HC Energie Karlovy Vary

Lekce z produktivity! Ústí jako první dobylo KV Arenu

HC Energie Karlovy Vary - HC Slovan Ústí nad Labem 2:3 (1:1, 0:0, 1:2)
Dva nejlépe útočící týmy se ve středu sešly v KV Areně, gólová přestřelka z toho ale nebyla. Ústí sice hrálo otevřený hokej, energetici ale byli střelecky impotentní, z téměř padesáti pokusů se trefili jen dvakrát, Slovanu stačilo na tři branky téměř čtyřikrát méně střel. Severočeský klub se tak stal v letošní sezoně prvním, kterému se v KV Areně podařilo vyhrát.
WSM Liga, 17. kolo, st 25.10.2017
Karlovy Vary
Ústí n. L.
2:3
1:1, 0:0, 1:2
Branky a nahrávky: 7. Flek (T. Rachůnek), 60. Balán (Podlipnik) – 11. P. Kousal (Roubík, Melka), 46. Gengel (Roubík, Hrdinka), 53. Vrdlovec (D. Merta). Rozhodčí: Škrobák, Valenta – Špringl, Zídek. Vyloučení: 2:5. Využití: 1:0. Diváci: 2339. Střely na branku: 49:14. Průběh utkání: 1:0, 1:3, 2:3
Karlovy Vary: Závorka – Krejčí, Sičák (A), M. Rohan, Podlipnik, J. Tomeček, Weinhold – T. Rachůnek, Gríger, Flek – Stloukal, Kverka, Kohout – Vachovec, Skuhravý (C), Gorčík – Tuominen, Balán (A), Davídek.
Ústí n. L.: Růžička – Bernad, Hrdinka, M. Vágner (C), Husák, Vaněk, Hes – Gengel, Roubík (A), Melka – D. Merta, Vrdlovec (A), P. Kousal – Severa, Najman, Macek – Markulinec, Sladkovský, Navarra.

Komentář k utkání

Nejproduktivnější útok ligy přijel ve středu potrápit karlovarské energetiky, ústecký Slovan je na tom totiž ještě o něco lépe než Energie. Dle tabulky by se dala vyčíst jednoduchá věc, Ústí nad Labem musí hrát zcela otevřený hokej, jelikož s nejlepším útokem mají současně nejhorší obranu, tedy hned po Kadani. A hned úvod zápasu dával znát, že o branky nouze asi nebude, nakonec to ale tak divoké nebylo. Jako vždy měli energetici lepší začátek, doma na soupeře vždy vlétnou a daří se jim z toho skórovat. Proti Slovanu poprvé rozvlnili síť, kdy se perfektní střelou prosadil Jakub Flek.

Nadále se pokračovalo v pěkné svižné hře, oba celky se dost tlačily do útoku, Karlovy Vary si tak vedení neudržely ani čtyři minuty. Ústí založilo velmi rychlý protiútok, který byl v první části jeho asi jedinou vážnější akcí, a na konci něj skórovalo. Rychlý pas před branku, kde už čekal připravený Pavel Kousal, stačilo jen puk uklidit za brankáře. Asistencí se na tomto gólu podílel Jaroslav Roubík, pro kterého byl zápas v Karlových Varech jubilejním tisícím v druhé nejvyšší soutěži.

Druhá část úvodního dějství nebyla nijak zvláštní, do menších šancí se dostávali především domácí, jelikož Ústí hrálo stále velmi otevřeně a obrana chvílemi nestíhala, na skóre se to ale nijak neprojevilo. Stejně se hrálo i na začátku prostřední části, kdy energetici byli opět velmi aktivní, avšak scházelo jim štěstí. Největší šanci měl především Stloukal, ten ale od modré rány trefil pumelicí tyčku.

I nadále byli domácí o něco lepší, hosté stále nechávali v obraně veliké mezery, pro energetiky tak nebylo vůbec těžké se dostat kupředu. Starosti jim ale dělal brankář Růžička, ten předváděl velmi dobré zákroky, několikrát dokonce zasáhl puk i hlavou, rychle se ale oklepal a hrál dál. V posledních minutách prostřední periody měli energetici dlouhou přesilovku, chvilku dokonce dvojnásobnou, ani tu ale nedokázali využít, na domácím týmu ležela obrovská střelecká deka.

Ani třetí část nezačala jinak než dvě předchozí, energetici ale stále nemohli prolomit střeleckou smůlu, a tak úřadovalo Ústí. Krásná, rychlá akce, přihrávka na volného Ladislava Gengela, který podobně jako Kousal poslal puk do odkryté branky. Jestliže byly Karlovy Vary předtím nervózní, tak nyní to bylo ještě horší. V polovině části navíc přišlo velmi sporné vyloučení pro brankáře Závorku, jak se ale zdálo, tak právě tento verdikt domácí nakopl. Energetici ještě více tlačili, Slovan však opět udeřil. Kolem karlovarských obránců se ladně protáhl Daniel Vrdlovec, položil si brankáře a bekhendem poslal puk přesně kolem tyče do branky, Závorky byl stejně jako u předchozích branek zcela bez šance.

Ačkoliv Karlovy Vary ústecký Slovan jednoznačně přestřílely, trápily se až do poslední minuty, kdy se jim podařilo jen snížit v přesilové hře díky Stanislavu Balánovi. Vyrovnat se ale už nepodařilo, a Ústí nad Labem se tak stalo prvním týmem, kterému se podařilo vyhrát v KV Areně. Pro energetiky to je na začátku série domácích zápasů studená sprchá, ale i ta jednou za pár zápasů přijít musí. Lví podíl na výhře Ústí má především brankář Růžička, jehož počet zákroků se blížil k padesáti.

Ohlasy trenérů

Miroslav Mach (HC Slovan Ústí nad Labem): Pro nás to jsou zlaté body. Vary nás jasně přestřílely a výborně nám zachytal gólman. Musím říct, že jsme dali domácím lekci z produktivity. Celkem jsme vystřelili čtrnáctkrát ale prosadili jsme se. Ty body jsou pro nás fantastické. Vůbec jsme nepočítali, že bychom si něco odvezli. Před zápasem jsme si říkali, že každý bod bude zlatý. Ustáli jsme drtivý tlak v první třetině a šťastnější dnes vyhrál.

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): Odehráli jsme dobré utkání, ale chyběly mu góly. Vytvořili jsme si tlak a dali úvodní branku. Bohužel jsme pak ze druhé akce soupeře inkasovali. Ve druhé třetině jsme si vytvořili veliké množství šancí, ale bohužel jsme se neprosadili. Nastřelili jsme asi tři tyčky a nedokázali to zamést do prázdné branky. Hosté nás potrestali z produktivity, i když jsme je dostávali pod tlak. Hokej se hraje na góly. Naráželi jsme na výborného gólmana Růžičku, dali jenom dva góly a udělali jednu hrubou chybu, kterou Ústí potrestalo.

Fotogalerie

Související články

Ohlasy k zápasu | st 25.10.2017

Rozhodly nevyužité šance, přiznává Balán

Preview k zápasu | út 24.10.2017

KV Arena uvidí souboj dvou nejlepších útoků