HC Energie Karlovy Vary

Startuje pátý ročník EHL! Hraj za Energii i ty

Pátá sezona největší domácí ligy ve virtuálním hokeji již tradičně přivítá ty nejlepší gamery z Česka a Slovenska, aby si to v dresech a za podpory extraligových klubů rozdali o finanční odměnu 150 tisíc korun.

Pátý ročník naváže na předchozí čtyři úspěšné sezóny Esport Hokejové Ligy, která pod svoji hlavičkou sdružuje nejlepší konzolové hráče hokejové hry NHL od EA Sports. Pořadatel soutěže BPA sport marketing a.s. tak za podpory partnerů PlayStation a herní agentury Grunex pokračuje v unikátním konceptu esportové soutěže přímo propojené s extraligovými kluby, které opět vytvoří speciální soupisku gamerů, aby pro ně ovládli virtuální dění na ledě.

„Jsme nadšení, že esport hokejová liga vkročí už do své páté sezony. Před tímto ročníkem jsme v jejím formátu plánovali určité změny, ale na přání klubů i gamerů jsme setrvali u otestovaného průběhu. Věříme, že se gameři opět vybičují k neskutečným výkonům a budeme s napětím sledovat boje v základní části i o titul, který již několik sezon míří do Pardubic. Sami jsme zvědaví, zda bude nadvláda pokračovat nebo se najdou přemožitelé,“ říká Jana Obermajerová z BPA sport marketing.

Extraligové kluby si mohly vybrat, zda svoji soupisku nominují napřímo, nebo nechají dveře otevřené novým tvářím a vyberou si gamery z otevřené kvalifikace. V té se nováčci poperou o volná místa na soupiskách hned několika klubů. Kluby, které otevírají gamerům možnost je reprezentovat, jsou: Bílí Tygři Liberec, HC Energie Karlovy Vary, HC Olomouc, HC Škoda Plzeň, HC VÍTKOVICE RIDERA a Mountfield HK.

Harmonogram kvalifikací

3.12. kvalifikace #1
4.12. kvalifikace #2
7.12. kvalifikace #3
9.12. kvalifikace #4
11.12. kvalifikace #5

Otevřených kvalifikací je dohromady pět a v každé sbírají gameři body do kvalifikačního žebříčku. Na základě výkonů v kvalifikacích a bodů v žebříčku postoupí 25 nejlepších gamerů do draftovací fáze, kde se o nich kluby prostřednictvím krátkého dotazníku dozví více informací. Díky tomu si poté budou moci zvolit nejlepší reprezentanty na svoji esportovou soupisku.

Třetí, alternativní možností, je uspořádat vlastní klubovou kvalifikaci. Tuto cestu pro sestavení soupisky letos využije HC Verva Litvínov.

Soutěž se po vzoru minulých sezon odehraje na konzoli Playstation 5 a ve hře NHL 24. Oficiálním herním režimem je Hockey Ultimate Team. Ten spočívá ve skládání sestavy z „kartiček“ reálných hokejistů. Na ledové ploše se tak mohou v dresech extraligových klubů prohánět hráči jako Sidney Crosby, Wayne Gretzky či Mario Lemieux. Mezi profesionálními gamery jde o nejoblíbenější a nejpopulárnější herní režim, jelikož do hry přináší rozmanitější strategické a kompetitivní prvky.

Gameři budou následně reprezentovat klubové barvy v základní části a play-off. V rámci základní části se odehraje 13 soutěžních kol, do čtvrtfinále play-off postoupí 4 nejvýše umístěné kluby z tabulky, dalších 8 klubů se utká o postup do čtvrtfinále v předkole.

Novinky přichází v podobě soupiskových regulací za účelem zvýšení atraktivity jednotlivých zápasů. Kluby mohou nově zapsat na soupisku pouze tři gamery. Ke každému zápasu poté mohou nastoupit dva z nich.

Zápasy se také zkrátí ze série pěti utkání na tři utkání.
Vybrané dva zápasy z každého hracího kola a následně všechny zápasy z play-off bude opět možné sledovat na oficiálním twitch kanále ligy. První buly základní části bude vhozeno 4. ledna. Vyřazovací boje začnou předkolem od 24. února. Hracími dny základní části budou pondělí a čtvrtek.