HC Energie Karlovy Vary

Kluci pracují a baví je to, těší trenéra Andrýse

Dorost bude mít v letošní sezoně nového kormidelníka. Hlavním trenérem se stal Tomáš Andrýs, jenž má zkušenosti s mládežnickým hokejem za mořem. Jaký vliv to bude mít na jeho nové svěřence a co bude náplní dorostenecké přípravy na nadcházející sezonu?

Pane trenére, začala vám příprava na ledě. Jaký bude program v nejbližších dnech?
Program je jednoduchý. Čeká nás předzávodní období, ve kterém se budeme připravovat na období závodní. V prvních dvou týdnech budu potřebovat poznat ty kluky, protože je neznám a je to pro mě nová zkušenost. Těším se na to, kluci vypadají že pracují a že je to baví.

Kolik máte aktuálně k dispozici hráčů a jak připraveni přišli na led?
V tréninku mám kolem čtyřiceti hráčů a šest gólmanů. Samozřejmě budeme muset zapracovat na síle a fyzičce. Hodně chceme věnovat předbrankovému prostoru, abychom dávali co nejvíce gólů. Budeme se snažit hrát útočný hokej, založený na bruslení a osobních soubojích více, než ten obranný.

První dva dny jste měli try-out a bylo přítomno mnoho hráčů. Jak to probíhalo a kolik jich v týmu zůstalo?
Toto je předběžný tzv. cut. Měl jsem možnost hráče vybírat pouze ze dvou dnů, po kterých byli rozděleni do týmů A a B. Neznamená to ale, že to tak zůstane. Týmy se budou pravidelně měnit podle výkonnosti hráčů.

Brzy vás čeká náročný turnaj v Třinci, kde budou mimo jiné soupeři z Ruska nebo Finska...
Já se těším! Podle soupeřů by to měl být velmi kvalitní turnaj, žádný lehký zápas, což bude pro kluky super. Já poznám nové soupeře, protože jsem se dosud potkal jen s CSKA, když byla na turnaji v Chicagu, kde se většinou dostávali vysoko, třeba do semifinále. Věřím, že tam nejlépe poznám kluky, v situacích, ve kterých budou a že si z toho turnaje hodně vememe. Akorát je škoda, že je hned ze začátku přípravy, protože kdyby byl na konci srpna, byl by to skvělý rozjezd do nové sezony.

Vy jste v Karlových Varech před několika lety působil, načež jste se přesunul do Ameriky. Jak vznikla myšlenka, že se vrátíte na západ Čech?
Mně se ve Varech vzdycky líbilo, chtěl jsem tu zůstat už tenkrát, ale z nějakých důvodů to nešlo. Po letech jsme se s Jirkou Ryžukem (šéftrenér mládeže) dohodli a myslím, že to bude fungovat perfektně, stejně jako tenkrát.

Čím jste si prošel během těch několik let, co jste nebyl v Karlových Varech?
V Americe jsem trénoval trojitá áčka, dvojitá áčka. Trénoval jsem ročníky, které byly víceméně jako mladší a starší dorost. Měl jsem na starosti chod klubu, kde bylo jedenáct týmů a chodil jsem na led jak s těmi nejmenšími, takže jsem se nenudil (smích).

Díky těmto zkušenostem znáte jak český, tak zámořský hokej. Mohl byste to nějak porovnat?
Co se týče konkrétně dorostu, tak zatím jsem je neviděl v žádném zápase, takže těžko posoudit. Co jsem ale zatim viděl tréninky, tak největší rozdíl vidím v osobních soubojích. Bohužel ve státech je ta silová stránka úplně někde jinde. Na druhou stranu tady vidím šikovnost hráčů, mají se kam posunout a rozhodně mohou vystřelit směrem vzhůru. Dále vidím rozdíl v zakončení a předbrankovém prostoru. Musíme se naučit více se tlačit do brány a zakončovat v prostoru před bránou.

Možná je na tuto otázku příliš brzo, nicméně máte již nějaké ambice a cíle do nadcházejícího ročníku?
Cíle jsou jednoduché - připravit co nejvíce kluků pro pana Eismanna do juniorky, aby tam byli platnými členy kádru.