HC Energie Karlovy Vary

Reprezentační sedmnáctka bojovala v Rakousku, v akci i čtyři energetici

Další akci má za sebou reprezentační sedmnáctka, která se v Rakousku dvakrát utkala s výběrem Red Bull Salcburk U19. Pavlu Paterovi a jeho kolegům nešlo ani tak o výsledky, ale spíše o to aby měli možnost vidět v akci další mladé hokejisty před tím, než oznámí nominaci na World Hockey Challenge. O pozornost reprezentačních trenérů se ucházeli i brankář Michal Oršulák, obránce Kryštof Dyk a útočníci Vojtěch Čihař a Vít Záhejský z dorostu a juniorky Energie.

Čeští mladíci se nakonec utkali s rakouským výběrem kategorie U19. Přestože většina z nich neměla zkušenosti se zápasy proti starším soupeřům, tak se s tím popasovali se ctí. V prvním duelu sice rakouští mladíci utnuli našim reprezentantům šňůru sedmi výher v řadě, když zvítězili 3:1, ale svěřenci Pavla Patery s nimi drželi krok a dokonce je mírně přestříleli v poměru 37:32. Čeští mladíci se z tohoto duelu poučili a ve druhém zápase oplatili svým hostitelům porážku, když zvítězili rovněž za stavu 3:1. Střelecká převaha Čechů byla tentokrát 37:29. Pod výhru se podepsal svým výkonem také Michal Oršulák. „Pomohl nám i brankář, byl výborný,“ chválil karlovarského gólmana v pozápasovém rozhovoru pro Hokej.cz útočník David Hrubý.

Karlovarští mladíci byli na ledě rozhodně vidět. Své kvality v obraně ukazoval Kryštof Dyk, pro kterého byly zápasy v Rakousku premiérou v reprezentačním dresu. Karlovarský obránce zkoušel párkrát vyzrát na domácího gólmana, ale ten mu šance na premiérový gól zhatil.

A jak si Kryštof svou reprezentační premiéru užil? „Užil jsem si to. Líbilo se mi tam a docela se mi dařilo.“

Postavit se poprvé proti zahraničním a navíc i starším soupeřům není obzvlášť pro obránce snadné. „Bylo to úplně jiné než v klubu, v jiném tempu. Škoda, že jsme nevyhráli oba dva zápasy, ale bylo to dobré,“ hodnotí šikovný obránce zápasy v Salcburku. Také Kryštof byl rád, že se v týmu sešel i se svými spoluhráči z Energie „Bylo to parádní, že jsme tam byli spolu. Na konci jsme si dali i společnou fotku,“ usmívá se Kryštof a dodává. „Byl to zážitek a uvidím, jestli jsem udělal dojem. Byl bych rád kdyby se to povedlo a jel bych do Kanady.“

Poprvé se v sedmnáctce představil útočník Vojtěch Čihař, který o sobě dával vědět už v loňské sezoně v naší nejmladší reprezentační kategorii. A jaký byl přechod do starší kategorie? „Bylo to super. Nejdřív jsem nevěděl, co mám od trenérů čekat, ale po prvním rozhovoru s trenéry jsem viděl, že s nimi bude výborná spolupráce. Kabina byla výborná už v minulé sezoně,“ usmívá se Vojta a dodává. „Jsme tam jako jeden tým a ne jako jednotlivci. Myslím že to je nejdůležitější.“ „Bylo to fajn a podle mého názoru je to ukázka toho, že ve Varech se vychovává dobrá mládež, což potvrzujeme i v dorostu nebo v juniorech,“ odpovídá Vojta s úsměvem na otázku, jaké to bylo, když v týmu byli čtyři energetici.

Vojta si z Rakouska přivezl bod za svůj premiérový gól v sedmnáctce, který vstřelil ve druhém zápase, a šlo zároveň i o gól vítězný. „Byl to neskutečný moment a doufám, že to nebyl poslední gól v reprezentaci U17 a tak i obecně v reprezentacích, vzpomíná Vojta a dodává. „Kluci tam měli výborný tlak do brány a já jsem se zorientoval, vzal puk ze zmatku před bránou a zakončil.“

Na své výkony z předchozích utkání navázal Vít Záhejský, který asistoval u gólu Vojtěcha Čihaře, svého spoluhráče z Energie. Vít se podepsal i pod několik střel, ale na rakouské gólmany nevyzrál. Karlovarský útočník se nezalekl ani bitky. Vít Záhejský v letošní sezoně hraje v juniorce a má za sebou premiéru v a-týmu Energie, tak pro něj nebylo novinkou stát proti mnohem starším hráčům. „Bylo to trošku pomalejší. Možná to byl jenom můj dojem, ale přišlo mi to tak. Hodně mě to bavilo hrát proti starším hráčům.“

Do Rakouska vyrazili tentokrát rovnou čtyři energetici. „Užil jsem si to na sto procent, máme mezi sebou s klukama dobré vztahy a i se navzájem hecujeme, takže paráda,“ usmívá se Vítek. Mladičký útočník patří ke zkušeným reprezentantům, ale přece jenom dostat se na reprezentační akci je událost. „Líbilo se mi to hodně. Byla tam dobrá parta. A těšil jsem se, že si zase můžu obléct reprezentační dres,“ uzavírá Vítek vzpomínku na zápasy v Rakousku.

Velký podíl na výhře ve druhém utkání má, jak už bylo zmíněno výše, gólman karlovarského dorostu Michal Oršulák. Pro urostlého brankáře šlo o první utkání v národním týmu a do branky se postavil ve druhém duelu s výběrem rakouské akademie. Do Michalovy branky kotouč zaplul poprvé a zároveň naposledy ve 43. minutě během oslabení. Celkem karlovarský gólman zlikvidoval 28 střel.

Zahrát si za reprezentaci je jedním z hokejových snů. Jaké to je, když se sen splní? „Skvělé, užil jsem si to. Ze začátku jsem to moc nevnímal, ale potom začala hrát hymna a trošku jsem měl husí kůži. Naštěstí patnáct sekund po začátku zápasu jsem měl dobrý zákrok a hned to ze mě spadlo a byl jsem úplně v klidu,“ usmívá se Michal při vzpomínce na svou reprezentační premiéru.“

Ani pro gólmana není jednoduché čelit starším hráčům. „Nijak jsem to nevnímal. Pro mě to bylo naopak lepší, že jsme hráli se staršími hráči, alespoň se to přiblíží té Kanadě, kdyby se mi povedlo tam dostat,“ neřeší Michal proti komu v bráně stojí a stejně jako jeho spoluhráči si pochvaluje nejen to, že tam měl spoluhráče z klubu, ale i tým. „Bylo to fajn, ale vůbec tam byla dobrá parta a užili jsme si to.“ Karlovarský gólman dokázal udržet kotouč od své branky téměř čtyřicet tři minut a tak se nabízí otázka, zda si myslel na čisté konto. „To ne, vůbec ne. Na to jsem nemyslel, chtěl jsem podat co nejlepší výkon a dobře se předvést,“usmívá se Michal.