HC Energie Karlovy Vary

Dominik Rymon může opět zabojovat o NHL!

Také v roce 2024 má karlovarská hokejová škola šanci projít draftem do NHL a zabojovat o nejlepší soutěž světa. Do respektovaného přehledu mladých nadějí EliteProspects Draft Guide se letos dostal Dominik Rymon, v uplynulém ročníku působící v kanadské juniorce. Co o dvacetiletém odchovanci lázeňského hokeje napsali experti a profesionální skauti?
STATISTIKY 2023/2024
DominikRymon
ÚTOČNÍK
Z 66
G 36
A 48
B 84

Rodáka z Karlových Varů si v roce 2022 vybrali v draftu evropských hráčů Everett Silvertips, tehdy úřadující mistr americké divize juniorské soutěže WHL. Ve své první sezoně za mořem Rymon vinou zranění vynechal většinu ročníku, stihl nastoupit pouze do 18 utkání, v nichž zaznamenal 11 bodů (2+9).

Druhý rok již zdraví vydrželo a Rymon mohl konečně ukázat, co umí. V základní části odehrál 57 zápasů s famózní bilancí 34+47 (81 bodů) a stal se druhým nejproduktivnějším hráčem týmu. V přepočtu na utkání dokonce na prvním místě přeskočil kapitána a šestou volbu Vegas Golden Knights z roku 2022 Bena Hemmerlinga!

K tomu dvacetiletý útočník zapsal druhou nejlepší bilanci účasti na ledě +33 a za celou sezonu obdržel jen čtyři menší tresty. Pouze pět hráčů s alespoň 50 starty v celé WHL nasbíralo méně trestných minut než Rymon! K tomu prožil skvělé mistrovství dvacítek, které zakončil coby dělený čtvrtý nejproduktivnější Čech se ziskem 7 bodů (2+5) v 7 zápasech – a bez jediného trestu.

Není tak divu, že se Dominik Rymon dostal do výběru největších talentů pro nadcházející draft do NHL dle expertů z renomovaného portálu EliteProspects. Dvacetiletí hráči, tedy o dva roky starší, mají ve volbě prospektů vždy velmi těžkou pozici. Zpravidla jím v tomto věku úspěšně projdou pouze ti, kteří ve svých soutěžích dominují (nebo jsou stálými členy kádru v elitních evropských ligách) – a i ti jsou téměř bez výjimky zvoleni až v druhé polovině draftu.

Odborníci Rymona chválí zejména za jeho hru bez puku. Vypichují jeho dynamiku, rychlost a chytrý pohyb po ledě, kterým často otevírá prostor pro své spoluhráče. „Útočí ve velké rychlosti a neustále mění tempo, úhel a místo přechodu, čímž mate obránce a vytváří prostor,” píší experti EliteProspects o hře mladého forvarda.

Experti hodnotí Dominika Rymona

„Rychlý a důrazný přechodový křídelník, který neustále hledá možnosti, jak přidat hodnotu do každého držení puku jeho týmu, a ani k tomu sám puk nepotřebuje.”

„Zbožňuju sledovat tohohle kluka. S každým dotykem puku hledá, jak do hry něco přinést, neplýtvá časem,” oceňuje Rymona šéf severoamerického skautingu Mitchell Brown. „Neustále sleduje hru a analyzuje možnosti ještě dřív, než dostane puk. Umí vést puk, nahrávat, vyhrávat souboje, dostávat se do pásma. Klade důraz na tvorbu hry, vytváření střeleckých příležitostí a vyčkávání na dobrou šanci místo vynucování málo nebezpečných akcí.”

Brown také zaznamenal Rymonovy pokročilé statistiky z působení v kanadské juniorce. Karlovarský odchovanec si počínal kvalitně zejména v přechodu hry, kde obdržel hodnocení 80 (v percentilech, tedy byl lepší než 80 % útočníků soutěže). Výborných čísel dosáhl v počtu vstupů do ofenzivní třetiny i výstupů z té defenzivní, stejně jako v úspěšnosti přechodů pásma a tzv. off-puck asistencí, tedy situací, kdy hráč svou aktivitou (např. přizvednutí hokejky, odebrání puku, natáhnutí obránce,...) vytvořil střeleckou šanci pro svůj tým.

Dominik Rymon celkově obdržel od odborníků hodnocení D. To náleží prospektům, kteří by mohli být zvoleni v šestém či sedmém kole draftu a šance, že uslyší své jméno, je přinejmenším zajímavá. O jeho nadějích být platným hráčem v NHL experti pochybují, vidí v něm však alespoň kvalitního střelce pro farmářskou AHL: „Po přelomové sezoně v juniorce by Rymon v budoucnu mohl mít přínos pro trpělivý tým NHL. [...] Pokud zlepší bruslení a práci s pukem, mohl by být šikovným útočníkem do nižších pater sestavy.”