HC Energie Karlovy Vary

Mistři 2009: Co dnes dělají extraligoví vítězové?

Na den přesně před 12 lety Energie získala svůj historicky první titul pro vítěze extraligy. Od té doby se toho s klubem stalo hodně. Sestup do první ligy a opětovný návrat, považovaný za restart klubu, jsou ale největším úspěchem poslední dekády. Co dnes dělají tehdejší hrdinové, držitelé zlatých medailí?

Lukáš Mensator (36 let)
Jeden z hrdinů zlatého play off ukončil aktivní kariéru po sezóně 16/17, kterou odchytal v německém Freiburgu. V kádru druholigového německého celku se potkal s Radkem Dudou, dalším bývalým hráčem karlovarské Energie. Blonďatý sympaťák ale u hokeje zůstal i po aktivní kariéře. Přesunul se do role trenéra, kde cepoval brankářské talenty Baníku Sokolov, rovněž v klubu působil i jako videotrenér, přičemž stejnou funkci zastával i u karlovarské mládeže či reprezentačního výběru Česka do 17 let. Od příští sezóny bude působit jako trenér brankářů v jednom z extraligových klubů.

Lukáš Sáblík (44 let)
Možná je trochu paradoxní, že starší z mistrovského brankářského dua ukončil aktivní kariéru po stejné sezoně, jako Lukáš Mensator, tedy po sezóně 16/17. Aktivní kariéru zakončil tam, kde ji započal a kde se také narodil, v Jihlavě. Nutno podotknout, že ve své poslední sezóně odchytal jen tři přípravná utkání. Do soutěžního klání nezasáhl, byť byl v roli týmové trojky připraven. Vytáhlý gólman, kterému hokejová veřejnost přezdívala Sněhulák, působí i nadále v klubu Dukly, kde se stará o rozvoj mládežnických brankářů a na starosti má i nábor mladých nadějí.

Josef Řezníček (54 let)
Obránce, který v karlovarském dresu, vůbec jako první hráč v historii extraligy, dosáhl na metu 1000. odehraných utkání, ukončil po mistrovské sezóně bohatou kariéru. V následující sezóně zastával v Energii krátce funkci asistenta trenéra, následně si vyzkoušel i práci agenta. Od roku 2012 je šéfem extraligy.

Ondřej Němec (36 let)
Produktivní obránce, jehož hokejově vychoval právě Řezníček, je stále ještě aktivním hráčem. Z angažmá v KHL, kde oblékal dresy Čerepovce, CSKA Moskva, Mytišči a pražského Lva, se vrátil zpět do extraligy. Karlovy Vary ale vyměnil za brněnskou Kometu, s níž získal dva tituly. V letošní sezóně ale v jihomoravské metropoli skončil a sezónu dohrává ve Spartě. Kde bude působit příští rok ještě není jasně, spekuluje se o zájmu Zlína.

Roman Prošek (40 let)
Karlovarský odchovanec ukončil profesionální kariéru po sezóně 14/15, kterou odehrál za Baník Sokolov. Obránce, jehož otec Karel dlouho vedl kroniku karlovarského hokeje, můžete potkat i nadále v Kalových Varech, kde stále bydlí. Když má čas, zajde si zahrát hokej už jen amatérsky, s tzv. hobíky.

Petr Mudroch (42 let)
Ryze defenzivní obránce ukončil své karlovarské angažmá po mistrovské sezóně. Přidal ještě dva aktivní roky a kariéru v roce 2011 ukončil. V hokejovém prostředí již nepůsobí. Po skončení kariéry se usadil v rodných Pardubicích a naplno se věnuje podnikání. Provozuje velkoobchod s ovocem a zeleninou.

Vojtěch Kloz (35 let)
Další karlovarský odchovanec, který ještě aktivně hraje. Aktuálně v dresu maďarského celku DEAC, jenž hraje mezinárodní Erste ligu. Jinak má ale vysoký obránce široké hokejové zkušenosti. Vyzkoušel si kromě české extraligy a první ligy také hokej na Slovensku, v Polsku, ve Francii i Velké Británii.

