HC Energie Karlovy Vary

Kulich trénoval ve Varech! Vždycky se sem moc těším, říká

Už v neděli vyrazí Jiří Kulich na dlouhou cestu za oceán, kde se pokusí vybojovat si místo v hlavním týmu Buffala Sabres. Poslední dny před odletem ale trávil tam, kde svou profesionální kariéru mezi dospělými začal. V Karlových Varech.

Jirko, jak ses těšil zpátky do karlovarské kabiny?
Těšil jsem se na to celé léto! Původně bylo v plánu, že bych tady měl trénovat celou dobu, pak jsem se rozhodl pro individuální přípravu. Moc jsem se těšil na kluky, byl jsem se i podívat na zápase. Vždycky sem moc rád jezdím a moc jsem si to užil.

Nesvrběly tě trochu ruce, když ses byl podívat na úterní zápas s Kladnem?
Samozřejmě bych si rád zahrál, ale nejde to (úsměv). Kluci mají ale letos super tým a můžou to dotáhnout daleko.

Jaká byla domluva s trenéry Energie?
Bylo to úplně v pohodě, trenéři mi říkali, že tu mám vždy dveře otevřené. Jsem za to moc rád, že aspoň na týden jsem se tu mohl s klukama sklouznout.

Ten návrat ale nebyl nijak náročný. Kluky dobře znáš, zůstal jsi s nimi i dál v kontaktu…
Už jsem to zmiňoval dříve, že ten první půl rok v zámoří pro mě nebyl úplně jednoduchý. Denně jsme si tak volali s Honzou Hladonikem, který mi dost pomáhal už když jsem hrál tady, tak i pak na dálku, když už jsem byl v Americe.

Přes léto jsi trénoval individuálně, ale ne úplně sám…
Přesně tak. S Matějem Blümelem jsme měli suchou i led společně, v úterý a ve čtvrtek jsme navíc chodili i s klukama jako jsou Martin Nečas, Tomáš Hertl, David Pastrňák a další.

Jaký Tě čeká program v následujících dnech?
V neděli už odlétám do Ameriky a budu se připravovat na nováčkovský kemp Buffala. Budu se chtít ukázat v co nejlepší formě.

Úvodní sezona v zámoří ti vyšla, byl jsi hodně chválen. Co vše ti dala?
Posunulo mě to ve všech směrech, jak po sportovní stránce, tak i po té mentální. Tady už jsem byl v Áčku docela vyhraný, když jsem ale přijel tam, tak jsem si tam připadal trochu jako děťátko a musel jsem se do toho dostat, abych se mohl tomu hokeji rovnat i fyzicky.

I přes skvělou sezonu na farmě jsi ale šanci v NHL nedostal. Jak daleko jsi od toho byl?
Úplně nevím, co tomu chybělo, asi víc herní praxe. Na farmě jsem se do toho dostával postupně zápas od zápasu. Každý den jsem musel na všem pracovat, na těch slabších stránkách, co mám, ale i na zlepšování těch silnějších. Letos se chci co nejdéle udržet na hlavním kempu a vydržet tam až do začátku sezony.

Co ti úvodní sezona ukázala po hokejové stránce, na čem je třeba zapracovat?
Když jsem odcházel z Česka, tak jsem si myslel, jak jsem dobrý bruslař a jak mám skvělou střelu. Když jsem tam přišel, tak jsem ji najednou měl průměrnou a házel jsem to tam jak dítě (úsměv). Na tom všem jsem musel zapracovat, i když jsem si do té doby myslel, jak jsou to mé silné stránky. A taky na angličtině, to je asi má nejslabší stránka (úsměv).