HC Energie Karlovy Vary

Hejtman Cup: Energie má bronz, Hradec vyhrál potřetí v řadě

Už podvacáté se v Karlových Varech uskutečnil tradiční mládežnický turnaj O pohár hejtmana karlovarského kraje. Karlovarští junioři v závěrečné bitvě udolali Třinec v nájezdech a vybojovali bronz. Ve finále pak rovněž v závěrečné dovednostní soutěži uspěl Hradec Králové, který tak vybojoval třetí prvenství v řadě.

Odehrané zápasy

Neděle 15. srpna (KV Arena)

Finále: Mountfield HK - BK Mladá Boleslav 2:1n (1:0, 0:1, 0:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 7. Kašpar (Pilný, Jirků), rozh. náj. Beneš – 31. Křepelka (Broš)

Martin Vágner (Mountfield HK): ,,Šlo o třetí zápas ve třech dnech, takže už ve hře byla znát únava. Pořád si ale myslím, že jsme viděli kvalitní utkání. Stejně jako v sobotu, bohužel i tentokrát se nám zranil jeden obránce a dohrávali jsme na pět beků. Před kluky velký klobouk dolů, že to i tak zvládli. Všichni se vydali ze všech sil. Samozřejmě máme radost z vítězství na kvalitním turnaji, které se Hradci povedlo potřetí za sebou."

O 3. místo: HC Energie Karlovy Vary - HC Oceláři Třinec 5:4sn (2:1, 1:2, 1:1 - 0:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 17. Botoš (Adámek, Bulka), 20. Kupčo (Šmajda, Bulka), 31. Kusak (Sapoušek), 55. Botoš (Ekrt), rozh. náj. Sapoušek – 16. Kozlík (Wardas, Geindl), 23. Chovaniak (Przybyla, Hykl), 33. Wardas (Moškoř, Hrůzek), 60. Wardas (Kozlík).

Adam Sýkora (HC Energie K. Vary): „Myslím, že kluci jsou se třetím místem spokojeni, hodnotíme to pozitivně. Naše výkony během turnaje měly vzestupnou tendenci. Nepodařila se nám druhá třetina druhého zápasu s Hradcem, což nás stálo nedělní finále. Trápíme se v koncovce, to asi každý viděl, na tom musíme zapracovat, a také nás sráží individuální chyby. Nicméně v tom posledním zápase tým ukázal vnitřní sílu a chtěl ho dotáhnout do vítězného konce.“

René Mucha (HC Oceláři Třinec): „V dnešním utkání jsme střídali dobré momenty se špatnými, opět jsme se potýkali se zbytečnými vyloučeními. Domácí mužstvo má velice kvalitní kádr, hrozně šikovné útočníky, kteří umí rychle otočit hru. Naše hráče jsme na to upozorňovali, ale byly momenty, kdy nás Karlovarští přehrávali. Jsme rádi, že jsem to dotáhli alespoň do prodloužení, kdy se nám v závěru podařilo vyrovnat. Měli jsme v něm nějaké šance, ale domácí v něm byli aktivnější. Musíme hrozně poděkovat našemu brankáři, který nás držel ve hře, a to i v nájezdech. Čtvrté místo si myslím, že odpovídá tomu, jaká tady byla konkurence.

O 5. místo: Jungadler Mannheim - Kölner Haie 5:7 (1:0, 2:2, 2:5)
Branky a nahrávky: 18. Calce (Müller, Dewald), 23. Krenzlin (Calce, Ramoser), 27. Zap (Heim, Krenzlin), 57. Rollinger (Calce, Müller), 59. Zap (Haist, Panov) – 27. Gaidel (Adam), 34. Steck (Van der Ven), 46. Gaidel (Pischoff, Forsbach), 51. Weißgerber (Pischoff, Sivic), 52. Gaidel (Sivic), 52. Weißgerber (Mayr, Büsing), 60. Steck.