Jiří Hanzlík (47 let)
Rokycanský rodák mistrovskou sezónu kvůli zranění nedohrál. A tak se možná i proto po jejím skončení stěhoval. Posílil Plzeň, ve které svou úspěšnou kariéru nastartoval a se kterou si ještě jednou sáhnul na mistrovský titul. Kariéru zakončil po sezóně 13/14. V plzeňském klubu ale působil v různých funkcích i nadále. Naposledy jako asistent trenéra Čiháka. Po letošní sezóně byl ale společně s ním odvolán. Kam povedou jeho další kroky zatím není známo.

Miroslav Duben (46 let)
Další defenzivní obránce, který miloval cyklistiku, odešel z Energie po mistrovské sezóně. Zamířil do Mladé Boleslavi, kde strávil dvě následující sezóny. V roce 2011 ukončil kariéru a tři roky hokej nehrál. V sezóně 14/15 se vrátil, když posílil Ledeč nad Sázavou, která hrála čtvrtou ligu. Následující tři sezóny dohrál v rodném Havlíčkově Brodě, kde působí doposud jako trenér mládeže u dorostu a žákovských kategorií.

Michal Dobroň (41 let)
Odchovanec pražské Sparty, který odehrál v karlovarském týmu 8 sezón, ukončil kariéru teprve loni. V dresu Poděbrad, hrajících čtvrtou ligu, odehrál dvanáct utkání a zapsal si pět kanadských bodů. V letošní sezóně působí ve stejném klubu jako trenér A týmu. Mimo toho se bývalý hromotluk živí jako fyzioterapeut a osobní kondiční trenér. Žije s rodinou spokojený život v pražských Letňanech.

Jakub Čutta (39 let)
Další urostlý obránce, který během karlovarského angažmá nakoukl i do reprezentace, ukončil kariéru po sezóně 17/18, kdy pomohl Litvínovu k extraligové záchraně. I po aktivní kariéře zůstal v oboru. Nevěnuje se ale přímo hokeji. V Liberci otevřel úspěšné centrum Skatemill, ve kterém se věnuje pohybovému rozvoji hokejistů a techniky bruslení.

Kamil Černý (35 let)
Talentovaný obránce, který vlastní mistrovský titul s Energií, odehrál převážnou část kariéry v první lize. V nejvyšší soutěži nasbíral pouze 47 startů. Kromě dresu Energie oblékl ještě ten Litvínovský. I Černý stále ještě aktivně hraje. Hájí barvy třetiligového Tábora, jehož je odchovancem.

František Bombic (43 let)
Rodák z Českých Budějovic, který se na zisku titulu podílel také jednou brankou, ukončil kariéru po sezóně 14/15. Bývalý bojovník a bitkař působí aktuálně v organizaci českobudějovického Motoru. Nejprve zastával funkci kondičního trenéra a videokouče. Od minulé sezóny je hlavním trenérem starších žáků.

Tomáš Schmidt (32 let)
Ostrovský rodák, jenž vybojoval s Energií juniorský titul, dostal v áčku prostor pouze v mistrovské sezóně. Po ní získával potřebné zkušenosti v prvoligové Kadani, odkud se po sezóně 12/13 stěhoval do třetí německé soutěže. U západních sousedů působí doposud. Letošní sezónu odehrál v celku EC Bad Nauheim, který hraje druhou nejvyšší soutěž.

Jakub Bauer (35 let)
Starší z bratrské dvojice odehrál v mistrovské sezóně dvanáct utkání a zapsal jednu asistenci. Následující sezóny působil ve druhé nejvyšší soutěži, kde vystřídal Most, Kadaň, Chomutov a Písek. V roce 2012 se přesunul do Španělska, kde okusil nejvyšší hokejovou soutěž. Dva roky strávil ve věhlasné Barceloně. Celkově v tamní lize odehrál 65 utkání a zapsal 130 bodů. Kariéru ukončil v roce 2018 jako hráč Vlašimi, jenž hrála čtvrtou nejvyšší soutěž.

