HC Energie Karlovy Vary

Vlčí smečka na ledě. Chceme vrátit juniorce prestiž, zní z kabiny

Karlovarští junioři zahájili přípravu na nový ročník extraligy. Trenéru Václavu Eismannovi se na úvodním pondělním tréninku hlásily čtyři desítky mladých hokejistů. Ty čeká v nejbližších dnech náročný tréninkový program i porce přípravných zápasů.

„Přestávku jsme měli zhruba tři týdny, teď zahajujeme s velkým počtem hráčů. Máme k dispozici šest pětek a to ještě některé hráče máme v národním týmu (Křemen, Tureček, Remeš – pozn.redakce). V prvním týdnu budeme trénovat na party, nejpozději k 1. srpnu proběhne další zúžení kádru, protože takový počet, jaký byl dnes na ledě, je dlouhodobě neúnosný,“ uvedl k začátku přípravy juniorů hlavní trenér Václav Eismann.

Velký počet hráčů na ledě, to není pro žádného trenéra vůbec nic snadného. Udělat pomyslný řez a některé hráče vyřadit ze sestavy bude ale i pro zkušeného trenérského barda ještě o něco složitější. „Selekce je složitá. Hráči si sebou nesou nějakou historii, tím myslím krátkodobou historii v podobě toho, jak přistupovali k přípravnému období. Nyní mají další šanci a my u těch hráčů, u kterých váháme, zda zůstanou či nikoliv, se v krátkodobým horizontu rozhodneme,“ dodává.





Na mladé energetiky čeká desítka přípravných zápasů. Kromě tradičního souboje s Plzní či Chomutovem se mohou karlovarští junioři opět těšit i na utkání se zahraničními soupeři. „S přípravnými zápasy jsem spokojený. Jsem rád, že se nám opět podařilo zajistit mezinárodní konfrontaci, které se nám dostane v polovině srpna na domácím turnaji pana Karla Holoubka a také později, kdy se utkáme s norským Lillehammerem. Moc to vítáme, protože intenzita hry v zápasech se zahraničními soupeři je vyšší než jsme zvyklí,“ kvituje mezinárodní srovnání jedenačtyřicetiletý kouč.

Na juniory čeká v nové soutěžní sezoně hned několik novinek. Reorganizace přinesla novou extraligu juniorů, do které mohou zasáhnout až hráči tří ročníků. Změn se dotklo i samotné play-off, kterého se zúčastní pouze osm nejlepších týmů. „Vůbec nevím, co to přinese. Myslím, že složité to bude především pro hráče ročníku 2002, protože ve většině případů nebudou klukům o dva roky starším fyzicky stačit. Plusem je konkurenční prostředí, to je vždycky zdravé a pomáhá hráčům se rozvíjet, pokud je hráč připravený překonávat překážky a tvrdě jít za svým cílem,“ říká trenér, který v letošní sezoně působí i jako asistent u reprezentační šestnáctky.

Znovu po roce navíc bude mít kam sáhnout i na klubové úrovni. Po jednoleté pauze byla obnovena druhá nejvyšší soutěž juniorů, karlovarské béčko bude znovu působit v nedalekém Sokolově. „Spolupráce s B-týmem funguje velice dobře. Já jsem hrozně rád, že v pozici hlavního trenéra je Jiří Parkmann, který má obrovský zápal pro hokej. My máme určitou vizi, jak chceme s hráči pracovat, ale nemůžeme jim garantovat, že budou mít i v béčku důstojnou roli, pokud si ji nezaslouží. I tam vznikne konkurenční boj, a to je pro hráče jedině dobře,“ říká.

A s jakými cíli půjde juniorka do nové sezony? „Samozřejmě se chceme pokusit play-off atakovat, ale v první řadě je našim jednoznačným cílem rozvoj hráčů. V neposlední řadě chceme vrátit prestiž spojení „karlovarská juniorka“, což se nám v posledních letech příliš nedařilo, abychom klub s takovou tradicí dobře reprezentovali,“ dodává závěrem trenér zlatých dorostenců z roku 2013.

Zápasovou přípravu odstartují junioři 31. července na ledě Chomutova, úvodní ostrý duel sezony je čeká na domácím ledě 7. září, kdy v třaskavém derby vyzvou rivala z Plzně.

Přípravné zápasy juniorů

31.07.2018 13:00 Chomutov - Karlovy Vary
08.08.2018 19:00 Karlovy Vary - Chomutov
09.08.2018 14:30 Plzeň - Karlovy Vary
11.08.2018 16:00 Karlovy Vary - Drážďany
15.08.2018 19:00 Karlovy Vary - Kölner Haie
16.08.2018 18:00 Karlovy Vary - Mannheim
18.08.2018 17:00 Karlovy Vary - Kometa Brno
19.08.2018 ??:?? Karlovy Vary - ???
25.08.2018 15:30 Karlovy Vary - Regensburg
28.08.2018 18:30 Karlovy Vary - Lillehammer IK