HC Energie Karlovy Vary

President Cup: Dorost vynuloval Spartu a veze 5. místo!

Karlovarští dorostenci vezou z Třince páté místo. Ve svém posledním zápase na turnaji porazili Spartu 2:0 a na západ Čech tak jedou s nejlepším umístěním, které na President Cupu v jeho historii vybojovali.Z prvenství se radovali hráči CSKA Moskva, kteří suverénní jízdu turnajem zakončili finálovou výhrou 10:0 nad Vítkovicemi.

Výsledky HC Energie

HC Sparta Praha - HC Energie Karlovy Vary 0:2 (0:0, 0:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 35. Remeš (Vogel, Sapoušek), 59. Rymon (Vogel).

HC Energie Karlovy Vary - HC Slovan Bratislava 7:3 (1:1, 2:0, 4:2)
Branky a nahrávky: 4. Šmajda (Rymon), 28. Rymon (Remeš), 37. Remeš, 52. März, 54. Rymon (Vogel), 55. Rymon (Remeš), 58. Remeš – 14. Ondriš, 44. Kukumberg (Lachkovič), 57. Géci (Ožvald, Chekhov).

HC Energie Karlovy Vary - HK Dukla Trenčín 6:4 (2:0, 3:1, 1:3>
Branky a nahrávky: 3. Šmajda (Rymon), 17. Rymon (Remeš), 22. Houdek (März, Blecha), 25. Remeš (Šmajda), 37. Remeš (Rymon), 46. Rymon (Remeš) – 33. Buchman (Gajdošík), 44. Danielčák (Svitač), 50. Svitač (Šimík, Danielčák), 60. Miklovič (Svitač)

HC Energie Karlovy Vary - CSKA Moskva 0:16 (0:4, 0:7, 0:5>
Branky a nahrávky: 6. Djakovnov (Karpov), 8. Rakitin (Vasin), 8. Sardarjan (Grušnikov, Gorfinjak), 16. Berezovskij (Ničurkin, Gorfinjak), 21. Nazarko (Gorfinjak, Sardarjan), 22. Maslov (Djakovnov, Grudinin), 25. Maslov (Ničuchrin, Karpov), 27. Nazarko (Ničuchrin, Sardarjan), 30. Šalyškin (Bezerovskij, Kljujev), 36. Vasin (Savinyš), 38. Maslov, 46. Grušnikov (Gorfinjak, Ničurchin), 47. Karpov (Kljujev, Čolač), 51. Sardarjan (Karpov), 51. Grudinin (Savinyš), 58. Karpov

Hráči CSKA jsou na President Cupu při chuti a poznali to také hokejisté Energie. Svůj gólostroj rozpoutali Moskvané už v šesté minutě, kdy se ranou k pravé tyči prosadil Sergej Djakovnov. O chvíli později už Rusové slavili další branku a Daniil Rakitin z mezikruží zvýšil na 2:0. Na další přesný zásah poté CSKA potřebovalo jen osm sekund. Stiven Sardarjan ujel do brejku a povedeným blafákem vstřelil třetí branku. Do konce třetiny stihli Rusové přidat ještě jeden gól, to když Michajl Berezovskij zakončil parádní akci na jeden dotek a do kabiny si CSKA odnášelo čtyřbrankový náskok.

Jen pár sekund po návratu na led se do toho hráči Moskvy opět opřeli. V čase 20:17 se do statistik zapsal také Alexandr Nazarko a vzápětí se střelou z kruhu pro vhazování prosadil Nikita Šalyškin. A kanonáda pokračovala i nadále. Hordii Maslov sice nejprve neuspěl, poté ale odrazil puk o brankáře Energie a ten zapadl do sítě. Následně nabídly Karlova Vary soupeři dvojnásobnou početní výhodu, CSKA nezaváhalo a Alexandr Nazarko po přihrávce Ničuchrina zakončil do odkryté klece. Rusové ovšem ani za rozhodnutého stavu nepřestali hrát. Devátý gól přidal přesně tečující Nikita Šalyškin, o chvíli později se po dorážce radoval Matvej Vasin a na 11:0 zvýšil po individuální akci Hordii Maslov.

A na obrázku hry se nic nezměnilo ani v závěrečné třetině. Po kombinaci spoluhráčů vstřelil dvanáctý gól Artjom Grušnikov a o chvíli později uklidil puk do prázdné branky Daniil Karpov. V jednapadesáté minutě pak diváci viděli hned dva góly. Z prostoru brankoviště se nejprve prosadil Stiven Sardarjan a následně se prosadil také Vladimir Grudinin. Střelcem posledního, v pořadí již šestnáctého gól, se stal Daniil Karpov, který zavěsil puk pod horní tyč!

HC Oceláři Třinec - HC Energie Karlovy Vary 2:1sn (0:0, 1:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 27. Wawrzkiewicz (Tomiczek), rozh. náj. Petrovský – 29. März (Ždárský, Hohl).

