HC Energie Karlovy Vary

Flek, Beránek a tři nováčci. Pětice energetiků míří na kemp reprezentace

Hokejová extraliga skončila pro karlovarské hráče po vypadnutí v předkole play-off již před dvěma týdny, čtyři z hráčů ale ani v příštích dnech neodhodí výstroj do kouta hokejové kabiny. Útočníci Ondřej Beránek a Jakub Flek totiž nechybí v nominaci Filipa Pešána na úvodní kemp národního týmu před květnovým Mistrovstvím světa, stejně jako tři úplní nováčci, Libor Zábranský mladší, Jan Hladonik a Jiří Černoch!

Pětadvacetiletý Ondřej Beránek oblékl dres reprezentačního A-mužstva poprvé již v sezoně 2018/19, celkem v národním týmu odehrál 11 utkání, v nichž posbíral dva body (1+1). V letošní sezoně odchovanec havlíčkobrodského hokeje na start zatím čeká, dvakrát se objevil mezi náhradníky na turnaje Euro Hockey Tour. V letošním ročníku Tipsport extraligy nastoupil Beránek včetně play-off do 52 zápasů, ve kterých zapsal 20 bodů (8+12).

Ani pro Jakuba Fleka není reprezentační dres velkou neznámou. Osmadvacetiletý útočník zažil premiéru na loňských Beijer Hockey Games ve Švédsku a na premiérovém turnaji se hned dočkal prvního gólu v národním týmu. V letošní sezoně byl Flek dvakrát mezi náhradníky, startu se dočkal opět na švédském turnaji, kde, stejně jako před rokem, skóroval. V reprezentaci doposud Flek nastoupil k šesti zápasům, ve kterých zapsal 3 body (2+1). Na klubové úrovni zaznamenala opora Energie skvělý ročník, 52 zápasů – 39 bodů (21+18) a jen o bod zůstala za osobním maximem z loňské sezony.

V nominaci trenéra Filipa Pešána jsou pak z karlovarského pohledu i tři nováčci. Dvacetiletý bek Libor Zábranský má bohaté zkušenosti z mládežnických reprezentací, kde prošel všemi kategoriemi, osmnáctku i dvacítku vedl dokonce jako kapitán. V národním týmu od 16 do 20 let sehrál celkem 57 utkání.

Podobně je na tom i další z nováčků Jiří Černoch. Čtyřiadvacetiletý forvard prošel v reprezentaci kategoriemi od 17 do 20 let, sehrál v nich 69 utkání s bilancí 21 bodů. V extralize letos prožil životní sezonu, válel ve formaci s Petrem Koblasou a Martinem Kohoutem a nastřádal 26 bodů (14+12).

Posledním do party debutantů může být Jan Hladonik. Jedenadvacetiletý útočník rovněž prošel všemi mládežnickými kategoriemi národního týmu, na svém kontě má 74 startů a 42 bodů (20+22). Hladonik přišel do Karlových Varů před letošní sezonou a ve svém prvním kompletním ročníku nezklamal, často nastupoval i na centru první formace.

Reprezentační výběr čekají tři krátké přípravné kempy v Tipsport areně v Praze-Holešovicích. První potrvá od úterý 30. března do čtvrtka 1. dubna, druhý od pondělí 5. do čtvrtka 8. dubna a třetí od pondělí 12. do čtvrtka 15. dubna. Trenéři národního týmu si do úvodního kempu pozvali hráče, kterým již skončila sezona v Tipsport extralize a zahraničních soutěžích.

Po úvodní fázi čeká národní tým před světovým šampionátem celkem devět přípravných duelů, z toho polovinu odehrají Češi na domácí půdě. Dvakrát se svěřenci trenéra Filipa Pešána potkají s Rakušany, Němci a Slováky, generálkou na Mistrovství světa by pak měly být České hokejová hry. Vrchol letošní sezony pak odstartuje 21. května, dějištěm letošního mistrovství je lotyšská Riga.

Reprezentační zápasy ve zbytku sezony

Příprava:
22. dubna: Rakousko – Česko (Vídeň)
24. dubna: Česko – Rakousko (Jindřichův Hradec)
29. dubna: Německo – Česko (Norimberk)
1. května: Německo – Česko (Norimberk)
6. května: Česko – Slovensko (Praha)
7. května: Česko – Slovensko (Praha)

České hokejové hry (Praha):
12.–15. května

Mistrovství světa (Riga):
21. května: 15:15 Rusko – Česko
22. května: 19:15 Česko – Švýcarsko
24. května: 19:15 Česko – Bělorusko
27. května: 19:15 Švédsko – Česko
29. května: 11:15 Česko – Velká Británie
31. května: 15:15 Česko – Dánsko
1. června: 15:15 Slovensko – Česko
3.–6. června: play off

👥 Příprava na hokejové MS začíná už příští týden v Praze! Na první kemp trenéři pozvali 23 hráčů, kterým už skončila...

Zveřejnil(a) Česká hokejová reprezentace dne Pátek 26. března 2021