HC Energie Karlovy Vary

Dvacítka a šestnáctka jde do akce s energetiky na soupisce

V závěru prázdnin vyrazí do akce ještě dvacítka a šestnáctka. Náš nejstarší reprezentační výběr má namířeno do švýcarského Zugu a v nominaci Patrika Augusta nechybí opět obránce Matteo Kočí. První turnaj pak má v plánu nejmladší reprezentační výběr, jehož cílem je Salzburg a na soupisce nechybí ani energetici. Poprvé reprezentační dres obléknou obránce Jiří Gombár a útočníci Jakub Kyncl a Jonáš Vaníček a mezi náhradníky je útočník Josef Suchý.

Reprezentace U20

Dvacítka na Turnaji pěti zemí v Zugu nastoupí “v plné palbě”. Kouč Patrik Augusta bude mít totiž k dispozici ještě krajánky, kteří se mu pak rozprchnou ke svým týmům. To je ostatně i případ Mattea Kočího.

Šikovný obránce má před sebou další sezonu v týmu Kamloops Blazers. Nově s ním bude nastupovat i Vít Záhejský, kterého si Kamloops vybral ze 2. pozice v CHL Import Draftu. Zatímco mladičký útočník už do Kamloops odletěl po Hlinka Gretzky Cupu, kde s osmnáctkou vybojoval stříbro, tak Matteo má reprezentační povinnosti ještě před sebou. Urostlý obránce byl s týmem už na prvních přípravných zápasech ve finském Vierumäki, kde si hned v prvním utkání připsal asistenci. V přátelských utkáních s Finskem a Švýcarskem se dvacítce úplně nevedlo a z výhry se radovala pouze jednou. Tým se však sešel poprvé po letním volnu, což bylo i podle trenérů znát.

V Zugu budou mít naši reprezentanti šanci na odplatu, protože kromě Švédska a Slovenska nebudou chybět ani výběry Finska a samozřejmě domácího Švýcarska. Tým se sejde v sobotu 24. srpna v Plzni, kde bude dvacítka až do pondělí trénovat a po dopoledním tréninku a obědě vyrazí do Švýcarska. První zápas dvacítka odehraje v úterý večer proti Švýcarsku.

Nominace české dvacítky

Brankáři:

Michael Hrabal (Univ. of Massachussets, NCAA), Lukáš Matěcha (Tri-City, WHL).

Obránci:

Tomáš Galvas (Liberec), Radim Mrtka (Třinec), Dominik Badinka (Malmö, Švédsko), Jakub Dvořák (Swift Current, WHL), Vojtěch Port (Moose Jaw, WHL), Marek Ročák (Kelowna, WHL), Matteo Kočí (Kamloops, WHL), Jakub Fibigr (Mississauga, OHL).

Útočníci:

Vojtěch Hradec (Mladá Boleslav), Petr Sikora (Třinec), Matěj Maštalířský (Litvínov), Jiří Felcman (Langnau, Švýcarsko), Eduard Šalé (Kitchener, OHL), Adam Jecho, Miroslav Holinka (oba Edmonton, WHL), Adam Benák (Youngstown, USHL), Jakub Štancl (Växjö, Švédsko), Maxmilian Curran (Tri-City, WHL), Jan Šprynar (Halifax, QMJHL), Pavel Šimek (Saint John, QMJHL), Dominik Petr (Brandon, WHL), Adam Židlický (Mississauga, OHL).

Náhradníci:

Brankáři: Jakub Milota (Cape Breton, QMJHL), Jan Kavan (Kometa Brno). Obránci: Martin Švec (Pardubice), Vojtěch Husinecký (Chomutov), Tomáš Vandas (Kladno), Oliver Samson (Sparta Praha), Martin Matějíček (Peterborough, OHL), Vojtěch Vochvest (Prince George, WHL), Adam Hamrla (Zlín). Útočníci: Samuel Fiala (Val-d‘ Or, QMJHL), Tadeáš Kalužík, Adam Fiala (oba Pardubice), Jakub Heš (Zlín), Jaromír Pérez (Liberec), Vojtěch Spěváček (Třinec), Tomáš Poletín (Pelicans Lahti, Finsko), Adam Novotný (Hradec Králové).

Program turnaje pěti v Zugu

Úterý 27. srpna: 14:30 Finsko – Švédsko
18:00 Švýcarsko – Česko

Středa 28. srpna:

14:00 Slovensko – Česko
17:30 Švédsko – Švýcarsko

Čtvrtek 29. srpna:

14:00 Slovensko – Finsko
17:30 Česko – Švédsko

Pátek 30. srpna:

13:30 Švédsko – Slovensko
17:00 Finsko – Švýcarsko

Sobota 31. srpna:

11:00 Česko – Finsko
14:30 Švýcarsko – Slovensko

Reprezentace U16

První kroky v reprezentačním dresu udělají mladíci nominovaní do šestnáctky již tradičně v Salzburgu. Kromě výběru U18 a U20 místní akademie se šestnáctka utká s týmem Slovenska. Před kempem a cestou do Rakouska ještě ve dnech 23. a 24. srpna absolvovali mladí hokejisté testy na ledě a mimo něj. Testování se zúčastnil širší kádr a kromě energetiků, kteří budou pokračovat do Rakouska tedy Jiřího Gombára, Jakuba Kyncla a Jonáše Vaníčka pozvánku na testy dostali také Vojtěch Horáček a Josef Suchý.

