HC Energie Karlovy Vary

Dorostenci zahájili přípravu na ledě. Radil jim i Martin Frk

Pod taktovkou Tomáše Andryse začala dorostu příprava na ledě, ale současně hráči pilují také silovou a objemovou stránku. K úternímu tréninku se připojit také Martin Frk, který s týmem bude ještě v následujících dnech.

Přípravu na novou sezonu zahájili už na jaře. Kromě tradiční suché části letos v květnu a červnu zařadili i tréninkové jednotky na ledě a odehráli první přípravné zápasy. Podobný program čeká dorostence i v nejbližších dnech a týdnech.

„Máme náročný program, dvakrát denně jsme na ledě a dvakrát denně na suchu. V trénincích se budou objevovat silové a objemové věci. Postupně to budeme ladit tak, abychom chytili začátek sezony a abychom měli co nejklidnější průběh sezony,“ upřesnil program následujících týdnů hlavní trenér Tomáš Andrys.

Jeho svěřence čeká i zajímavý zápasový program, který odstartuje už tuto sobotu domácím duelem proti kladenskému pézetku. V plánu jsou ale i kvalitní turnaje s mezinárodní účastí.

„Připravený máme také turnaj v Třinci, který je každoročně velmi kvalitní. Poznáme ostatní týmy a jejich hru. Budou tam také zahraniční týmy, tudíž se na to kluci těší a myslím si, že můžu mluvit také za realizační tým. Čeká nás soustředění v Kroměříži a další turnaj ve Zlíně, dále pak zápasy s Mannheimem a Kolínem. Co se tedy týká přípravy a zápasů, tak si myslím, že to bude dost náročné, protože nás čeká také těžká sezona, tudíž se na to snažíme co nejlépe připravit,“ doplnil kouč, který dlouhé roky nabíral zkušenosti v zámoří.

Náročná sezona, to je slovní spojení, které se mezi dorostenci často skloňuje. Jak by také ne, extraligu může na konci letošního ročníku opustit až čtveřice týmů. Nový systém ale přináší dle trenéra Andryse i pozitivní změny.

„V první řadě musím pochválit jednu věc, a to je ta, jak je vymyšlen herní systém pro play-off. Konečně se bude hrát na tři vítězné zápasy a finále dokonce na čtyři vítězné zápasy. To je za mě naprosto v pořádku. Co se týká sestupu, tak je to tak, jak to je.“

Letošní tým Energie by ale, minimálně dle výsledků jarních přípravných duelů nemusel myslet na sestupové starosti. Mladí energetici v osmi duelech ani jednou neprohráli, třešničkou na dortu byla výhra na domácím turnaji 4SA Energie Hockey Cup.

Andrys se navíc může spolehnout i na hráče, kteří získávají další zkušenosti v mládežnických reprezentacích. Úvodních srazů se zúčastnili třeba brankář Adam Dybal, nebo útočníci Adam Csabi a Matyáš Adámek.

„Reprezentace je vždy velmi motivační. I pro hráče, kteří jsou v kádru, ale do reprezentace se ještě nedostali. Myslím si, že se i zbytek bude chtít porvat o místo. Já doufám, že se tam otočí co nejvíce našich kluků. Je to dobrá reklama pro karlovarský hokej a hlavně pro samotné hráče, kteří vědí, že když jsem jdou, tak nemusí zůstat jen v Karlových Varech, ale můžou mířit dál,“ říká Andrys na adresu neocenitelných reprezentačních zkušeností.

Ty během úvodních tréninků přinesl týmu i Martin Frk. Karlovarský odchovanec, který aktuálně patří organizaci Los Angeles Kings, totiž v úvodu přípravy trénuje právě s karlovarskými dorostenci. A-tým totiž zahájí přípravu až následující týden.

„Jeho účast na ledě byla naprosto parádní a chtěl bych mu za to poděkovat. Dal nám také nějaké tipy a doufám, že si z toho kluci něco vezmou. Pro nás to znamená oživení. Na tréninky s námi bude chodit dál a moc se na to těšíme,“ kvitoval účast hráče, který by měl v Karlových Varech trénovat ještě tento týden předtím, než se vrátí do zámoří.

A trénink s karlovarskými dorostenci ocenil i sám útočník Los Angeles Kings. „Dorost už chodil na led a já jsem na něj chtěl také, tak jsem začal s nimi. Byla to pro mě dobrá zkušenost, jelikož hráči, kteří tu jsou, tak vypadají dobře a dokonce mě i trochu unaví,“ okomentoval s úsměvem borec, kterého před lety draftoval Detroit.

Sedmadvacetiletý forvard si s hráči nejen zatrénoval, ale rozdal i pár cenných rad. „Byly to věci, které jsem se naučil v Americe. Jednalo se spíše o detaily. Například jak hrát na prknech, nebo jak se za mořem řeší situace dva na jednoho. Doufám, že si z toho něco vezmou, protože si myslím, že už mám něco za sebou a mám docela dost zkušeností. Samozřejmě se stále učím, ale doufám, že jim mám co předat,“ dodal.

Velký rozhovor s Martinem Frkem zveřejníme už ve čtvrtek na našem webu.

Martin Frk na tréninku dorostenců

Fotogalerie