovali oba soupeři i po první pauze. Slavia přenechala Energii aktivitu, té však role tvůrce nesvědčila a pohledných kombinací v jejím podání bylo jako šafránu. Ve 28. minutě navíc Kohn za brankou povolil Skokanovi luxusní nahrávku na Michala Poletína, a ten pohotově vymetl pravý růžek karlovarské branky. Rostoucí náznaky nevole v hledišti uťala až 31. minuta, ve které Martin Zaťovič technickou střelou z pravého kruhu proměnil krátkou přesilovou hru.

Snížení vrátilo hru Energie k extraligovému standardu, Kopřiva měl po předchozím klidném období rázem plné ruce práce. Zřejmě největší příležitost na další snížení zaznamenal Michal Gulaši, když se z pozice obránce dostal sám až před branku. V útočném snažení však Energie otevírala okénka ve své defenzivě. Alinč v samostatném úniku ve 35. minutě měl čas dokonce na střelu a dorážku, Mensator ale svůj tým podržel stejně jako na konci třetiny proti nebezpečnému výpadu dvojice Kadlec – Žejdl.

Karlovarský entuziasmus vyvolaný vstřelenou brankou byl po přestávce pryč. Těžkopádné útoky narážely na sešívanou hráz a Kopřiva v brance řešil jen velmi málo nadstandardních situací. Ve 47. minutě si vybral i notnou dávku štěstí, když jej nejprve Košťálův volej z bezprostřední blízkosti trefil do betonů a Gründlingovo nahození v dalším útoku orazítkovalo tyč.

Vladimír Růžička se na své svěřence zlobil i kvůli zbytečným vyloučením, nejprve v podání Kolaříka a později Tomici. Energie sehrála opticky vydařené přesilovky, v zakončení však byla bezzubá. Snížit se podařilo až Petru Kumstátovi dorážejícímu v čase 59:02 Gřegořkovu střelu. Pro domácí už však bylo příliš pozdě, v power-play se nedostali k pořádné střelce, a počtvrté v řadě proto odešli poraženi.

Ohlasy trenérů

Martin Pešout (HC Energie Karlovy Vary): Věděli jsme, že to nebude lehký zápas. Chtěli jsme jít do vedení, abychom Slavii přinutili otevřít hru. Bohužel jsme inkasovali dvě poměrně laciné branky, což dalo ráz dalšímu vývoji. Za stavu 0:3 nám nezbývalo, než nahazovat puky do útočného pásma a snažit se projít přes zahuštěné střední pásmo. Jako pozitivum beru, že hráči za tohoto stavu nerezignovali a stále chtěli se zápasem něco udělat. Škoda šancí, které měli třeba Gulaši, Zucker či Košťál. Branka Kumiho už přišla pozdě. Ohledně stavu Michala Vachovce čekáme na vyjádření lékaře, předběžně to vypadá na lehký otřes mozku.

Ondřej Weissmann (HC Slavia Praha): Karlovy Vary nehrály špatně, měly jen smůlu v koncovce. Taktiku jsme dnes potřídili obraně a spoléhali jsme na rychlé protiútoky. Bylo výborné, že jsme v polovině zápasu vedli o tři branky. Pak jsme si to sice zkomplikovali, ale kluci zaslouží pochvalu za bojovnost, se kterou zápas dohráli do vítězného konce.

Fotogalerie

Související články

Preview k zápasu | st 31.10.2012

Přijíždí Slavia a Energie potřebuje bodovat