HC Energie Karlovy Vary

Do repre pauzy vítězně! Energetici udolali Mladou Boleslav a jsou šestí

Energetici vybojovali výhru v samostatných nájezdech. Do vedení je poslal Tomáš Redlich, který byl důrazný na brankovišti. Boleslavští dokázali v prostřední části vyrovnat zásluhou Roberta Lantošiho. Bonusový bod Energii vystřelil Jan Hladonik v samostatných nájezdech.
Tipsport extraliga, 18. kolo, ne 5.11.2023, Karlovy Vary, KV Arena
HC Energie Karlovy Vary
BK Mladá Boleslav
2:1sn
1:0, 0:1, 0:0 – 0:0 – 1:0
Branky a nahrávky: 02:14 Redlich (Jiskra, Zetterberg; 5/5), rozh. náj. Hladonik – 27:40 Lantoši (Bernad, Järvinen; 5/5). Rozhodčí: Mrkva, Cabák – Gerát, Axman. Diváci: 3818. Vyloučení: 4:3. Bez využití. Střely na branku: 35:29 (12:11, 10:6, 7:9). Zblokované střely: 20:21. Hity: 4:1. Vhazování: 33:25. Průběh utkání: 1:0, 1:1.
Rozhodčí: Mrkva, Cabák – Gerát, Axman
vyloučení3:4
využití0:0
oslabení0:0
střely na branku35:29
zblokované střely20:21
hity4:1
vhazování33:25
diváci3818
HC Energie Karlovy Vary: Frodl – Plutnar, Huttula, Mikyska, Stříteský, Havlín, Dlapa, Benda – Hladonik, Černoch, Beránek – Rachůnek, Gríger, Kangasniemi – Redlich, Jiskra, Zetterberg – Kofroň, Koffer, Procházka.
BK Mladá Boleslav: Růžička – Pyrochta, Osburn, Jánošík, Jeřábek, Bernad, Pláněk – Aaltonen, Fořt, Rohdin – Skalický, Järvinen, Lantoši – Dvořáček, Závora, Stránský – Roman, Malát, Půček.

Komentář k utkání

Úvod utkání začali aktivnější Karlovarští, kteří si vytvořili první zámek a také větší akci. Jiří Černoch se objevil sám před brankou, ale netrefil skákavý kotouč tak, jak by potřeboval. Krátce na to ihned po vhazování vystřelil Lukas Zetterberg, ale trefil dobře postaveného Růžičku. Tlak se domácím vyplatil. V čase 2:24 našel Vít Jiskra na brankovišti osamoceného Tomáše Redlicha, kterému stačilo správně nastavit hokejku - 1:0. Na druhé straně zahrozila i Mladá Boleslav. Jan Stránský vypálil od modré a puk se po odrazu od Tomáše Rachůnka šoural brankovištěm.

Karlovým Varům se nabídla možnost přesilové hry. Nejnebezpečnější šanci v ní měl Jiří Černoch, který tečoval střelu Michala Plutnara od modré čáry. Možnost srovnat skóre měl Róbert Lantoši, který obkroužil branku a chtěl kotouč zasunout k tyči, Dominik Frodl se stihl přesunout včas. Přesilovku měla k dispozici i Boleslav. Juhamatti Altonen vypálil zápěstím, ale trefil přímo Frodlovu lapačku. Čtyři minuty před koncem měla Boleslav k dispozici další přesilovou hru, ale ani tu nedokázala využít. Dále už se nic zásadního nestalo a do kabin se šlo za stavu 1:0.

Mladá Boleslav mohla hned na začátku druhé třetiny utkání vyrovnat. David Bernad vypálil dělovku od modré čáry, která se zastavila o betony. Puk se ale dostal nebezpečně blízko k brankové čáře, kde zůstal volný, pohotový byl Michal Plutnar, který puk odpálil do bezpečí. Následně měla Energie přesilovou hru, ve které Lukas Zetterberg nahrával Janu Hladonikovi, který trefil přesouvajícího se Růžičku. Boleslavi se přeci jen podařilo vyrovnat. V čase 27:40 si Robert Lántoši vybruslil do mezikruží odkud zamířil přesně nad Frodlovo rameno - 1:1.

