HC Energie Karlovy Vary

Letní příprava juniorky. Bude platit těžko na cvičišti, lehko na bojišti?

Loňský ročník mládežnických soutěží je minulostí a mladí energetici se společně se svými trenéry již pilně připravují na tu nadcházející. Postupně vám představíme průběh přípravy u jednotlivých kategorií. A začneme od naší juniorky. Tu i v nadcházejícím ročníku povede jako hlavní trenér Pavel Arnošt. V rolích asistentů mu budou sekundovat Jiří Parkmann a Miroslav Táborský a trénink gólmanů povedou Marek Zapletal a Lukáš Mensator.

V loňské sezoně se juniorka Energie probojovala do semifinále a sezona tedy pro ni vlastně skončila “nedávno” a tak přípravu na další ročník juniorské extraligy zahájili energetici až druhý květnový týden. „Myslím si, že jsme už mentálně uzavřeli předchozí sezonu a jsme nastavení na novou. Jak kluci, tak i realizační tým řešíme nadcházející ročník a snažíme se připravit a posunout jak přípravu, tak věříme, že i celou sezonu ještě někam dál oproti té loňské,“ ohlíží se za nedávno skončeným ročníkem extraligy Pavel Arnošt.

Dále kouč karlovarské juniorky nastiňuje to, jaký formát bude mít příprava nejstaršího mládežnického týmu. „Před loňským ročníkem jsme měli přípravné období delší. Sezona byla velice dlouhá, tak jsme měli teď tři týdny volno a příprava tak bude, oproti té loňské, o něco kratší. Je ale specifická tím, že máme k dispozici ledovou plochu. Takže i to je rozdíl oproti loňské přípravě a reagovali jsme na to i při sestavování tréninkového plánu.“

Junioři ale kromě ledu využívají rovněž posilovnu, cvičebnu, halu míčových sportů, ale také třeba tělocvičnu Tubex. A co na rozmanitost přípravy říkají hráči? „Je fajn, že příprava je kombinovaná a nejsme pořád zavření jenom na zimáku,“ říká brankář Matěj Kříž, který hrál v loňské sezoně za juniorku Sokolova. Ale prostředí klubu pro urostlého gólmana není neznámé, protože do Sokolova přešel ze šestnáctky Energie. „Většinu kluků jsem znal, takže to bylo v pohodě. Myslím si, že je to dobré,“ usmívá se Matěj při odpovědi na dotaz ohledně atmosféry v týmu.

A jaké je vlastně aktuální složení kádru? „Momentálně jsou naši starší kluci, kteří budou k dispozici pro juniorku, v partnerském klubu v Sokolově. Přišli kluci z obou kategorií dorostu a pak máme další hráče, které jsme si vybrali na zkušebním kempu, který proběhl na konci sezony,“ vysvětluje trenér juniorky Energie.

To, že si kluci v týmu, přestože je v něm dost nováčků, rozumí, potvrzuje i obránce Oskar Magner, který v loňské sezoně hrál v šestnáctce Energie. „Přišlo pár nových kluků, ale tím že jsou hlavně z dorostu tak se známe a je to fajn.“ Také Oskar oceňuje různorodost přípravy. „Je dobré, když to není stále jedno a to samé“ a dodává, „už jsme se těšili. Pauza byla fajn, ale už je dobré se vrátit zpátky do tréninku,“ usmívá se mladičký obránce.

Během sezony se několikrát, nejen u juniorského týmu potvrdilo, že platí těžko na cvičišti, lehko na bojišti, takže vše co mladí hokejisté v přípravě absolvují, se jim v sezoně bude rozhodně hodit, i když to zrovna není procházka růžovou zahradou. „Příprava je náročná hlavně s ohledem na rozvoj silových schopností. Což znamená, že máme skoro každý den posilovnu a snažíme se měnit sportoviště, abychom se vyhnuli určitému stereotypu,“ říká Pavel Arnošt. „Makačka je pořád stejná, i když možná o něco náročnější,“ usmívá se Oskar. Se svým spoluhráčem souhlasí také Matěj. „Zatím jsme na začátku, ale je to dobré. Dává nám to sice zabrat, ale to musí být.“

V plánu přípravy nechybí ani běh, který nejen v mládežnických kategoriích, nepatří tak úplně k oblíbeným aktivitám, ale pro výkony na ledě je rovněž důležitý. „Běh? To se zvládá. Běhání mi nedělá problémy, od toho jsou tady jiní. Já jsem s tím v pohodě,“ usmívá se Matěj Kříž. „Výběhy už nejsou pod limit. Běhat chodíme, ale je to jiné než v dorostu,“ odpovídá na otázku, jestli je v běhu rozdíl oproti dorostu Oskar Magner.

Na zkušebním kempu, který realizační tým karlovarské juniorky zorganizoval před pauzou, se sešla padesátka mladých hokejistů, kteří během týdne předváděli své schopnosti nejen na ledě. Během kempu panovala mezi pozvanými mladíky výborná atmosféra. A ostatně atmosféra v týmu je kromě hokejových dovedností a fyzičky důležitou ingrediencí na cestě k úspěchu. „Myslím si, že každý trenér by chtěl mít v mužstvu hráče, jak výkonnostně tak i charakterově na takové úrovni, aby to byl velmi dobrý tým. Hokej je kolektivní sport, takže chceme mít tu chemii, jak výkonnosti tak charakteru co nejvyšší úrovně,“ říká Pavel Arnošt.

Ke stmelení týmu slouží i společný pobyt mimo město a vyrazí na něj také juniorka. „Plánujeme krátké soustředění, protože příprava není tak dlouhá. Takže nás čeká dvoudenní soustředění s teambuildingem, abychom byli spolu v jiném prostředí. Dostali jsme nabídku od Engadinu na Božím Daru, který je náš dlouhodobý partner. Byli jsme tam i loni, takže vyrazíme tam,“ usmívá se trenér juniorky.

Loňská sezona byla delší také kvůli tomu, že z důvodu změny formátu extraligy začala už v srpnu. Během přípravy nebyl v Karlových Varech k dispozici led a tak junioři využívali led v Chomutově, což znamenalo, že na něm nestrávili tolik času, jako třeba někteří ze soupeřů. Po skončení letošní sezony byl ponechán led na hlavní hale. Takže energetici mohou mít díky pravidelným tréninkům na ledě výhodu oproti loňsku. Zvlášť pokud by sezona opět začala dříve. „Sezona začne 1. září a máme už i hrací dny, ale rozlosování ještě nevíme,“ objasňuje Pavel Arnošt a dodává. „Momentální trénink je kombinovaná příprava. Máme tady nadstandardní podmínky, jak od klubu tak i od města, takže to využíváme a věříme, že více času na ledě během přípravy výhoda bude,“ vyhlíží nový soutěžní ročník juniorské extraligy Pavel Arnošt.

Fotogalerie