HC Energie Karlovy Vary

Vlčí smečka porazila lídra soutěže

JUN: HC Energie Karlovy Vary - HC Oceláři Třinec 4:3sn (0:1, 2:1, 1:1 - 0:0)
Karlovarští junioři umějí opravdu překvapit. Jejich výkony jsou stále jako na houpačce, což opět potvrdilo utkání proti Ocelářům z Třince. Na domácí půdě proti favoritovi tohoto utkání a lídrovi celé soutěže urvali dva body po samostatných nájezdech. Vlčí smečku velmi podržel gólman Ondřej Kuchař (na snímku).
DHL extraliga juniorů, 23. kolo, pá 2.12.2016
Karlovy Vary
Oceláři Třinec
4:3sn
0:1, 2:1, 1:1 - 0:0
Branky a nahrávky: 23. Svoboda (Hendrych), 31. Hendrych, 50. Weinhold (Svoboda, Vodička), rozh. náj. Janata – 6. Mach (Kvasnica, Flok), 36. Hladoník (Hrehorčák, Imrich), 50. Janiczek (Hladoník). Rozhodčí: Zubzanda – Fiala, Schopf. Vyloučení: 5:4. Využití: 2:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 68. Střely na branku: 22:45. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 2:1, 2:2, 3:2, 3:3 - 4:3sn.
Karlovy Vary: Kuchař - Beer, Pajk, Vápeník, Bernáth, Vodička, Brabec, Weinhold – Kurfürst, Horký, Svoboda, Kovář, Pastyřík, Šála, Bečka, Hendrych, Janata, Procházka, Prošek
Oceláři Třinec: Hlaváč – Hrachovský, Janiczek, Bartko, Radzienciak, Haman, Imrich – Stuchlík, Kaukič, Cihlář, Mach, Flok, Hrehorčák, Kvasnica, Irgl, Hladoník, Lacka, Kalus

Komentář k utkání

Do utkání naskočili hosté z Třince, favoriti tohoto utkání, velmi aktivně. Energetici vyhráli úvodní vhazování, avšak Oceláři je za sebe nepustili a brzo měli kotouč na svých holích. Domácí drželi dlouho pod tlakem. Zakázané uvolnění hostů zapříčinilo, že se vhazování přesunulo před Hlaváče. Vlčí smečka se po něm ihned pustila do útoku. U Hlaváčovy pravé tyče dorážel na střelu Šály Horký, protlačit kotouč nedokázal. Po chybě domácích se Třinečtí rozjeli do obranného pásma energetiků. Po pěkné kombinaci v útočném pásmu Kuchařovu svatyni propálil Matěj Mach. Celý průběh první třetiny měli Oceláři víceméně pod kontrolou, avšak znovu se neprosadili, i přes přesilové hry, které měli k dispozici. Ani energetikům se nepodařilo vstřelit branku, a vyrovnat tak stav utkání. Brankář Kuchař svůj tým skvěle podržel. Po první odehrané dvacetiminutovce tedy Třinečtí odcházeli do kabin s jednobrankovým vedením.

Během druhé periody si Karlovarští vedli již lépe. Hned ve 23. minutě se jim podařilo vyrovnat. O vyrovnávací branku se postaral Kamil Svoboda, jenž se uvolnil za modrou a z pravého kruhu zakončil. Ve 27. minutě byl před Kuchařem hákován Irgl. Rozhodčí tak nařídili trestné střílení. Irglův blafák karlovarský gólman Kuchař skvěle odhadl a vychytal. Karlovarská Vlčí smečka přidala na tempu a hosty čím dál více napadala. Jen co Jakub Hendrych vyrazil z trestné lavice na led, vyslal přesnou střelu z pravého kruhu a kotouč poslal přímo za Hlaváčova záda. Svou střelou tak poslal Energii do vedení. Ovšem o pět minut později bylo skóre utkání opět nerozhodné. Třinec se rychle přesunul na druhou stranu do obranného pásma domácích, odkud svou střelou překvapil karlovarského brankáře Jan Hladoník. Poté měli hru ve svých rukou energetici, kteří si v závěru druhé třetiny zahráli ještě dvě přesilové hry

V úvodních minutách závěrečného dějství se Karlovarští dostali do oslabení. To zvládli bravurně, když Třinec téměř vůbec nepouštěli ke střele. Hostům se přesilové hry využít nepodařilo. V následujících minutách se vylučovalo na jejich straně. Druhé přesilové hry v řadě domácí využili, a ocitli se tak opět na malý okamžik ve vedení. V 50. minutě dokázal Hlaváče překonat Martin Weinhold. Karlovarští se radovali z náskoku nad soupeřem jen chvíli. O 39 vteřin později se podařilo Ocelářům při hře ve čtyřech vyrovnat. Hladoníkova střela skončila na rozmezí branky s brankovištěm, při čemž si osamoceného kotouče všiml David Janiczek a rychle jej popostrčil do branky. Třetí třetina o vítězi nerozhodla, a tak se muselo pokračovat v prodloužení.

Prodloužení přineslo divákům velké napětí. Oba týmy se dostaly několikrát do obrovských šancí, ale ani jednomu se nepodařilo skórovat. Utkání musely rozhodnout samostatné nájezdy, v nichž byla úspěšnější domácí Vlčí smečka. Rozhodující nájezd si připsal kapitán týmu Jiří Janata, jenž svým bekhendovým blafákem nad Hlaváčem vyzrál jako první. Ve třetí sérii se to podařilo Bernáthovi, a o vítězi bylo rozhodnuto. Karlovarští podali perfektní výkon a lídra tabulky soutěže obrali o dva body

Ohlasy trenérů

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): My jsme samozřejmě rádi za takové cenné vítězství, proti tak kvalitnímu soupeři jako byl Třinec. Myslím si, že jsme ho dosáhli, protože jsme hráli více týmově a obětavě. Měli jsme tam sice ještě pár věcí, které si potřebujeme ještě vyjasnit a udělat lepší. Ale za tu obětavost, snahu a výborný výkon našeho gólmana jsme si ten bodík navíc zasloužili. Jsme za to rádi, že hráči dnes podali takový výkon a soupeře nakonec porazili.

Vlastimil Wojnar (HC Oceláři Třinec): Já utkání hodnotím vždy stejně, i přestože prohrajeme. Zase jsme nevyužili obrovskou spoustu šancí, asi pět přesilových her. Naopak v oslabení jsme dostali dva góly. Musím říct, že Karlovy Vary hrály velice dobře. Na to, že mají kolem dvaceti bodů, tak hrály výborně. Naše kluky musím pochválit v tom, že jsme v pětiminutovém oslabení dali gól na 3:3. Prodloužení bylo z naší strany asi nejlepší, když jsme domácí nepouštěli z jejich třetiny. Nájezdy už byly hra vabank. Dnes nám to nevyšlo, ale každý bod se počítá.