HC Energie Karlovy Vary

Kostky jsou vrženy! Dorost ve čtvrtfinále vyzve Vítkovice

Druhý březnový víkend odehrál dorost Energie poslední zápas vyšší nadstavby a ze souboje s týmem Slavie si odvezl všechny body. Do čtvrtfinále energetici vstoupí nejen z prvního místa skupiny, ale jako vítězové celé nadstavbové části extraligy dorostu. Tato pozice jim jako čtvrtfinálového soupeře určila tým Vítkovice Ridera, který v předkole porazil Banes Motor České Budějovice. První dva duely se odehrají v KV Areně v pondělí a v úterý 18. a 19. března. Úvodní buly padne v oba dny ve 14:00 hodin.

Z kabiny Energie

V nadstavbové skupině O pořadí v play-off kromě Energie bojovali o co nejlepší pozici pro čtvrtfinále ještě Oceláři Třinec, Dynamo Pardubice, BK Mladá Boleslav, Slavia Praha, Mountfield HK, Škoda Plzeň, Vítkovice Ridera, Banes Motor České Budějovice a tým Zubr Přerov. Karlovarští mladíci vyhráli třináct z osmnácti zápasů a bez bodů odešli pouze ze tří z nich. Celkem si nasbírali 40 bodů, což je dosadilo na trůn pro celkového vítěze nadstavbové části ELD.

A co říkají o cestě dorostu Energie vyšší nadstavbou čísla? Energetikům se dařilo zhruba nastejno jak na domácím ledě, tak i na půdě soupeřů, kde za plný počet bodů vyhráli vždy šest zápasů. Zisk 19 bodů je řadí na první místo při hře venku a na domácím ledě nasbírali 21 bodů, což v tabulce domácích zápasů stačilo na druhé místo. Úspěšnost využití početních výhod 18,09 % vynesla karlovarským mladíkům čtvrté místo v této statistice. Co se týče ubráněných oslabení tak jsou energetici osmí s úspěšností 80,82 %.

Řeč čísel je jedna věc, ale kdo by měl o výkonu týmu vědět víc než jeho trenér. Takže jak je s touto částí sezony spokojený kouč dorostu Tomáš Andrys? „Po výsledkové stránce jsme spokojeni, protože jsme si před nadstavbou řekli, co chceme, a kluci to, co jsme si řekli, splnili. Ale důležitější stránkou je teď herní projev, kdy se to podle mého názoru postupně nějakým stylem ucelilo. Byly tam samozřejmě zápasy, které nebyly dobré a my to víme. Na druhou stranu tam byly zápasy, které vypadaly tak, jak bychom chtěli a od těchto zápasů bychom se chtěli odrazit dál směrem k play-off.“

A jak nadstavbovou část hodnotí kapitán týmu Matěj Pelikán? „Myslím si, že z naší strany byla vydařená. Vyhráli jsme hodně zápasů a vybojovali si první místo, takže jsme spokojeni,“ usmívá se šikovný obránce.

Během nadstavby dostávali prostor i hráči ze šestnáctky a z deváté třídy. I toto byla výhoda toho, že si energetici zajistili účast v play-off hned v základní části. A jak se mladším hráčům dařilo dostat se do systému hry, a jak zapadli do týmu? „Pro některé to bylo jednodušší a pro některé mnohem složitější. Nicméně dívali jsme se, že jsme během sezony v dorostu prostřídali kolem třiceti šesti hráčů. Udělali jsme si tak i lehký přehled směrem k další sezoně, abychom věděli, jak postupovat dále,“ vysvětluje Tomáš Andrys.

