HC Energie Karlovy Vary

Začínáme pozvolna, říká kondiční trenér Šik o startu letní přípravy

Hokejisté karlovarské Energie za sebou mají úvodní týden letní přípravy. Ten, společně s dalšími trenéry A-mužstva, vedl také kondiční trenér klubu Vojtěch Šik. Jak byl spokojený s kondicí hráčů po dovolené a co vše na ně v prvních dnech fyzické dřiny čekalo?

Pane trenére, začali jste s kondiční přípravou na novou sezonu. Co čeká hráče během letního drilu?
V prvním týdnu jsme zvolili volnější tempo, abychom i viděli, v jaké formě kluci jsou, jak se o sebe starali během dovolené. V dalších týdnech už ta příprava bude z osmdesáti procent podobná jako minulý rok, kdy se zaměříme především na sílu a druhou složku bude obsahovat rychlost.

Zatím jste mohli trénovat jen ve skupinkách. Bylo složitější tomu trénink přizpůsobit?
My jako trenéři jsme tu o něco déle, možná v tom je to složitější.

Jak jste spokojen s kondicí hráčů po dovolené?
Je vidět, že se hráči udržovali. Sami moc dobře ví, že musí něco dělat, protože bojují o své místo v sestavě, o své peníze. Jsme s tím stavem spokojení.

Co všechno obsahovaly úvodní tréninky?
Hráče jsme měli rozdělené na tři skupinky. Začínali jsme půlhodinovým rozcvičením, mobilizací, válcováním. To vše, aby se svaly rozehřály. Na dalším stanovišti následovaly krátké sprinty, agility, ale ještě jsme nešli do maximální intenzity. Na konec čekal hráče trénink zaměřený na sílu, ať už s pomůckami, nebo s vlastní váhou, aby se hráčům zase obnovily všechny svalové paměti.

V přípravě je s Vámi i několik juniorů. Jak snáší zátěž, která je u A-týmu přeci jen vyšší než v nižších kategoriích?
Adaptace je určitě trochu těžší, ale kluci už jsou trochu zvyklí, protože věci, co tu děláme, dělají ve stejném poměru i v juniorce nebo dorostu. Musí na sobě ještě ale určitě víc pracovat, a to i mimo tréninkovou jednotku, aby se dotáhli na ty starší hráče.

Jak se připravuje sám kondiční trenér v rámci karantény?
Měl jsem čas trochu i na sebe, ale hráčům v mládežnických kategoriích jsme s panem Táborským, Eismannem nebo Lukášem Mensatorem připravovali různá tréninková videa, tak jsem to pro motivaci hráčů plnil s nimi.

Aktuální kádr HC Energie

Brankáři: Jan Bednář, Patrik Hamrla, Adam Horák, Jakub Kašpar, Filip Novotný
Obránci: Michal Plutnar, Lukáš Pulpán, Martin Rohan, Ondřej Šafář, Petr Šenkeřík, David Tureček, Martin Weinhold, Dominik Graňák (individuální trénink - k týmu se připojí v srpnu)
Útočníci: Lukáš Adámek, Ondřej Beránek, Jiří Černoch, Jakub Flek, Jan Hladonik, Vít Jiskra, Petr Koblasa, Martin Kohout, Tomáš Křehlík, Adam Křemen, Patrik Machač, Tomáš Mikúš, David Novotný, Martin Osmík, Tomáš Redlich, Petr Rozhon, Václav Skuhravý, Otakar Šik, Tomáš Vildumetz, Tomáš Vondráček, Matěj Zabloudil