Všichni energetici nominovaní do šestnáctky, kromě Jonáše Vaníčka, kterého vyřadilo zranění, se v závěru loňské sezony dostali v konkurenci nejlepších mladých hokejistů své kategorie do nominací na vrcholové turnaje projektu Výchova talentované mládeže. Na turnaji v Benešově, kromě nich bojovali ještě právě Vojtěch Horáček, Josef Suchý a Lukáš Hájek.Na závěrečný turnaj v Salzburgu pak odcestovali Lukáš Hájek, Vojtěch Horáček, Jakub Kyncl a Josef Suchý.

Vybraní hráči sice na tomto turnaji bojovali v reprezentačních dresech, ale ta pravá premiéra v národním týmu je čeká až nyní.

Obránce Jiří Gombár přišel do Energie v loňské sezoně z Chomutova a svými výkony pomohl týmu k zisku třetího místa v extralize dorostu. Naposledy šikovný obránce oslavil se svými spoluhráči zisk zlata na prestižním President Cupu v Třinci, kde se karlovarskému dorostu podařil husarský kousek a stal se vítězem tohoto turnaje potřetí v řadě. Jirka byl navíc, společně s brankářem Martinem Psohlavcem, vybrán do All Stars týmu turnaje.

Útočník Jakub Kyncl v loňské sezoně nastupoval nejen za karlovarské deváťáky, ale část sezony strávil v sedmnáctce Energie s níž dokráčel až do semifinále a zakončil sezonu s bronzovou medailí na krku. Jak bylo uvedeno výše, tak pro Jakuba sezona pokračovala turnaji v Benešově a v Salzburgu. Šikovný útočník samozřejmě nechyběl ani na President Cupu v Třinci.

Také útočník Jonáš Vaníček během předchozí sezony přešel z deváté třídy do extraligy dorostu. Jonáš zazářil na Mistrovství krajů ČR, kde se stal nejproduktivnějším hráčem turnaje. Bohužel v závěru sezony ho zastavilo zranění a tak nejenže nezasáhl do závěrečných bojů v extralize dorostu, ale přišel také o oba závěrečné turnaje VTM. To že je zpátky ve formě ukázal Jonáš nejen v přípravných utkáních, ale i na President Cupu.

Mezi náhradníky byl nominován útočník Josef Suchý, který za český výběr bojoval na turnaji v Salcburku, kde nejenže stejně jako jeho spoluhráči z klubu bodoval, ale navíc měl na svém dresu i kapitánské “C”. Josef se na novou sezonu připravoval s extraligovým dorostem a i on stojí za úspěchem energetiků na President Cupu.

O pozornost reprezentačních trenérů si svými výkony v loňské sezoně řekl také obránce Vojtěch Horáček, který si oblékl reprezentační dres na turnaji v Salzburgu. A i když Vojta zatím na pozvánku do reprezentace čeká, tak je součástí širšího výběru a absolvoval společně s ostatními předsezónní testy. Mladý obránce se aktuálně připravuje s extraligovým dorostem a zvedl nad hlavu President Cup.

Hráče, kteří budou pokračovat na turnaj, čeká v sobotu večer trénink a v neděli ráno se pak tým přesune do Salzburgu. První zápas šestnáctka odehraje ve středu 28. srpna a to rovnou federální derby se Slovenskem.

Kromě změn v kabině, kdy se velká část týmu přesunula o kategorii výš, došlo ke změnám i na trenérských postech. Milana Razýma u trenérského kormidla vystřídal Marek Melenovský a jeho asistenty budou Tomáš Andrys a Libor Procházka, kteří vystřídali Václava Benáka a Milana Plodka.

Nominace české šestnáctky

Brankáři:

Jaroslav Martínek (Mladá Boleslav), Václav Osvald (Škoda Plzeň), Kryštof Štěpánek (Slavia Praha).

Obránci:

Dominik Novák, Matyáš Tureček (oba Liberec), Jiří Gombár (Karlovy Vary), Denis Korhoň (Olomouc), Matiáš Piskač (Světlá nad Sázavou), Adam Konvalinka (Chomutov), Adam Hynek (Vsetín), Oliver Andrle (Malmö, Švédsko).

Útočníci:

Petr Hörnig, Matěj Kučera, Adam Němec, Šimon Šejc (všichni Liberec), Dominik Drábek (Pardubice), Jakub Kyncl, Jonáš Vaníček (oba Karlovy Vary), Michal Hartl (Kometa Brno), Eliáš Matoušek (Škoda Plzeň), Maxmilian Mareš (Vítkovice), Štěpán Stejskal (Davos, Švýcarsko), Denis Viedemann (Lausanne, Švýcarsko).

Náhradníci:

Brankáři: Tadeáš Schejbal (České Budějovice), Tomáš Uhel (Pilsen Wolves), Simon Pešout (Chomutov). Obránci: Robin Kavan (Kometa Brno), Tadeáš Chalupa (Třinec), Sean Žuffa (Sparta Praha), Tomáš Zikmund (Hradec Králové), Martin Rejthar (Kolín), Lukáš Hájek, Samuel Malena (oba Třebíč). Útočníci: Antonín Riedl (Zlín), Dominik Beneš (Liberec), Kryštof Vrbata (Mladá Boleslav), Melichar Kovář (Pardubice), Josef Suchý (Karlovy Vary), Matěj Jindřichovský (Ledeč nad Sázavou), Dario Alessandro Blengino (Škoda Plzeň), Štěpán Nevšímal (Tábor).

Program turnaje v Salcburku

Středa 28. srpna:

18:00 Česko – Slovensko

Čtvrtek 29. srpna:

17:00 Red Bull Salcburk U20 – Česko

Pátek 30. srpna:

14:00 Red Bull Salcburk U18 – Česko

Sobota 31. srpna:

10:00 zápas o 3. místo 13:00 finále