Sven Valenti (Jungadler Mannheim): První třetina byla z naší strany velice dobrá, vedli jsme o jednu branku, měli jsme hodně šancí. Ve druhé třetině jsme ale vypadli z toho, co jsme chtěli hrát. V poslední části jsme celý zápas ztratili během pětiminutového oslabení, kdy jsme třikrát inkasovali. Celý turnaj byl pro nás dobrou zkouškou, hrálo se na vysoké úrovni jako vždy, když hrajeme v Česku. Týmy jsou tu velice dobré, je to pro nás výborná příprava na sezonu. Musíme se poučit z našich chyb, abychom byli připraveni do sezony.

Ron Pasco (Kölner Haie): Je to pro náš každý rok stejné, rádi se vracíme do Karlových Varů. Pro naše hráče je skvělé, že si tu mohou zahrát. Hraje se na vysoké úrovni, a to se mi líbí. Byl to opravdu dobrý turnaj a já jsem rád, že se nán podařilo zvítězit v posledním utkání.

Sobota 14. srpna

HC Energie Karlovy Vary – Mountfield HK 2:5 (1:1, 0:2, 1:2)
Branky a nahrávky: 11. L. Adámek (Rymon, Sýkora), 58. Rymon (Bulka, Botoš) – 13. Novotný (Idžan, Šedivý), 23. Budina, 24. Idžan, 43. Naar (Budina), 46. Jirků (Pilný).

Adam Sýkora (HC Energie K. Vary): „Vstup do utkání se nám povedl. Byli jsme aktivní, silní na kotouči, což vyústilo i ve vedoucí branku. Pak nám trochu přestaly jet nohy a soupeř po naší chybě vyrovnal. První třetina skončila asi zaslouženě vyrovnaná, jak herně, tak i výsledkově. Ve druhé části jsme doplatili na neproměňování šancí a individuální chyby, v té třetí už to byl z naší strany takový zmar, křeč. Myslím si, že soupeř vyhrál zaslouženě. My musíme zapracovat na koncovce a odstranění individuálních chyb.

Jiří Janoušek ml. (Mountfield HK): „Odehráli jsme druhé utkání ve dvou dnech, takže jsme do něj šli trochu s respektem. Máme tady lehce omezený počet hráčů a navíc nám vypadl obránce, takže jsme dnes hráli na pět beků, ti se s tím ale popasovali velice dobře. Myslím si, že od první minuty to bylo velice rychlé utkání. Soupeř hrál výborně, s velkým množstvím mladších, ale velmi hokejových hráčů. V zápase rozhodl vstup do druhé třetiny, kdy jsme odskočili na 3:1 a od té doby jsme hráli velmi disciplinovaně. Ve třetí třetině jsme to potvrdili dalšími dvěma góly. Mužstvu patří pochvala za přístup k celému utkání proti velmi kvalitnímu soupeři.

Kölner Haie – HC Oceláři Třinec 2:3 (1:1, 1:0, 0:2)
Branky a nahrávky: 12. Steck (Grunewald, Ven), 36. Gaidel (Pischoff, Stecj) – 14. Moškoř (Wardas), 51. Moškoř (Hrůzek, Wardas), 55. Geindl (Kareš, Jobánek)

René Mucha (HC Oceláři Třinec): „Do zápasu s Kolínem jsme něco málo upravili, pozměnili jsme i sestavu. Šli jsme do utkání se sedmi beky, protože jsme chtěli dát do utkání vice hráčů. První dvě třetiny jsme se znovu potýkali se zbytečnými fauly, v oslabení jsme dostali i první dvě branky. Neudělali jsme jeden faul, ale vždy dva nebo tři, tak jsme potřebovali nějaký čas, abychom se dostali zpět do hry. Musím ale pochválit kluky za třetí třetinu, kdy v naší hře bylo vidět to, co po nich chceme a co trénujeme. Myslím si, že ve třetí třetině jsme byli lepší. Bylo to vidět i na počtu střel, kluci výborně blokovali, podržel nás i brankář.“

