HC Energie Karlovy Vary

Čtvrtmaraton, nošení klád i opékání buřtů. Deváťáci absolvovali soustředění ve Žluticích

Na sezonu, která by měla přinést novou celorepublikovou soutěž, se už pilně připravují i karlovarští deváťáci. Pod vedením kouče Tomáše Marišky absolvovali energetici kategorie U15 čtyřdenní soustředění ve Žluticích.

„Jsme zhruba za polovinou přípravného období, proto jsme teď od čtvrtka do neděle absolvovali vysokoobjemové soustředění, které proběhlo ve Žluticích. Dostali jsme výborné podmínky, za což bych chtěl moc poděkovat panu Slavíkovi, starostovi města, který nám vyšel ve všem vstříc. Bylo to velice nadstandardní,“ uvedl na úvod bývalý dlouholetý asistent u karlovarského A-týmu Tomáš Mariška.

Na jeho svěřence čekal během čtyř dnů náročný program. „Trénovali jsme třífázově. Ráno jsme začínali výběhem, po snídani následovala dopolední fáze. Po poledním klidu byla ještě fáze odpolední. Věnovali jsme se síle i vytrvalosti, ať už intervalové nebo laktátové. Na závěr jsme ještě klukům připravili menší překvapení, kdy jsme je přihlásili na pětikilometrovou trasu Žlutického čtvrtmaratonu,“ popsal detailně co mladé energetiky čekalo ve Žluticích zkušený kouč.

A jak si hokejisté během regulérního atletického závodu vedli? „Nebojím se říct, že jsme závod ovládli. Mezi dvaadvacet našich hráčů se vměstnali jen dva nehokejisté, a to v této kategorii startovalo 68 přihlášených. Kluci podali velmi dobré výsledky a myslím, že to pro ně byla velice zajímavá zkušenost vyzkoušet si regulérní atletický závod,“ popsal Mariška netypický prvek přípravy.

Soustředění ale nejsou pouze o fyzické dřině, dost často je to pro trenéry jedna z mála možností, jak kluky lépe poznat i mimo hokejovou kabinu.

„Primární byla ta tréninková část, nicméně pro nás bylo důležité vidět kluky i v jiném prostředí od rána do večera, jak reagují. Vždy odpoledne nebo večer jsme měli na programu různé teambuildingové aktivity. Byli jsme například v lese, kde kluci přenášeli klády do asi kilometr a půl dlouhého kopce. Nechybělo opékání buřtů a trávení času společně ať už na penzionu, nebo v kempu,“ doplnil odchovanec havlíčkobrodského hokeje s tím, že soustředění se zúčastnili i všichni členové realizačního týmu.

Soustředěním příprava Mariškových svěřenců na novou sezonu nekončí, naopak. Makat budou až do začátku července, poté je čeká volno, než se koncem měsíce postaví na start přípravy na ledě.

„Aktuálně využíváme kombinovanou přípravu, kdy třikrát týdně máme trénink na ledě, od pondělí do pátku trénujeme na suchu, ať už v prostorách KV Areny, nebo na atletickém stadionu,“ popisuje aktuální program Mariška.

I on může, stejně jako ostatní kategorie našeho klubu, využívat ledovou plochu i mimo sezonu.

„Kluci po sezoně dostali od ledu asi tříapůltýdenní volno, aby si od něj trochu psychicky odpočinuli. Trénink na ledě i mimo sezonu je pro nás velice přínosný. Můžeme se věnovat základním dovednostem – bruslení, vedení kotouče – v maximálním detailu a s důrazem na dobrou techniku provedení,“ uzavírá.

Fotogalerie