Jan Bauer (34 let)
Mladší z bratrů byl v mládí velký talent, který ale naplno nevyužil. Do mistrovské sezóny nenastoupil, na oficiální soupisce však nechybí. Stejně jako starší bratr strávil největší část kariéry v druhé nejvyšší soutěži. Závěr kariéry strávil v Baníku Sokolov, který tou dobou hrál třetí ligu. S kariérou se rozloučil po sezóně 13/14. V současné době táhne Honza fotbalový oddíl SC Stanovice, který hraje v Karlových Varech okresní soutěž.

Vít Budínský (32 let)
Další talentovaný hráč, který v roce 2008 získal s Energií juniorský titul, ale do extraligového mužstva se nikdy neprosadil. V první lize ale kanadské body vždy pravidelně sbíral. Nejvíce utkání odehrál v dresu, tehdy ještě prvoligového, Hradce Králové. Nastupoval též v Ústí nad Labem, Mostě a Litoměřicích. O roku 2015 působí v druhé francouzské soutěži, konkrétně v týmu Dunkerque. V zemi, která je považována spíše za fotbalovou, se mu ale nesmírně daří, sbírá průměrně 1,5 bodu na zapas.

Rastislav Dej (32 let)
Další juniorský mistr, který se ale na rozdíl od Budínského prosadil i do A mužstva Energie a zlatou medaili slavil i s ním. Jeho asistence na zlatý gól Lukáše Pecha bude navždy zapsána v kronice karlovarského hokeje. Slovenský útočník stále nastupuje v extralize. Z Karlových Varů zamířil do Českých Budějovic, respektive Mountfileldu HK. Od roku 2016 působí ve Vítkovicích, se kterými má smlouvu ještě na další sezónu.

Milan Hluchý (36 let)
Kladenský odchovanec, který proslul velkou bojovností a obětavostí, ukončil profesionální kariéru v roce 2012. Důvodem byly vážně zdravotní důvody, které mu nedovolily pokračovat na profesionální úrovni. V sezóně 15/16 se vrátil do čtvrté nejvyšší soutěže, kde oblékal dres Slaného. V rodném městě karlovarského kapitána Skuhravého odehrál čtyři sezóny. Po sezóně 18/19 pověsil brusle na hřebík definitivně.

Jan Košťál (40 let)
Karlovarský odchovanec, který dlouhá léta působil na levém křídle elitního útoku s Kumstátem a Skuhravým, si prodloužil úspěšnou kariéru ve Velké Británii. I tam prokázal svůj klubismus, když celou dobu působil v týmu Swindon Wildcats, kde dělal dlouhé roky i kapitána. Košťál už v Anglii zůstal i poté, co po sezoně 2019/20 do soutěžního utkání už nenastoupil.

Jaroslav Kristek (41 let)
Zlínský rodák zakončil bohatou kariéru teprve po loňské sezóně. A nutno říct, že toho po odchodu z Energie stihl ještě dost. Okusil si slovenskou nejvyšší soutěž, jeden rok strávil v KHL. Následovalo stěhování do Běloruska, Polska, Německa a kariéru zakončil v nižších francouzských soutěží. Aktuálně můžete vidět bývalého centra při fotbalových exhibicích, kde obléká dres REAL TOP PRAHA.

Pavel Kuběna (33 let)
Majitel zlaté medaile pro mistra juniorské i seniorské extraligy nenaplnil svůj potenciál. V extralize se natrvalo neprosadil. I proto se přesunul do sokolovského Baníku, kde byl v sezóně 15/16 dokonce kapitánem. Po minulé sezóně jeho baníkovské angažmá skončilo a stále ještě mladý Kuběna podepsal smlouvu s Mostem. Tam ale v letošní sezóně, kvůli zranění, neodehrál jediný zapas. Uvidíme, kam budou směřovat jeho další kroky.