Čtvrtý ročník President Cupu odstartoval soubojem domácího týmu s karlovarskou Energií a úvodní gól tohoto zápasu přišel až v čase 26:02. Z kruhu pro vhazování vyslal prudkou ránu Dawid Wawrzkiewicz, brankář Energie jeho střelu neudržel a puk zapadl za čáru. Vedení si ale domácí tým dlouho neudržel, jen o chvíli později se k odraženému kotouči dostal Lukáš März a napálil jej do sítě.

Třinečtí mladíci si mohli vzít svůj náskok brzy zpět, Przybyla ovšem v nařízeném trestném střílení selhal. Na další nájezdy došlo po základní hrací době. V dovednostní loterii nakonec uspěli hráči v červených dresech a zásluhou Alexandra Kašpárka a Serváce Petrovského urvali bonusový bod.


Rozlosování turnaje

Skupina A:

HC Energie Karlovy Vary
CSKA Moskva
HC Oceláři Třinec
HK Dukla Trenčín

Skupina B:

HC Sparta Praha
HC Vítkovice Ridera
HC Slovan Bratislava
HS Riga

Kompletní rozpis naleznete zde.

O turnaji

Akce pro dorostenecké hokejisty ročníků 2003 a 2004 proti sobě již počtvrté svede osmičku mužstev z různých koutů Evropy a své zastoupení na turnaji mají i energetici. Těchto osm týmů bude rozděleno do dvou skupin po čtyřech a v jednotlivých skupinách spolu mužstva budou zápolit stylem každý s každým. Body se pak získávají klasicky jako v běžných soutěžích (3-2-1-0).

Jak bývá při podobných turnajích zvykem, z každé skupiny postupuje dvojice nejlepších celků do semifinále a následně finále, případně souboj o třetí místo. Ovšem ani pro týmy, které skončí ve skupině třetí a čtvrté, turnaj nekončí. Čeká je totiž obdobný play-off model, ve kterém budou soupeřit o 5. - 8. místo.

Představení týmů

HC Energie Karlovy Vary

Autor: hokejkv.cz
 

Karlovarští dorostenci se na President Cupu zatím vždy trápili. Nejlepšího výsledku dosáhli hned v premiérovém ročníku turnaje, kdy si dokráčeli pro celkové páté místo, ovšem pak už to šlo s Energií jen dolů. V roce 2016 porazila až v závěru soutěže domácí Třinec a obsadila sedmou příčku a v loňském ročníku dokonce spadli Západočeši na samé dno. V celkovém součtu jsou tak z týmů, které se účastní President Cupu od jeho samého začátku, vůbec nejméně úspěšní.

V lázeňské metropoli ale panuje optimismus, zaprvé se lze od osmého místa jen odrazit a energetici tedy mohou poměrně snadno překvapit. Navíc Karlovy Vary loni prožily co se týče ročníků 2003 a 2004 poměrně slušný rok a mohly by být černým koněm turnaje.

HC Oceláři Třinec

 

Ocelářům výrazně hraje do karet výhoda domácího prostředí a to se už v minulosti ukázalo. Historicky první turnaj se Třinci opravdu povedl, v cestě za titulem je sice na poslední chvíli zastavilo moskevské CSKA, ale i druhé místo bylo pro Slezany překonáním očekávání. Zato při druhém ročníku hostitelé zcela selhali, závěrečná prohra s Energií je totiž odsoudila až k úplně poslední příčce.

Toto zaváhání však Třinečtí záhy napravili i s úroky a znovu došli do finále, kde se opět potkali s CSKA Moskva. Repríza finále z roku 2015 měla nakonec podobný průběh a Oceláři opět skončili těsně pod vrcholem. Přesto ale v celkovém součtu mají ze všech českých týmů na svém kontě nejpovedenější medailová umístění a další cenný kov by mohli přidat i letos, jelikož loňská sezona byla pro třinecké tehdy mladší dorostence velice úspěšná.

HC Vítkovice Ridera

 

Slezským týmům se na President Cupu skutečně daří, Vítkovice jsou co se týče cenných kovů hned po Třinci druhý nejúspěšnější český klub. Hned při premiéře turnaje vybojovali bronz díky výhře nad Spartou a do boje o třetí místo dospěli i o rok později. Debakl od CSKA Moskva jim sice v další medailové radosti zabránil, chuť si ale Ridera spravila v roce 2017, když znovu hrála o bronz a po těsném vítězství nad lotyšskou Rigou mohla již podruhé slavit.

Ačkoliv třetí místo je jistě atraktivní, Ostravané po třech letech zakončených těsně před branami finále míří výš. Loňský rok byl navíc v jejich podání vydařený a potenciál Vítkovic je na úrovni ruských velkoklubů, což by mohlo vést třeba až ke zlatu. Podaří se konečně Slezanům zlomit semifinálové prokletí?