Pátek 13. srpna

Jungadler Mannheim – Mountfield HK 2:5 (0:3, 1:0, 1:2)
Branky a nahrávky: 32. Panov (Dewald), 54. Panov (Gorgennländer) – 4. Pilný (Beneš, Kašpar), 5. Pelda, 8. Idžan (Havlíček), 43. Budina (Kašpar, Naar), 60. Beneš (Perička, Janda)

BK Mladá Boleslav - HC Oceláři Třinec 6:2 (2:0, 1:0, 3:2)
Branky a nahrávky: 9. Hašlar (Snášel), 17. Polák (Brouček), 30. Křepelka (Závora, Snášel), 41. Simon (Polák, Brouček), 50. Hruška (Němec, Brouček), 60. Brouček (Polák, Simon) – 46. Procházka (Buják, Moškoř), 60. Moškoř (Kozlík).

Čtvrtek 12. srpna

Jungadler Mannheim – HC Energie Karlovy Vary 0:3
Branky a nahrávky: 31. Bulka (Varvařovský), 38. L. Adámek (Šmajda, Krajčík), 60. Rymon (L. Adámek)

Energetici si úvodním zápase celého turnaje vypracovali celou řadu šancí, dlouho je však trápila koncovka. Na úvodní gól pak čekali až do 31. minuty, kdy se prosadil obránce Kryštof Bulka. Karlovarští junioři pojistili své vedení o sedm minut později, když se prosadil kapitán výběru Lukáš Adámek. Gólovou pojistku do prázdné branky přidal v poslední minutě Dominik Rymon. Kaňkou na celém zápase byla hromadná mela, která se strhla právě po poslední brance energetiků, kdy nevybíravým způsobem krosčekem na obličej sestřelil Lukáše Adámka jeden z německých hráčů.

Václav Eismann: Jsme rádi, že jsme utkání zvládli vítězně a s nulou inkasovaných branek. V první třetině se nám nedařilo plnit náš plán, což se o druhé třetině zlepšilo a myslím, že naše převaha byla dominantní. Měli jsme dobrou přípravnou fázi do finálních situací. Kde jsme byli slabí a s čím spokojeni nejsme, tak to je koncovka, protože to byla opravdu slabina našeho výkonu. Ukázalo nám to jasně, na co se musíme zaměřit.

Kölner Haie – BK Mladá Boleslav 0:4 (0:1, 0:3, 0:0)
Branky a nahrávky: 19. Polák (Dlask), 34. Brouček (Křepelka, Snášel), 36. Brouček (Polák), 37. Křepelka (Šíma)

Tabulka skupiny A

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. Mountfield HK 2 2 0 0 0 10:4 6
2. HC Energie Karlovy Vary 2 1 0 0 1 5:5 3
3. Jungadler Mannheim 2 0 0 0 2 2:8 0

Tabulka skupiny B

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. BK Mladá Boleslav 2 2 0 0 0 10:2 6
2. HC Oceláři Třinec 2 1 0 0 1 5:8 3
3. Kölner Haie 2 0 0 0 2 2:7 0

Účastníci turnaje

Skupina A: HC Energie Karlovy Vary, Mountfield HK, Jungadler Mannheim
Skupina B: BK Mladá Boleslav, HC Oceláři Třinec, Kölner Haie

Kritéria pro určení konečného pořadí tabulky ve skupinách

1. počet bodů
2. vzájemné utkání, při shodě tří týmů skóre z minitabulky
3. brankový rozdíl
4. vyšší počet vstřelených branek

Hrací řád

ZÁKLADNÍ ČÁST

Za vítězství po 60 minutách zisk 3 bodů, v případě remízy následuje prodloužení 3 na 3 (maximálně pět minut), případně rozhoduje pět nájezdů o zisku dvou bodů. Poražený tým v prodloužení/po nájezdech získá jeden bod.

O UMÍSTĚNÍ

Dle pořadí ve skupině. Týmy ze třetích míst hrají o celkové 5.místo, týmy ze druhých míst o 3. místo a vítězové skupin postupují do finále. V případě remízy po 60 minutách následuje prodloužení (hraje se 3 na 3, max. 5 minut), případně rozhoduje 5 nájezdů o vítězi utkáni o umístění.