Boleslavští mohli využít chybného karlovarského střídání, kdy na útočné modré zůstal osamocený Filip Pyrochta, který tváří v tvář neuspěl proti Frodlovi. Druhá třetina také nabídla rvačku mezi Joona Huttulou a Janem Stránským. V druhé polovině druhé třetiny měla Boleslav k dispozici další přesilovou hru. Juhamati Aaltonen vypálil z první od modré, jeho střela však našla pouze Frodlovu hruď. Další akce už obrana Energie dokázala zneškodnit. Deset vteřin před sirénou šli energetici do přečíslení tři na dva, ale ani tato šance neskončila gólem, a tak je stav po dvou třetinách 1:1.

Třetí třetinu začali aktivněji bruslaři, Jeřábkovo nahození zkrotil Dominik Frodl. Hned nato jeli v přečíslení dva na jednoho Dávid Gríger s Iikkou Kangasniemim a druhý zmiňovaný zakončil, jeho střela však do sítě nezapadla. Vedoucí gól měl na holi Dávid Gríger, který ale zblízka přestřelil. Energetici chtěli za každou cenu strhnout vedení na svou stranu, vytvářeli si jednu šanci za druhou. Filip Koffer vybídl před bránou znovu Dávida Grígera, jeho teč však nebyla přesná. Ve třetí třetině byla hra hodně rozkouskovaná a ani jeden tým si nevytvářel gólové šance. Dále se už nic nestalo a zápas šel za stavu 1:1 do prodloužení.

Hned po třiceti vteřinách mohlo být rozhodnuto, ovšem Dominik Frodl předvedl další fantastický zákrok do Zlaté helmy a udržel tak Energie ve hře o bonusový bod. Nejdříve se zdálo, že je rozhodnuto, Joona Huttula vystřelil od modré, Jiří Černochjeho střelu ze vzduchu dorazil a kotouč dopadl za brankovou čáru. Rozhodčí jel celou situaci prozkoumat, kvůli hře vysokou holí. To se však neprokázalo a gól byl uznán. Ale Boleslav si vzala trenérskou výzvu kvůli nedovolenému bránění brankaři a uspěla, gól skutečně nebyl uznán a utkání muselo jít do samostatných nájezdů.

V samostatných nájzedech byli úspěšní Jan Hladonik a Lukas Zetterberg. Dominik Frodl zamknul svou svatyni a vychytal pro Energie bonusový bod!

Ohlasy trenérů

David Bruk (HC Energie Karlovy Vary): Boleslav jsme měli nakoukanou i po výměně trenérů a musím říct, co jsme viděli, jak se prezentovali naposledy, tak to postavení v tabulce, nebo i způsob hry, jakým Boleslav hraje, tak se mi tu úplně nezdálo. Do zápasu jsme tak vstoupili s pokorou a respektem, protože nám soupeř posledně dělal velké problémy, byl silný v osobních soubojích na mantinelu. Před zápasem byl samozřejmě plán získat tři body, to se bohužel nepovedlo, s ohledem na průběh utkání jsme rádi za dva. Důvod, proč jsme neměli tři body, je jednoduchý. Nepomohli jsme si přesilovými hrami, ale musím říct, že to pro nás bylo velice těžké utkání.

Václav Petka (BK Mladá Boleslav): Jsme rádi za bod, v našem postavení jsme rádi za každý, který získáme. Myslím si, že z našeho pohledu to nebyl špatný zápas, kluci se zase rvali jako v Brně, dodržovali taktiku, kterou jsme si stanovili. Škoda, že jsme neměli dva body, ale jak říkám, jsme rádi i za ten jeden. Musíme jít postupnými krůčky a odlepit se od toho dna a věřit tomu, že se to zlepší a budeme hrát tam, kde chceme být.

Fotogalerie

Související články