„A jak nováčci zapadli do týmu? Řekl bych, že dobře,“ usmívá se kapitán týmu dorostu a dodává, „chvilku jim trvalo než se rozkoukali, ale po pár trénincích a zápasech do týmu zapadli.“

Energetici si díky své pozici vybojovali rovnou čtvrtfinále a tak je po konci nadstavby čekala zhruba týdenní zápasová pauza během níž čekali na výsledky předkola. Bude to pro ně výhoda nebo nevýhoda oproti soupeři, který nastoupí “rozjetý” z předkola? „To se uvidí. Všechno je o úhlu pohledu. Může to být výhodné, protože budeme odpočinutí a měli jsme prostor vylízat si všechny rány a šrámy. Na druhou stranu to může být přesně nevýhoda, protože nám bude chvilku trvat, než se do toho dostaneme a to se také třeba nemusí vyplatit.“

Zápasovou pauzu před čtvrtfinále jako nevýhodu úplně nevnímá ani Matěj Pelikán. „Myslím si, že nám to asi ani nevadí. Budeme alespoň odpočatí a budeme mít chuť do zápasu, protože nám to už bude chybět, takže to bude v pohodě,“ usmívá se kapitán dorostu Energie.

Všeobecně je známo, že v play-off se hraje jiný hokej a uspět může v podstatě kdokoliv. Někteří hráči z týmu už zkušenosti mají, ale opět je v týmu spousta nováčků, pro něž budou vyřazovací boje premiérou. A co k tomu říká Tomáš Andrys? „Někteří hráči z loňského play-off ho budou nyní hrát v juniorce a ne za nás. Takže bych řekl, že větší část týmu play-off ještě nehrála. Myslím si, že i z tohoto pohledu to bude zajímavé. Doufám, že kluci, kteří už loni čtvrtfinále hráli, do toho přinesou zkušenosti a poučení z loňského roku, protože si myslím, že těch poučení tam bylo opravdu hodně.“

Energetici jsou známí svým ofenzivním stylem hokeje, kdy se 129 vstřelenými brankami ve 27 zápasech suveréně ovládli základní část. V nadstavbě pak v osmnácti zápasech vstřelili 87 gólů, čímž ovládli skupinu, ale v nadstavbové části skončili druzí za Libercem, který vstřelil 90 gólů. Ostatně lídry kanadského bodování ELD jsou energetici. První místo patří Vlastimilovi Blažkovi, který má na kontě 76 bodů (38+38) a Petrovi Tomkovi, který je se 70 body druhý (26+44). V týmovém bodování patří třetí pozice díky zisku 42 bodů Viktorovi Wardasovi (20+22).

O soupeři

K postupu do čtvrtfinále stačily týmu Vítkovice Ridera pouze dva zápasy. V tom prvním byli Vítkovičtí o gól úspěšnější než dorost celku Banes Motor České Budějovice. Jenže ve druhém už jihočeský tým schytal sedm gólů. Po dvou gólech si za Vítkovice připsali Jiří Douda a Michael Nazad. Ten byl ostatně i u dvou gólů v utkání s Energií na President Cupu v Třinci a u jednoho z nich si asistenci připsal Jiří Douda. Z výhry se v tomto utkání radovali energetici, kteří Vítkovice porazili 10:6. Ostatně vítězně vyšel dorost Energie i z obou vzájemných duelů v nadstavbě. Ale jak už bylo několikrát řečeno, play-off je úplně jiný hokej a tak se vše maže a začíná se od nuly.

Vítkovice zakončily základní část na třetím místě skupiny B se ziskem 50 bodů, čímž si také zajistili postup do vyšší nadstavby. V té nasbírali dvacet čtyři bodů, což jim zajistilo osmé místo. Ve čtvrtfinále si energetici budou muset dát pozor na vyloučení, neboť Vítkovičtí využili 20,25 % početních výhod, což je vyneslo na třetí místo v této statistice. Co se týče oslabení, tak v této statistice byl tým Vítkovic v nadstavbových bojích nejlepší ve skupině, když dokázal ubránit 88,64 % oslabení. Za zmínku stojí i to, že Vítkovicím se stejně daří doma i venku. V obou těchto statistikách jim patří sedmé místo. Doma si vítkovičtí mladíci nasbírali 13 bodů a z venku si přivezli o dva body méně.

Co se týče hráčů, které by si měli energetici pohlídat, tak je to jednoznačně Michael Nazad, který má na kontě 45 bodů (19+26). Na druhé příčce týmového bodování je Ladislav Svozil se 38 body (22+16) a trio uzavírá Adam Daněk se 27 body (11+16).