HC Energie Karlovy Vary

Milníky, které můžou letos padnout: čtyři mety pro Rachůnka a Grígera, Beránek atakuje klubovou TOP 10

Uplynulý ročník přinesl spoustu překonaných kariérních milníků a bohatou nadílku historických úspěchů slibuje také nadcházející sezona. Tomáš Rachůnek a Dávid Gríger útočí hned na čtyři stovkové mety, první jmenovaný dokonce může vystoupat po bok karlovarských legend Skuhravého a Kumstáta. Do vybrané klubové společnosti mohou proniknout také Ondřej Beránek a Michal Plutnar, Ondřej Dlapa s Tomášem Bartejsem zase bojují o významný extraligový milník.

Rachůnek míří za Skuhravým a Kumstátem

Nejzajímavější sezona z pohledu významných kariérních milníků čeká bezesportu na Tomáše Rachůnka, zkušený forvard by mohl překonat hned čtyři stovkové mety. 22 utkání mu chybí k hranici 600 startů v extralize, na kterou ze současného kádru Energie dosáhli pouze Matěj Stříteský a Lukáš Pulpán. Možná ještě významnější meta ale, troufneme si říci, že s jistotou, přijde v rámci klubových statistik. Třetímu nejproduktivnějšímu hráči novodobé historie Karlových Varů stačí zaznamenat pouze čtyři body, aby prolomil hranici 300 bodů v dresu Energie, a tím se zařadil po bok legend Václava Skuhravého a Petra Kumstáta! Kromě toho Rachůnek také pravděpodobně zaznamená svou dvoustou asistenci, a to jak v extralize, tak v barvách Západočechů.

Čtyřikrát útočí i Gríger

Tomáš Rachůnek však není jediným energetikem, který se může dočkat čtyř překonaných milníků, stejně rozjeté to má i Dávid Gríger. Slovenský šikula se může stát 27. Slovákem (a 28. cizincem), který v české nejvyšší soutěži odehrál 400 utkání, schází mu 42 startů, a velmi pravděpodobně pronikne také do momentálně sedmnáctičlenné party hráčů, kteří v dresu Karlových Varů naskočili do 300 zápasů. Kromě toho je ještě v jeho možnostech překonat hranici 100 asistencí za Energii a teoreticky může zaznamenat také 200. klubový bod. Na poslední zmíněnou hranici mu ovšem chybí 39 bodů, musel by tak překonat své dosavadní kariérní maximum z ročníku 19/20, kdy nastřádal bodů 37.

Rozšíří Beránek exkluzivní klub?

Pouze devět Západočechů dokázalo v novodobé historii lázeňského celku naskočit do 400 soutěžních duelů, letos může do party přibýt jubilejní desátý. K tomu bude ovšem zapotřebí, aby zůstal Ondřej Beránek celý rok zdravý, jelikož pro překonání této cenné mety musí v nadcházející sezoně odehrát 51 utkání. Ale i kdyby to nevyšlo, smutnit netřeba, pravděpodobně se totiž v tomto ohledu dostane do elitní desítky klubových statistik, na aktuálně desátého Martina Zaťoviče ztrácí jen 32 zápasů.

Pětistovkoví obránci

Ačkoliv je pro oba letos ve hře pouze jedna stovková hranice, Ondřej Dlapa i Tomáš Bartejs si rozhodně můžou vydobýt slušné renomé. Oba karlovarští zadáci totiž atakují metu 500 extraligových startů. Mnohem blíže k ní má urostlejší z této dvojice, Ondřej Dlapa, který potřebuje odehrát patnáct klání. Tomáš Bartejs to bude mít podstatně těžší, dosud totiž naskočil do 447 utkání v nejvyšší soutěži, i za ideálních podmínek tedy musí spoléhat, že s Energií dojde do vyřazovacích bojů. Pokud však nevynechá téměř žádný duel základní části, mohl by významnou pětistovku také pokořit.

P+P nezůstává pozadu

Dlapa s Bartejsem ovšem nejsou jedinými beky, kteří se kvapem blíží některému kulatému milníku. Lukáše Pulpána dělí pouze deset bodů od toho, aby dosáhl na 200 extraligových bodů, což se ze současného kádru Energie povedlo mezi obránci pouze Matěji Stříteskému. Do kronik, tentokrát těch klubových, se může zapsat také Michal Plutnar, tomu schází padesát startů na to, aby jako teprve čtvrtý zadák v moderní historii Karlových Varů zaznamenal 300 startů v barvách klubu. Tuto metu zatím překonali jen Martin Rohan, Michal Dobroň a Roman Prošek.

Významné milníky, které by letos mohly být překonány:

Zápasy

600 zápasů v ELH: Tomáš Rachůnek (578)
500 zápasů v ELH: Ondřej Dlapa (485) a Tomáš Bartejs (447)
400 zápasů v ELH: Dávid Gríger (358)
200 zápasů v ELH: Jan Hladonik (187) a Dalimil Mikyska (165)
400 zápasů za Energii: Ondřej Beránek (349)
300 zápasů za Energii: Dávid Gríger (284) a Michal Plutnar (250)
200 zápasů za Energii: Jiří Černoch (178), Jan Hladonik (148) a Lukáš Pulpán (147)

Body

200 bodů v ELH: Lukáš Pulpán (190)
100 bodů v ELH: Michal Plutnar (95)
300 bodů za Energii: Tomáš Rachůnek (296)
200 bodů za Energii: Dávid Gríger (161)
100 bodů za Energii: Jiří Černoch (98) a Michal Plutnar (83)

Góly

100 gólů za Energii: Ondřej Beránek (95)

Asistence

200 asistencí v ELH: Tomáš Rachůnek (197)
200 asistencí za Energii: Tomáš Rachůnek (190)
100 asistencí za Energii: Dávid Gríger (89)