Sparta Praha

 

Sparťané byli ze všech českých týmů nejblíže vítězství v President Cupu, v roce 2016 totiž došli až do finále a svedli napínavý souboj s Jaroslavlí. Pouhé tři minuty před koncem Pražané poslali utkání do prodloužení a následně do nájezdů, které nakonec lépe zvládl Lokomotiv a Spartě zbyly stříbrné medaile. Kousíček od dalšího úspěchu pak byli Středočeši v prvním ročníku turnaje, tentokrát bojovali o bronz s Vítkovicemi, ovšem neúspěšně.

Aktuálně poslední představení na akci v roce 2017 bylo pro klub z O2 Areny tím vůbec nejméně povedeným, Sparťané totiž skončili až pátí. Před letošním turnajem ale v jejich řadách nepanuje zvlášť optimistická nálada, ze všech českých týmů se jim totiž uplynulá ligová sezona podařila zřejmě nejméně.

CSKA Moskva

 

Mezinárodně opěvovaný velkoklub z ruského hlavního města je v tříleté historie turnaje vůbec tím nejúspěšnějším družstvem. Své kvality ukázalo CSKA hned v roce 2015 při premiéře akce, když jako tank projelo turnajem až ke zlaté radosti a stalo se prvním šampionem President Cupu. A aby toho nebylo málo, v závěrečné exhibici si smlsli i na výběru nejlepších evropských dorostenců! Druhý ročník jim sice přinesl "jen" bronz, o rok později se ale znovu vrátili na trůn, kdy v odvetě finále z roku 2015 podruhé přehráli Třinec.

Díky těmto výborným výsledkům je CSKA jediný tým, který ze všech ročníků turnaje odjížděl s cenným kovem na krku a na nejvyšší stupínek si brousí brusle i letos. Moskevský klub byl totiž vyhlášen nejlepším týmem Evropy a i jeho práce s mládeží je skutečnost mistrovská. Na důkaz není potřeba dívat se o nic dál, než k superhvězdám NHL - z líhně CSKA totiž vzešel například Nikita Kučerov.

HS Riga

 

Spolu s moskevským CSKA je klub z lotyšského hlavního města jediným nečeským týmem, který se zúčastnil všech dosavadních ročníků turnaje. Premiéra na President Cupu v roce 2015 Rize však vůbec nevyšel, nedokázala ani jedinkrát vyhrát a skončila poslední osmá. O rok později bylo v Pobaltí o něco veseleji, Lotyši po těsné prohře s finským Espoo Blues obsadili pozici šestou.

Ve vzestupné tendenci pokračovaly výkony Rigy i nadále, loňský ročník ji totiž vynesl až do boje o bronzové medaile, ovšem ani napotřetí neskončilo poslední utkání turnaje pro Lotyše vítězně a cenné kovy se místo toho houpaly na krcích Vítkovic. Podaří se konečně HS Rize prolomit prokletí závěrečného zápasu?

HC Slovan Bratislava

 

Bratislavští dorostenci si svou premiéru na President Cupu odbyli až loni, v letech 2015 i 2016 totiž na akci byly jiné celky. Bohužel pro ně se štěstí začátečníka tentokrát rozhodlo jít jinou cestou a Slovan ve skupině nezaznamenal jedinou výhru. Po prohře se Spartou v prvním kole play-off nakonec přišel alespoň dílčí úspěch v závěrečném zápase o celkové umístění, když Bratislava dokázala přehrát karlovarskou Energii a na její úkor obsadila sedmé místo.

Ovšem právě díky nepříliš povedené premiéře může hrát Slovan ve větší psychické pohodě a s vědomím, že by poměrně snadno mohl překonat očekávání. V loňské sezoně navíc Bratislavští vyhráli slovenskou extraligu dorostu a svou formu budou chtít přenést i do Slezska.

HK Dukla Trenčín

Autor: hockeyslovakia.sk
 

Největší neznámou letošního ročníku President Cupu bude bezesporu Dukla Trenčín. Klub ze západu Slovenska se totiž na turnaji představí vůbec poprvé, když v nominaci nahradil běloruské Dynamo Minsk. Pozvánku si Dukla vysloužila svými kvalitními výkony v loňské sezoně, kdy ve slovenské extralize dorostu obsadila druhou příčku hned za vítězným Slovanem Bratislava.

Trenčín bude chtít udělat co nejlepší první dojem, čeká na něj však silná konkurence a jeho soupeři by jej mohli považovat za snadný cíl, proti kterému se lze snadno předvést. Bude Dukla otloukánkem letošního turnaje, nebo se vzepře a po třech dnech bude hrát slovenská hymna?

Veškeré foto je použito z webu hcocelari.cz, není-li uvedeno jinak.