HC Energie Karlovy Vary

Junioři Energie vstupují do MHL

Fanoušci hokeje z Karlovarska už od příští sezony 2012/13 budou moci navštěvovat utkání špičkových mládežnických mužstev a sledovat výkony budoucích Ovečkinů. Společně s projektem KHL v Praze ve čtvrtek Český svaz ledního hokeje posvětil i vstup juniorů HC Energie Karlovy Vary do Mládežnické hokejové ligy. MHL je mezinárodní soutěží, ve které mimo jiné nastupují juniorské výběry klubů KHL. Tým bude působit v KV Areně. HC Energie odstoupí z extraligy juniorů, po zkušebním období 1 roku a vyhodnocení celého projektu bude mít možnost návratu. Juniorský tým HC Energie na základě spolupráce s ČSLH posílí o několik mládežnických reprezentantů.

Rozhovor s Miroslavem Vaňkem, generálním manažerem klubu

Jaké byly motivy přihlásit klub do soutěže MHL?
Pro tento krok jsme se rozhodli ze tří důvodů:
1. Jde o nejkvalitnější juniorskou soutěž v Evropě, s vysokou sportovní a společenskou úrovní.
2. Slibujeme si zkvalitnění výchovy našich nejtalentovanějších hráčů, kteří působí v juniorském týmu. Vstupem do takto kvalitní soutěže se ještě zpřísní výběr hráčů s důrazem na jejich kvalitu.
3. Snaha o výrazné snížení počtu předčasných odchodů našich mladých hráčů do zámořských juniorských soutěží. Nyní jim budeme moci nabídnout ligu srovnatelných kvalit.

Informaci o projektu jste zveřejnili až po souhlasu Českého svazu ledního hokeje. Bez něj by vstup do MHL možný nebyl?
ČSLH je nejvyšším řídícím orgánem juniorských soutěží v České republice, jejichž jsme jako klub nedílnou součástí. Proto jsme se potřebovali dohodnout právě s ČSLH. Projekt máme domluvený na zkušební období 1 roku, během kterého chceme velmi úzce spolupracovat jak s vedením ČSLH, tak s jeho sportovním úsekem. Chtěl bych říct, že na území České republiky jde o naprosto ojedinělý projekt.

Je tedy už vše definitivně schváleno? I ze strany MHL?
Dle mých informací by v druhé polovině dubna mělo proběhnout zasedání všech stávajících účastníků v Moskvě, na kterém bychom na základě podání závazné přihlášky měli být přijati za člena MHL a účastníka ročníku 2012/13. Ten byl měl odstartovat na začátku září. Ještě předtím se v srpnu opět zúčastníme Světového poháru juniorů v Omsku, kde byl počet účastníků rozšířen z osmi na šestnáct.

Víte už, jaké týmy se ročníku 2012/13 zúčastní?
V MHL budou působit týmy z Ruska, Kazachstánu, Lotyška, Běloruska, Litvy, Ukrajiny, Slovenska a díky nám teď i z České republiky. Do sezony nastoupí celkem 32 týmů rozdělených do dvou divizí. Karlovy Vary budou zařazeny do divize západní, s východními mužstvy se můžeme potkat v případě postupu do play-off.

Jak máte tento, nejen kvůli letecké přepravě, velmi nákladný projekt finančně zajištěn?
Celý projekt by měly podpořit 4 velké společnosti, které úzce spolupracují v oblasti obchodu a služeb s ruskou stranou. Už teď mohu prozradit, že generálním sponzorem týmu bude společnost VEMEX s.r.o., která náš hokejový klub z pozice hlavního partnera podporuje už letos. Rozpočet na tuto soutěž je 800 000 €. Náš klub se ze svého rozpočtu podílí pouze stejnou částkou, jakou dosud vynakládal na chod týmu juniorů. Jde zhruba o 4 miliony Kč. V konečném důsledku se tak nijak nenavyšuje rozpočet klubu.

