HC Energie Karlovy Vary

Hlinka Gretzky Cup: V nominaci na prestižní turnaj čtveřice energetiků

Hlinka Gretzky Cup, prestižní turnaj pro hokejisty do osmnácti let, letos načne v kanadském Red Deeru čtvrtou desítku ročníků. Čeští trenéři v čele s Jakubem Petrem nyní oznámili nominaci týmu, ve kterém má bohaté zastoupení náš klub.

Nejbohatší zastoupení ze všech klubů na tradičním memoriálu má karlovarská Energie. Do Kanady se totiž vydá hned čtveřice mladých energetiků – brankář Adam Dybal, obránce Matteo Kočí a útočníci Matyáš Adámek a Adam Csabi.

Zmíněná čtveřice nechyběla už na úvodní reprezentační akci osmnáctky v nové sezoně. Národní tým zajel k trojici zápasů se Švýcarskem do Davosu a byl stoprocentní, když postupně zvítězil 3:0, 6:1 a 3:2.

Všichni hráči před akcí absolvují v úterý 26. července testy na Fakultě tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy v Praze, poté se přesunou do Rokycan, kde je čeká jeden trénink. Ve středu se z Prahy letecky vydají přes Curych a Calgary do kanadského Red Deeru, dějiště 31. ročníku Hlinka Gretzky Cupu.

V rámci příprav absolvují v místě konání generálku proti Švédsku, a to v pátek 29. července od 23 hodin SELČ. Do turnaje vstoupí o dva dny později utkáním s Finskem, poté vyzvou Německo a po dni volna, na závěr skupiny B, Spojené státy.

Skupinu A tvoří Kanada, Slovensko, Švédsko a Švýcarsko. Na turnaji, který tradičně slouží zámořským skautům jako první velké měřítko před příštím draftem NHL, budou z dobře známých důvodů chybět Rusové, tedy obhájci zlatých medailí z posledních dvou odehraných ročníků.

První dva celky skupin postoupí do semifinále, kde se utkají křížem; třetí celky sehrají zápas o konečné páté místo a čtvrté celky o konečné sedmé místo. Finále je na programu v neděli 7. srpna o půlnoci českého času.

Program Hlinka Gretzky Cupu v Red Deeru

Pátek 29. července – přípravné zápasy:
19:00 Slovensko – USA
23:00 Česko – Švédsko

Sobota 30. července – přípravné zápasy:
2:00 Německo – Švýcarsko (Penhold)
3:00 Finsko – Kanada

Neděle 31. července:
19:00 Česko – Finsko (sk. B)
23:00 USA – Německo (sk. B)

Pondělí 1. srpna:
3:00 Kanada – Švýcarsko (sk. A)
19:00 Švédsko – Slovensko (sk. A)
23:00 Finsko – USA (sk. B)

Úterý 2. srpna:
3:00 Německo – Česko (sk. B)
19:00 Švýcarsko – Švédsko (sk. A)
23:00 Finsko – Německo (sk. B)

Středa 3. srpna:
3:00 Slovensko – Kanada (sk. A)
19:00 USA – Česko (sk. B)
23:00 Slovensko – Švýcarsko (sk. A)

Čtvrtek 4. srpna:
3:00 Kanada – Švédsko (sk. A)

Pátek 5. srpna:
18:00 zápas o 7. místo
21:30 zápas o 5. místo

Sobota 6. srpna:
1:00 1. semifinále
4:30 2. semifinále
20:00 zápas o 3. místo

Neděle 7. srpna:
0:00 finále

Začátky jsou uvedeny v českých časech, v Albertě je o 8 hodin méně.

Profily energetiků

Adam Dybal (brankář)

V září sedmnáctiletý Adam Dybal, který již má zkušenost i s karlovarským A-týmem. Jako vůbec nejmladší hráč v novodobé historii klubu nastoupil k utkání prvního mužstva, loni v létě si odbyl debut v derby se Sokolově. Letošní letní přípravu už absolvoval právě s Áčkem Energie.

Většinu sezony 2021/22 jako stálý člen karlovarské juniorky. V základní části odchytal 21 utkání a procentuální úspěšností 92,61%, v play-off svá čísla ve třech utkáních ještě vyšponoval až na číslo 94,12%!

Mladý brankář, který do klubu přišel před začátkem minulé sezony z Havířova, patří také ke stálým členům reprezentace, za výběr do 17 let odchytal šest utkání.

Matteo Kočí (obránce)

O tři měsíce starší obránce Matteo Kočí patří k nejtalentovanějším obráncům ročníku 2005. Do Karlových Varů přišel už před ročníkem 2020/21 z Vítkovic, jenže v Covidem protrpěné sezoně odehrál za dorost jen sedm utkání. Loni už to bylo o ničem jiném. Kočí začal sezonu opět v dorosteneckém týmu, v průběhu sezony se ale posunul do juniorky, kde včetně play-off nakonec odehrál 42 utkání s bilancí 4 branek a 10 nahrávek.

Také mladý bek loni pravidelně nastupoval za reprezentační výběr do 17 let, za který odehrál 15 utkání. Letní přípravu, stejně jako Dybal, absolvoval s Áčkem Energie.

Matyáš Adámek (útočník)

Mladý forvard Matyáš Adámek přišel na západ Čech rovněž před startem ročníku 21-22. Ten, stejně jako Kočí, začal v dorostu, v průběhu sezony se ale přesunul k juniorce, za kterou naskočil do 45 zápasů, ve kterých posbíral 23 bodů (12+11). Zahrál si tak po boku svého staršího bratra Lukáše, který v juniorce zastával post kapitána.

Adámek rovněž patřil mezi mladé energetiky, kteří vloni pravidelně nastupovali za národní tým do 17 let. V reprezentačním dresu letos odehrál 18 zápasů, ve kterých vstřelil jednu branku a na dalších šest nahrál.

Adam Csabi (útočník)

Posledním z nominovaných hokejistů, kteří v loňské sezoně nastupovali za karlovarskou Energii, je útočník Adam Csabi. Sedmnáctiletý forvard přišel do Karlových Varů z Havířova před ročníkem 2020/21.

V uplynulé sezoně patřil k tahounům karlovarského dorostu (28 zápasů – 38 bodů), do 21 duelů naskočil i za juniorku Energie.

Csabi nastupoval stejně jako další nominovaní energetici v loňské sezoně za reprezentační výběr do 17 let. Odehrál bohatou porci 22 utkání, ve kterých zapsal 7 bodů (3+4).