HC Energie Karlovy Vary

Flekova reprezentační cesta. Jak si karlovarské Ferrari splnilo sen

Za národní tým v letošní sezoně poprvé nastoupil až na únorových Beijer Hockey Games ve Švédsku. Od té doby ale Jakub Flek vynechal jediné reprezentační utkání a po výtečných výkonech si poprvé zahrál na Mistrovství světa, kde patřil k nejlepším českým hráčům.

Osmadvacetiletý Jakub Flek nastoupil v letošní sezoně za národní tým vůbec nejčastěji ze všech hráčů, ačkoliv byl pozván až na třetí reprezentační turnaj sezony do Švédska. Rychlonohý útočník odehrál v ročníku 2020/21 celkem 20 utkání a své bodové konto v dresu Česka rozšířil o dalších 7 bodů (5+2). V součtu s loňskou sezonou, kdy si za český výběr zahrál vůbec poprvé, už tak naskočil do 23 zápasů s bilancí šesti branek a tří nahrávek.

Nároďák znovu po roce

Když v loňské sezoně napotřetí konečně odletěl ke svému premiérovému reprezentačnímu turnaji do Švédska, asi sám hbitý útočník doufal, že si za národní tým zahraje dříve než znovu po roce. V únoru roku 2020 se Flek hned během své první akce s českým výběrem zapsal výrazně do statistik, když v souboji proti Rusku (jeho třetí reprezentační start) zapsal premiérový gól a trefil se při výhře Česka i při nájezdech. V sestavě Česka se pro listopadovou Karjalu i prosincový Channel One objevil jen mezi náhradníky, se lvem na prsou tak vyjel znovu až po roce ve Švédsku, a bylo to takové malé dejá vu. Třetí utkání na turnaji a Flek opět skóruje proti Rusku.

Náplast za nepovedené play-off

Píše se 14. březen a energetici právě padli ve čtvrtém utkání předkola play-off na domácím ledě s Pardubicemi, sezona jim tak končí. Některým však ne na dlouho. O pár dní později zveřejňuje Filip Pešán nominaci na úvodní kemp národního týmu před Mistrovstvím světa a na soupisce nechybí pětice Karlovaráků včetně Jakuba Fleka.

Poprvé kapitánem

Po třech týdnech, kdy reprezentace rozložila svůj kemp v Praze, se národní tým stěhuje do Jindřichova Hradce a čekají ho první přípravné zápasy s Rakouskem. Krom dvou vysokých výher (5:0 a 7:2) může Fleka hřát i veliká pocta, poprvé v kariéře vedl český výběr do zápasu jako kapitán. A co víc, kapitánskou premiéru ozdobil vstřeleným gólem.

Specialista na Rusko

Reprezentaci čekaly další přípravné zápasy. Postupně udolala Německo (4:1 a 5:4, Flek 0+1) a Slovensko (2:1 a 2:0, Flek 0+1), Filip Pešán zužoval a doplňoval sestavu podle toho, jak mu hráči zapadají do systému či s jakou se zrovna potkali formou. Jakub Flek ale stále zůstával pevnou součástí týmu. Generálku na MS obstaraly domácí České hokejové hry, srdce karlovarských fanoušků se ale na chvíli zastavila hned na jejich úvod. Proti Finsku totiž hráč, kterého nedávno zvolili nejlepším energetikem sezony, v sestavě chyběl.

Jenže hned proti Švédsku se už na ledě znovu objevil a pak přišel Flekův již oblíbený soupeř, Rusko. A karlovarský oblíbenec nezaváhal a znovu sbornou jedním gólem sestřelil. Flek měl v té době na svém kontě tři reprezentační góly a všechny vstřelil jedinému soupeři.

(Skoro) poslední mohykán, Flek jede na MS!

Jen brankář Roman Will, obránce Andrej Šustr a útočník Matej Blümel absolvovali na světový šampionát stejnou cestu jako karlovarský forvard. Tito čtyři nechyběli v nominaci na úvodní kemp národního týmu v Praze a o sedm týdnů později také společně odletěli do Lotyšska, kde se Flek vůbec poprvé v kariéře představil na Mistrovství světa! Z hráčů Energie se tak podobné pocty dočkal poprvé od dob Martina Zaťoviče, který se zúčastnil MS v běloruském Minsku v roce 2014.

Gólová premiéra, proti Rusku chyběla jen výhra

Už když Filip Pešán oznamoval nominaci na letošní Mistrovství světa, mluvilo se o Flekovi jako o největším překvapením jeho sestavy. A když o pár dní později nechyběl ani v zápasovém line-upu pro úvodní duel šampionátu s Ruskem, bylo překvapení možná ještě o něco větší. Mimo hru totiž zůstala i sehraná trojice Stránský – Špaček – Lenc.

Co už ale překvapení nebylo, byl gól vstřelený proti Rusku. Ano, Jakub Flek se trefil hned při svém debutu na Mistrovství světa a nebylo to do sítě nikoho jiného než ruské sborné. Flek tak znovu potvrdil, že se mu proti tomuto soupeři náramně daří. Čtvrtý zápas – čtvrtý gól. K radosti tak chybělo jediné, alespoň bodový zisk, o ten totiž přišel český tým v poslední minutě…

Karlovarské Ferrari

Asi jeden z nejsilnějších Flekových momentů na šampionátu. Český výběr ve čtvrtém utkání skupiny bojoval o udržení nadějí na postup do play-off. V zápase po dvou třetinách prohrával už 0:2, jenže ve třetí části během pár minut třemi góly otočil a až do závěru držel těsné vedení. Švédové odvolali gólmana při snaze hrát power-play, a dál už to asi znáte. Tenhle záběr totiž obletěl český hokejový svět a stal se i námětem mnoha hlášek a memes.

Ještě jedna pocta

Ačkoliv to po prohrách v úvodních dvou zápasech nevypadalo, český tým již před posledním utkáním ve skupině měl jistý postup do vyřazovacích bojů. Do federálního derby se Slovenskem tak trenér Pešán protočil sestavu, některé z opor nechal odpočívat a Jakuba Fleka posunul do prvního útoku ke dvěma hráčům z NHL, Filipům Zadinovi a Chytilovi! A aby toho nebylo málo, karlovarský útočník vyjel do zápasu s Áčkem na dresu pro zástupce kapitána.

Smutné loučení se šampionátem

„Nepřijel jsem si sem honit ego nebo získávat osobní statistiky. Chci tady udělat týmový úspěch.“ Tahle slova volil Jakub Flek po třech zápasech na šampionátu. Tak moc toužil po medaili, jenže ta ani tentokrát nepřišla a čekání českých fanoušků, hráčů i trenérů na cenný kov se tak protáhne minimálně ještě o jeden rok.

Čtvrtfinále. Klíčový duel šampionátu. Tenhle jediný zápas většinou rozhoduje o tom, zda se mistrovství považuje za úspěšné či nikoliv. Češi proti Finům začali dobře, jenže své šance nevyužili a Finové vyrovnali hru. Jejich perfektní taktický výkon navíc podpořila branka Innaly ze 33. minuty, která se později ukázalo jako jediná a vítězná.

Jakub Flek i v posledním utkání Česka na šampionátu předvedl aktivní výkon, stejně jako po celý průběh Mistrovství světa. Svými výkony perfektně reprezentoval náš klub i celou zemi. Ještě jednou díky, Flíčku!