HC Energie Karlovy Vary

Polovinu soutěže zakončí energetici na Kladně

Karlovarská Energie zakončí první polovinu extraligy na ledě Kladna. Porazí poslední tým tabulky i podruhé v sezóně? Nebo to budou Rytíři, kdo vyválčí důležité body? Utkání startuje v 16:00.
Kde utkání sledovat: Online přenos | Stream

O SOUPEŘI

Kladno mělo parádní vstup do soutěže. Počáteční forma ale už je dávno pryč a Rytíři mají jiné starosti. Aktuálně jsou na posledním místě tabulky, na kontě mají pětadvacet bodů. V pátek nezvládli přímý souboj s českobudějovickým Motorem, kterému doma podlehli vysoko 1:6. Jediným střelcem Kladna byl mladý útočník Matyáš Filip. Celkově to byla v pátek pro svěřence trenéra Vejvody třetí porážka v řadě.

Spolehnout se letos Kladno nemůže ani na svou tradiční zbraň – přesilové hry. S úspěšností 16,67% jsou třetí nejhorší v této statistice. A žádná sláva to není ani v oslabení, které mají vůbec nejhorší z celé soutěže. Spolehnout se můžou Rytíři snad jen na svého nestárnoucího kapitána. Tomáš Plekanec je i ve čtyřiceti letech nejproduktivnějším hráčem svého mužstva. Odehrál všech pětadvacet zápasů a nasbíral v nich 19 bodů (5+14). O šest bodů méně nasbíral Martin Procházka (7+5). Jedenáct bodů na kontě mají shodně Adam Kubík (7+4) a Adam Brodecki (6+5). Obráncům vládne Jake Dotchin (1+7), jenž je zároveň nejvytíženějším Rytířem. Na ledě stráví v průměru třiadvacet minut a jedenačtyřicet vteřin.

Kromě kapitána Plekance mají Rytíři ještě jednu jistotu. Tou je brankář Landon Bow, který v každém zápase drží svůj tým parádní zákroky. Ještě lepší čísla zatím ale vykazuje mladý Adam Brízgala, jenž nastoupil do sedmi duelů a drží si úspěšnost zákroků na 91,30%. Který maskovaný muž nastoupí v neděli pro Energii?

SESTAVY Z PŘEDCHOZÍHO UTKÁNÍ

HC Energie Karlovy Vary: Lukeš (Habal)– Huttula, Plutnar, Dlapa, Stříteský, Pulpán (A), Bartejs, Havlín – Rachůnek (A), Gríger, Kružík – Koblasa, Černoch (C), Kohout – Redlich, Jiskra, O. Beránek – Rulík, Osmík, Chalupa.
HC Rytíř Kladno: Bow (Brízgala) – Dotchin, Slováček, Sotnieks, Ticháček, Cibulskis, Babka – Procházka, Plekanec, Kubík – Brodecki, Klepiš, Indrák – Pytlík, Zikmund, Melka – Bláha, Filip, Michnáč – Beran.

Z ŠATNY ENERGIE

Karlovarská Energie sehrála v pátek proti Liberci dobrý zápas. Svého soupeře přebruslila, přestřílela, přesto v utkání nedokázala vstřelit ani branku a prohrála. Její náskok na poslední Kladno tak zůstal na sedmi bodech. V neděli se pokusí svěřenci trenéra Bruka zvítězit a vytvořit si na dno tabulky větší bodový náskok. Hlavně se ale udržet na dostřel týmům ze středu tabulky.

V utkání s Libercem si odbyl premiéru obránce Matěj Stříteský, který přišel do Karlových Varů výměnou za Davida Bernada. Nastupoval ve druhé obranné dvojici s Ondřejem Dlapou. Na ledě strávil čtrnáct minut a šestačtyřicet vteřin. Dá se očekávat, že jeho role bude v dalších utkáních větší a možná jej uvidíme také v přesilových hrách, kde při svém prvním karlovarském angažmá pravidelně nastupoval.

Na marodce nadále zůstávají Jan Hladonik a Dalimil Mikyska. Do týmového tréninku se v tomto týdnu již zapojil David Kofroň, individuálně se připravuje Martin Rohan. Naopak do sestavy Energie by se po delším zranění v dolní části těla mohl vrátit útočník Tomáš Vondráček.

400 extraligových startů pro Bartejse

Obránce Tomáš Bartejs v neděli naskočí do svého 400. utkání v nejvyšší soutěži. Většinu svých zápasů v extralize rozdělil zkušený bek mezi brněnskou Kometu a Chomutov, další starty pak přidal letos za Energii.

Související články