HC Energie Karlovy Vary

Junioři odstartují sezonu podkrušnohorským derby

Není to tak dávno, co skončila sezona a už tu máme novou. V neděli 1. září v 17:00 hodin odstartuje juniorka Energie cestu ke svému týmovému cíli a tím je dojít v soutěži co nejdál. Nejen výsledky přípravných zápasů, ale hlavně styl hry a dravost našich mladíků slibuje zajímavou podívanou, a vy můžete být přitom. Junioři podporu šestého hráče, tedy fanoušků jistě uvítají. To ostatně potvrzuje i útočník Vojtěch Steklý, který takto zval fanoušky nejen na Hejtman Cup. „Chtěli bychom domácím fanouškům ukázat, že máme kvalitní tým a že budeme hrát dobrý hokej a takhle je pozvat na sezonu,“ Myslím si, že kluci Vojtova slova, nejen ziskem zlata, rozhodně potvrdili.
Kde utkání sledovat:
Online přenos

Czechicehokey.tv

Ačkoliv bylo svazem Českého hokeje avizováno, že ke změně formátu juniorské extraligy nedojde, tak opět je všechno jinak. Nově zvolený výkonný výbor totiž v naší nejvyšší mladežnické soutěži schválili několik změn. Tou první a vlastně nejdůležitější je zrušení skupin v základní části. Připomeňme, že v původním formátu bylo šestnáct týmů rozděleno do dvou skupin podle územní příslušnosti a celou základní část tak proti sobě bojovalo sedm týmů. Ve finále se některé celky v sezoně ani jednou proti sobě nepostavily. Nebudeme připomínat systém postupu do nadstaveb, protože to je nyní již pasé. Za zmínku k tomuto formátu stojí to, že po základní části se všechny získané body vynulovaly, a týmy tak v nadstavbách začínaly od nuly, což mnoha z nich přineslo velké problémy.

Vraťme se však k letošnímu ročníku. Jak bylo řečeno došlo ke zrušení skupin. Všech šestnáct týmů se během základní části utká systémem každý s každým dvoukolově, což znamená v součtu třicet utkání pro každý celek. S tím, že jeden zápas se odehraje doma a druhý venku. Osm nejlepších týmů z této fáze soutěže postoupí do vyšší nadstavby O pořadí v play-off a zbývajících osm pak do nižší nadstavby O účast v play-off. Tu si vybojují první čtyři týmy. Naopak první čtyřka z vyšší nadstavby bude mít zajištěn postup do čtvrtfinále a ta druhá se utká v předkole s nejlepšími čtyřkou z nižší nadstavby. Poslední čtveřice týmů z nižší nadstavby bude v šesti kolech bojovat o udržení, přičemž i jim zůstanou všechny získané body. Poslední tým pak sestoupí do Ligy juniorů.

V rámci každé nadstavbové skupiny se bude hrát tříkolově, to znamená celkem dvacet jedna zápasů. S tím, že opět jeden zápas bude domácí a druhý venkovní. Třetí zápas se pak bude hrát na ledě celku, který skončí po základní části na vyšší pozici. Z důvodu nového losu pak z termínové listiny vypadly hrací pondělky a v základní části se odehraje pouze jedno pondělní kolo a to 11. listopadu po reprezentační pauze.

Rozpis DHL Extraligy juniorů

Systém play-off zůstává stejný. Předkolo, čtvrtfinále a semifinále se bude hrát na tři vítězné zápasy a ve finále pak budou potřeba čtyři výhry na zisk mistrovského titulu.

Změna formátu vynesla energetikům změnu soupeře. Místo utkání s týmem Banes Motor České Budějovice zahájí sezonu podkrušnohorským derby s Litvínovem.

Rozpis zápasů juniorky Energie

Z kabiny soupeře

Litvínovští junioři se v loňské sezoně probojovali až do předkola. V tom narazili na tým Mladé Boleslavi a serie se do Litvínova vrátila za stavu 2:0 pro Bruslaře. První domácí duel litvínovští mladíci zvládli a vynutili si tak další zápas. V tom však nakonec padli a tak se brány čtvrtfinále otevřely pro Mladou Boleslav. Té pak paradoxně ukončili sezonu junioři Energie.

Z Karlových Varů do Litvínova v loňské sezoně přešli obránci René Kubíček a Pavol Cipko. Stejně jako Energie tak i litvínovský klub se může pochlubit nadějnými juniory, kteří dostávají příležitost v seniorském hokeji a to jak v extralize, tak i v nižších soutěžích v okolních klubech. Mimochodem několik litvínovských juniorů naskočilo do zápasů A-týmů obou klubů v Chebu. Samozřejmě ani litvínovské juniorce se nevyhnuly změny v týmu, hlavně v souvislosti s věkem. Uvidíme tedy s jakou sestavou náš rival do Karlových Varů přijede.

Z kabiny Energie

Poté co se energetikům protáhla loňská sezona, zkrátili trenéři letní přípravu. Rozhodně ji však svým svěřencům neulehčili. Stejně jako loni se na novou sezonu připravoval poměrně široký kádr, čemuž byly uzpůsobeny nejen tréninky, ale posléze i přípravné zápasy, kdy se s některými týmy utkala zvlášť polovina týmu. V závěru srpna pak trenéři poskládali konečnou sestavu, s níž v nadcházejícím ročníku extraligy budou chtít dojít opět co nejdál.

Pokud se podíváme na výsledky v přípravě, tak už z nich je patrné, že tým má velkou sílu a potenciál. Junioři totiž prohráli pouze jediný přípravný duel a to, když padli 3:4 s týmem Eisbären Berlin. Velkým úspěchem pro naše mladíky pak bylo to, že ve finále tradičního turnaje O putovní pohár hejtmana Karlovarského kraje porazili třinecké Oceláře a vybojovali si zlato a po dlouhých letech zůstal pohár na domácí půdě.

Co se týče kádru, tak zůstala velká část “staré party” z loňské sezony, kterou pak trenéři doplnili hráči z mladších kategorií z klubu, případně z regionu a několik nováčků pak přišlo i odjinud. Tým jako kapitán povede Matyáš Váňa a v rolích asistentů mu budou pomáhat Jakub Anton a Radek Janata.

Uvidíme, jak se našim mladíkům povede v nové sezoně a budeme jim držet palce, aby si splnili svůj cíl a dokráčeli až na vrchol. Podpořit juniorku můžete i přímo v KV Areně a kluci jistě skvělou diváckou kulisu ocení.