HC Energie Karlovy Vary

Junioři nezvládli utkání proti Spartě

JUN: HC Sparta Praha - HC Energie Karlovy Vary 5:1 (1:0, 2:1, 2:0)
Karlovarská Vlčí smečka nenavázala na svůj předešlý výkon proti Českým Budějovicím a nezvládla utkání proti Spartě. Prosadit se energetikům podařilo pouze v úvodu druhé třetiny po střele kapitána týmu Jiřího Janaty.
DHL extraliga juniorů, 18. kolo, so 12.11.2016
Sparta
Karlovy Vary
5:1
1:0, 2:1, 2:0
Branky a nahrávky: : 20.Dubský (Chlouba), 27. Jandus (Kulda, Duben), 31. Svoboda (Kulda, Duben), 44. Maršoun (Chlouba, Dubský), 56. Kern (Kulda, Sedliský) – 21. Janata (Kurfürst). Rozhodčí: Hodač – Beneš, Špůr. Vyloučení: 4:6. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 47. Střely na branku: 41:28. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 5:1.
Sparta: Wolf – M. Jandus, Janda, Eliáš, Jeřábek, Duben, Vandas, Sedliský – Kern, M. Svoboda, Seniov, Jaššo, Maršoun, Kulda, Pejchal, Chlouba, Dubský, Wojnar.
Karlovy Vary: Kuchař – Beer, Pajk, T. Brabec, Vápeník, V. Brabec, Vodička – Kurfürst, Nguyen, K. Svoboda, Kovář, Pastyřík, Davídek, Šála, Hauzr, Hendrych, Janata, L. Procházka, Tamáš.

Komentář k utkání

Do úvodní periody tohoto zápasu oba týmy vlétly s opravdu velkou chutí, a tak už ve druhé minutě byla k vidění první šance tohoto utkání. Na karlovarského brankáře ujížděl Pejchal, ale sparťanského útočníka včas zastavila hostující defenziva, a tak z této gólové příležitosti sešlo. Následně byla karlovarským hráčům nabídnuta přesilová hra, kterou však svěřenci trenéra Tomáše Marišky nedokázali zužitkovat. V šesté minutě docílili domácí vstřeleného gólu, ale vzhledem k tomu, že hostující svatyně byla vychýlena ze svého postavení, rozhodčí tuto branku neuznali.

O několik okamžiků později se hnal do samostatného úniku Martin Dubský, ale adresovaná přihrávka na něj mu přeskočila hůl. Téměř po půlce první třetiny si týmy vyzkoušely hru ve čtyřech, která nic vzrušujícího nepřinesla. Domácí se snažili nadále působit aktivnějším dojmem, a to se jim nakonec vyplatilo. V závěru první části si sjel k brance hostí Martin Dubský, který byl ze všech nejaktivnější, a tak jeho zásluhou se šlo do kabin za stavu 1:0 pro domácí.

Hosté do prostředního dějství nastoupili úplně s jinou aktivitou a v čase 20:43 se na světelné tabuli rozsvítila jednička i na straně Karlových Varů. Jiří Janata si najel na přihrávku Kurfürsta, svou střelou nejprve orazítkoval tyčku a od té se touš odrazil za záda domácího brankáře Wolfa. Hosté poté měli další početní převahu, v níž nebezpečně nahazoval od modré čáry Vodička, Wolf vůbec nic neviděl, naštěstí pro jeho tým šel střelecký pokus karlovarského beka mimo. Nedáš - dostaneš. Opět se potvrdilo toto pravidlo, jelikož o necelé tři minuty později trefil do černého Martin Jandus, a vrátil tak svým spoluhráčům náskok jednoho gólu.

Energetici následně hráli dvakrát po sobě oslabení, ve druhém případě dokázali Pražané udeřit. Nejprve se ale ještě stihl vyznamenat gólman Kuchař, který se stihl přesunout po výborné souhře sparťanů. Nakonec však ještě musel hasit nebezpečí před svojí svatyní, ale všechen vítr byl díky pohotovému zákroku Kuchaře zažehrán. Na další gólovou tutovku už byl karlovarský muž s maskou krátký, když se výstavní střelou z kruhu prezentoval Martin Svoboda, který využil nedisciplinovat hostů a zároveň vystřelil Spartě dvoubrankové vedení.

V tento moment nabralo utkání velký spád a oba mančafty se především soustředily na ofenzivu. Následně sudí vylučovali a hrálo se opět čtyři na čtyři. V něm si připsal úspěšný zákrok také Wolf, který si bravurně poradil se střelou Janaty. Sparťanský strážce svatyně ubránil svoji klec po menším závaru v jeho pracovišti, když mu musel ještě dopomoci muskulaturní obránce Duben. Vše nakonec borci z hlavního města ustáli, a tak se skóre nepohnulo. Poslední velkou šanci druhé periody měl na svědomí karlovarský forward Davídek, který vyslal tvrdou dělovku z osy kluziště a Wolfovi pořádně vyprášil betony. Dále se už nic podstatného neudálo, sparťané šli do šatny s vedením 3:1.

Do třetí dvacetiminutovky nastoupili hosté poněkud vlažněji, jako by jim už docházely síly. Zhruba po čtyřiceti sekundách se ocitl nehlídán u branky Karlových Varů Dubský, sparťanský útočník ale svůj pokus nasměroval jen do zadního plexy. Poté vybojoval kotouč Martin Jandus svému spoluhráče pro Kuldu, druhý jmenovaný ještě servíroval touš na modrou čáru, odkud jeden z domácích aktérů vyslal tvrdý projektil. Kuchař byl v pozoru a pohotově zasáhl!

Na další akci pražského týmu byl už krátký. Domácí jeli tři na dva, nejprve Chlouba nahrával Dubskému, ten se ještě rozhodl svému parťákovi černou gumu vrátit, první jmenovaný zabruslil až za branku hostí, odkud poslal přesný pas na druhou stranu Petru Maršounovi, který ihned bez přípravy vypálil a trefil přesně volné místečko v momentu, kdy se gólman Kuchař přesouval. V poslední desetiminutovce hráli přesilovku domácí hokejisté, udělali chybu a Karlovarští už ujížděli do přečíslení dva na jednoho. Ovšem výborným obranným zákrokem se prezentoval jeden ze sparťanů a zastavil tuto šanci na protiútok. Poté opět zahrozili energetici. Beer vystřelil od modré zápěstím, a Wolf i přes to, že měl zakrytý výhled, dokázal tuto ránu zlikvidovat.

Necelých pět minut před závěrečnou sirénou přidali domácí borci pátý hřebíček do rakve Západočechů. Kulda nechal odklouzat Kuchaře mimo jeho pozici, a následně předložil přesnou přihrávku Janu Kernovi, který neměl sebemenší problém poslat černou gumu do téměř odkryté klece! A Sparta neměla dost. Wojnar se ocitl na pravém kruhu úplně osamocen, Kuchař byl opět už mimo svoje pracoviště, ale sparťanský forward jen orazítkoval zadní mantinel. Domácí už toto střetnutí dohrávali v poklidu a výsledkem toho byl další prohřešek hostů v podobě faulu. Sparta už nikam nespěchala, jelikož věděla, že si tři body do tabulky opravdu zaslouží.