Budete dále nastupovat i v české extralize juniorů?
Z NOEN extraligy juniorů vystupujeme, tento krok ještě musíme ve spolupráci s ČSLH legislativně doladit. Náš klub projevil zájem o získání licence na Ligu juniorů (druhá nejvyšší juniorská soutěž, pozn. red.), kde bychom ve spolupráci s Baníkem Sokolov rádi vytvořili tým HC Energie B. Zápasy by se hrály v Sokolově, na podobném principu už spolupracujeme v kategorii staršího a mladšího dorostu. V týmu by působili hráči, kteří se v první fázi nedostanou do silného kádru pro MHL.

Bude mít klub možnost vrátit se do extraligy juniorů v budoucnu?
Hned na prvopočátku jsme se s prezidentem ČSLH (JUDr. Tomáš Král) dohodli na tom, že zůstáváme v systému Akademií ČSLH, neboť tento projekt považujeme za velmi kvalitní a chceme se ho nadále zúčastňovat. Bylo nám přislíbeno, troufnu si říci garantováno, že v případě, že bude zkušební projekt MHL po roce vyhodnocen jako nepřínosný, budeme se moci vrátit do extraligy juniorů.

Je zamýšlená i jiná spolupráce s ČSLH kromě legislativy?
Ano, jsme domluveni i v další rovině. Naším záměrem je nabídnout špičkovým hráčům reprezentačních výběrů do osmnácti, devatenácti a dvaceti let hostování v našem týmu. Pro nás je toto posílení výhodné v tom, že stávající kádr juniorů není schopen dostatečně kvalitně obstát po sportovní stránce v tak kvalitní soutěži jako MHL. Dalšími cíly této spolupráce je:
1. Nabídnout hráčům kvalitní alternativu k zámořským soutěžím.
2. V domácím prostředí je připravit na mistrovství světa do osmnácti a dvaceti let.

Jaká bude věková skladba týmu a jaké zastoupení v něm budou mít karlovarští odchovanci?
S ČSLH jsme domluveni na počtu 3 - 6 reprezentačních posil. Budeme mít širokou soupisku čítající 30 hráčů. Pochopitelně ne všichni budou odjíždět na zahraniční tripy. Ti, kteří se do kádru pro trip nevejdou, budou mezitím působit ve 2. lize mužů v Sokolově nebo ve zmiňovaném týmu HC Energie B v lize juniorů. Věkové složení mužstva v sezoně 2012/13 je následující. Povinně musí do zápasu nastoupit alespoň tři hráči ročníku 1995, neomezený počet hráčů ročníků 92-94 a nejvýše tři hráči ročníku 1991.

Působení v MHL musí být v otázce zabezpečení a logistiky mnohem náročnější na realizační tým než ELJ. Máte už rozmyšleno personální obsazení?
Realizační pro MHL tým bude mít stejný počet profesionálních pracovníků a trenérů jako A-tým pro Tipsport extraligu. Už teď mohu říct, že hlavním trenérem zůstává Karel Mlejnek, manažerem týmu Alexej Naumov. Další složení realizačního týmu ve spolupráci s nimi připravujeme. Na základě schválení ČSLH hned v příštím týdnu také začneme pracovat na logistice celého projektu, tedy cestování, ubytování či stravování. Výhodou pro nás i naše soupeře je blízkost mezinárodních letišť v Karlových Varech a Praze.

Zřejmě si nebudete moci dovolit vlastní letadlo, jaké měl popradský Lev?
Z devadesáti procent budeme létat pravidelnými linkami. Jen výjimečně v nevyhnutelných případech se bude jednat o charterový let. V rámci úspor v Rusku také spoustu tras absolvujeme vlakem a autobusem. Přiletíme například do Moskvy a odtud už se v rámci tripu budeme dopravovat po zemi.

Nepodepíše se toto náročné cestování na prospěchu hráčů ve škole?
Maximální snahou vedení klubu bude, aby hráči do školy chodili, a nezanedbávali své vzdělání. Pravidla, která jsme jako Akademie ČSLH přijali, platí i pro tým MHL. Hráčům se špatným prospěchem (pětka na vysvědčení), velkým počtem zameškaných hodin či sníženou známkou z chování bude pozastavena zápasová činnost. Trénovat budou moci dál, ale do zápasu nenastoupí, i kdyby to byl nejlepší střelec MHL. Ve spolupráci s klubovým zmocněncem pro vzdělávací záležitosti panem Šikem jsme tato opatření letos už museli aplikovat u dvou hráčů. Jeden kvůli prospěchu dokonce přišel o nominaci do reprezentace. Z naší akademie byl dokonce vyloučen jinak nadějný brankář z Komety Brno.