Petr Kumstát (40 let)
Legendární Kumi po odchodu z Energie zakotvil v pražské Spartě, kde strávil kompletních šest sezón. Kariéru, možná trochu nečekaně, ukončil po sezóně 18/19. Sezóně, která se mu z osobního pohledu nepovedla a on již neměl další chuť do hokeje. Ve hře byl ještě jeho návrat do Energie. Nakonec se ale vytáhlý útočník rozhodl pro definitivní konec. S rodinou se usadil v Praze.

Marek Melenovský (44 let)
Útočník subtilní postavy získal ještě v roce 2014 mistrovský titul se Zlínem. Kariéru zakončil po sezóně 15/16 v Jihlavě, kde s hokejem také začínal a ihned se přesunul k tamní mládeži jako trenér.

Milan Procházka (43 let)
V Karlových Varech odehrál celkem šest sezón. Po mistrovské sezóně ale západočeský klub opustil. Jeho kroky vedly do, v té době, druholigového Chomutova. Rodák z Valtic se v sezóně 13/14 vrátil do Znojma, kde svou kariéru započal. Následně hájil barvy prvoligového Přerova, kde odehrál čtyři sezóny a přes Moravské Budějovice a krátkou anabázi v italském Appianu se vrátil opět do Znojma, kde aktuálně působí jako trenér mládeže.

Lukáš Pech (37 let)
Střelec zlatého gólu odešel z Energie po sezóně 12/13, ve které nasbíral 57 kanadských bodů. Vyhlédla si ho pražská Sparta, ve které působí doposud a aktuálně s ní bojuje v semifinále play off proti Liberci. Po sezóně mu v holešovickém velkoklubu končí smlouva a zatím není jasné, kde bude v kariéře pokračovat.

František Skladaný (38 let)
Sympatického Slováka bylo možné sledovat v extralize ještě loni, kdy působil v Olomouci. Na Hané strávil celkem pět let. Po sezóně 19/20 zamířil zpět do rodné hroudy. V aktuální sezóně hájí barvy druholigové Žiliny, se kterou bojuje o návrat mezi elitu.

Petr Sailer (45 let)
Rodák z Jindřichova Hradce ukončil bohatou kariéru po sezóně 11/12, kterou odehrál v barvách českobudějovického Motoru. V jihočeském celku působí doposud. Nejprve zastával post sportovního manažera, aktuálně je členem tamního managementu.

Tomáš Rohan (32 let)
Starší z bratrské dvojice vlastní zlatou medaili. V nejvyšší soutěži se mu ale trvale usadit nepodařilo. V mužské kategorii nastupoval primárně v první lize, ze které byl vždy k dispozici také Energii. Aktuálně je kapitánem prvoligového Baníku Sokolov, kde v příštím roce načne již pátou sezónu.

David Zucker (33 let)
Po sezóně 13/14 skončil karlovarské angažmá a přesunul se do prvoligového Havlíčkova Brodu, odkud si ještě odskočil do slovenského Martina. Od roku 2015 nastupuje v druhé německé lize, kde obléká dres celku Ravensburg Towerstars. Po letošní sezóně mu končí smlouva. Vrátí se na česká kluziště?

Martin Zaťovič (36 let)
V Karlových Varech strávil celkem deset let. Dotáhl to až do pozice elitního centra, dvě roky dělal dokonce kapitána. Po sezóně 13/14 se probojoval dokonce na mistrovství světa, po kterém zamířil do KHL. Po dvouleté anabázi v Rusku se vrátil do extraligy. Energii však vyměnil za Kometu Brnu, se kterou získal další dvě extraligová zlata. V posledních dvou sezónách je dokonce brněnským kapitánem.

Václav Skuhravý (42 let)
Ikona a stále ještě aktivní aktivní hráč a kapitán Energie odehrál v letošní sezóně své 1000. utkání v extralize. Přidá v Karlových Varech další, již osmnáctou sezónu?