HC Energie Karlovy Vary

Pomáhej na Vlnách: Příběh Martínka

Už ve středu 20. prosince budeme pomáhat těm, co to potřebují. Utkání s Kometou totiž bude věnované Matějovi, Vojtovi, Jindrovi a Martinovi. Jak pomoct? Je to snadné. Část výtěžku z prodaných vstupenek půjde právě na pomoc těmto chlapcům. Zakoupením lístku na zápas s Kometou tak nejen podpoříte Energii, ale především pomůžete. Jako třetí si představíme příběh Martina Pokladníka.

Vstupenky na utkání s Kometou v prodeji ZDE

Martínek se narodil jako dvojče akutním císařským řezem, s těžkou porodní asfyxií , musel být resuscitován a napojen na plicní ventilátor. Následujících šest týdnů byl hospitalizován na jednotce intenzivní péče, protože opakovaně upadal do těžkých hypoglykemií a bylo nutné podávat infuze glukózy. Po prodělání mnoha vyšetření a zjišťování příčiny těchto stavů přišly výsledky z novorozeneckého screeningu s diagnózou Cystická fibróza.

V následujících dnech se Martínek s rodiči a sestřičkou přesunuli do motolské nemocnice, kde se rodiče dozvěděli vše o diagnóze a o tom, jak pečovat o miminko s cystickou fibrózou. Edukační pobyt trval týden a potom jsme mohli jet konečně všichni společně domů. Protože se u Martínka CF projevila hypoglykemickými stavy, tak vzhledem k malabsorpci živin bylo třeba dodržovat antihypoglykemický režim. Martínek dostával každé 2 hodiny ve dne i v noci vysokokalorickou stravu a předtím mu musela být měřena hladina cukru v krvi.

Děti s cystickou fibrózou trpí nechutenstvím, proto musí dodržovat vysokokalorickou dietu a před každým jídlem jsou jim podávány pankreatické enzymy, aby byly schopné potravu strávit. Protože CF postihuje především plíce, byla zahájena léčba inhalacemi 3x denně, po každé inhalaci následuje plicní rehabilitace a nakonec odsátí hlenů speciální odsávačkou s cévkou.

Martínek prodělal HIE 2. stupně a byl hypotonický, musel tedy cvičit Vojtovu metodu 3x denně, v prvních dvou letech. V necelých třech letech u Martínka proběhla rozsáhlá plicní infekce a docházel na pravidelná přeléčení do nemocnice. Na plicích mu zůstaly nevratné změny, opakovaně podstupuje bronchoskopické čištění plic a je na trvalé antibiotické terapii.

V současné době Martínek inhaluje 5x denně a 3x denně provádí plicní rehabilitaci. Vzhledem k přidružené diagnóze ADHD je to velmi čilý, upovídaný šestiletý kluk. Veselý, s velkou fantazií a nadáním k pohybu. Rád jezdí na kole, skládá Lego a pokud to zdraví dovolí, těší se do školky za svými kamarády.

O projektu Pomáhej na Vlnách

HC Energie se rozhodla připojit k charitativnímu projektu dlouholetého oficiálního partnera klubu Agentury Vlny. Ta v letošním ročníku akce s názvem Pomáhej na hudebních vlnách podpoří výtěžkem z koncertů čtveřici handicapovaných dětí z regionu - Matěje, Vojta, Martina a Jindra. Jejich příběhy Vám postupně představíme v průběhu prosince.

Na projekt, který podporuje také Nadační fond Františka Štěpánka, Rádio Kiss a Rádio Beat, věnuje HC Energie 5% z každé prodané vstupenky na utkání s Kometou. Stejnou částku jako Energie věnuje také Agentura Vlny a MP Vzduchotechnika. Pozadu ale nezůstanou ale ani další subjekty spjaté se zápasy Energie. Příspěvek z tržby v den zápasu také společnost Allsports provozující fanshop v KV Areně i provozovatel VIP restaurace společnost La Fresca. Akci podpoří rovněž MBP Gastro spravující občerstvení v hale během domácích extraligových zápasů.

Finančně přispívat můžete ale i vy:

- bankovním převodem na transparentní účet 131-386830217/0100
- pomocí QR kódu