Kde se budou zápasy hrát a na co byste diváky pozval?
Nejen karlovarští příznivci hokeje budou moci navštívit špičkový juniorský hokej a zajímavé zápasy s kvalitními týmy ze sedmi zemí Evropy. Uvidíme tu hrát budoucí Malkiny a Ovečkiny. Hrát se stejně jako v minulých sezonách bude v hlavní hale KV Areny, utkání budeme vždy v předstihu inzerovat. V první sezoně nechceme vybírat vstupné, abychom nalákali co nejvíce fanoušků a diváků, aby se MHL v Karlových Varech rychle ujala a fanoušci ji přijali za svou.

Jaké vazby bude tým MHL mít na Lev Praha působící v KHL?
Do soutěže vstupujeme jako juniorský tým HC Energie Karlovy Vary. V tuto chvíli nemáme žádné informace, že bychom měli jakýmkoli způsobem spolupracovat s klubem HC Lev Praha. Pokud by k něčemu takovému mělo dojít a bude to pro nás výhodné, spolupráci se nebráníme. Avšak pro tuto chvíli jednoznačně zůstáváme týmem HC Energie Karlovy Vary a pod tímto jménem budeme vstupovat do soutěže. O jiné alternativě jsme ani neuvažovali.


Společnost Vemex v listopadu 2011 podpořila mládežnický turnaj Vemex Cup, kterého se zúčastnil i ruský Petrohrad. Na snímku Vladimir Ermakov (generální ředitel společnosti), Dmitrij Jefimov (ředitel MHL), Miroslav Vaněk a Vladislav Habal (brankář juniorů).

MHL

Mládežnická hokejová liga (rusky Moloděžnaja Chakejnaja Liga, anglicky Minor Hockey League) vznikla v roce 2009 (o rok později než KHL), založilo ji vedení KHL a 20 jejích klubů. Jako svůj cíl MHL deklaruje propagaci, rozvoj a kvalitativní růst mládežnického hokeje, pragmatičtější stránkou projektu je pochopitelně i kvalitní příprava talentů pro A-týmy.

Trofejí pro vítězný celek MHL je Charlamovův pohár, pojmenovaný po slavném sovětském hokejistovi Valeriji Borisoviči Charlamovovi. V prvním ročníku se do boje o něj zapojilo 22 celků výhradně z Ruské federace, vítězem se stal Magnitogorsk, konkrétně jeho tým Ocelové lišky.

Pro sezonu 2010/11 počet účastníků vzrostl na 29 a soutěž se díky zapojení týmů z Lotyšska a Běloruska stala mezinárodní. Ocelové lišky opět postoupily až do finále, zde je ale z trůnu sesadila Rudá armáda, jak si říká juniorský tým CSKA Moskva. Shodou okolností s tímto celkem se v září 2011 střetla juniorka Energie ve finále Světového poháru juniorů v Omsku.

Třetí ročník MHL právě vrcholí. Počet týmů se před sezonou opět rozrostl, kromě jiných přibyla i juniorka kazašské Astany a slovenského HC Lev Poprad. V týmu Tatranští vlci, jenž za své sídlo přijal stadion ve Spišské Nové Vsi, působili i bývalí energetici Petr Hruška, Tomáš Sýkora a Petr Lintemer. Vlci si při své premiérové sezoně nevedli špatně a do začátku prosince se pohybovali v klidných vodách. Po odchodu největších opor do A-týmu HC Poprad, který se ztrátou nadějí na play-off začal rozprodávat kádr, však Vlci začali v tabulce klesat a aktuálně musí o účast v příštím ročníku bojovat v play-out. Od sezony 2011/12 lze z MHL sestoupit do nově založené MHL B. Kromě play-out je v plném proudu i čtvrtfinále play-off, ve hře zůstávají i oba předešlí vítězové z Moskvy a Magnitogorsku.

Užitečné odkazy

Oficiální web MHL: mhl.khl.ru

Tatranští Vlci: www.tatranskivlci.eu

Hokejkv.cz: Rozhovor s Petrem Hruškou o první sezoně v MHL