HC Energie Karlovy Vary

Ztratil pět bodů na Pastrňáka, v juniorce na něj nestačil nikdo. Co získala Energie v Adamu Raškovi?

Čtyřiadvacetiletý centr je aktuálně nejmladší akvizicí Západočechů před sezonou 19/20, ovšem má na kontě již šest sezon pravidelné hry mezi seniory. Jaké utkání bylo pro Adama Rašku tím vůbec prvním, v němž okusil extraligový hokej? V play out ročníku 12/13 zavítal spolu s brněnskou Kometou právě na led Karlových Varů. Nezbývá než doufat, že v následujících měsících získá novojičínský rodák z Energie podstatně lepší dojmy, v oné premiéře na nejvyšší české scéně totiž zelenobílí nedarovali Brnu jediný bod.

Pro vítkovického odchovance nastal velký kariérní zlom během sezony 09/10, tehdy si díky fantastickým 57 bodům ve 32 utkáních za U16 tým Ridery vybojoval v pouhých patnácti letech místo v základu osmnáctky, odkud si ho pro následující rok vytáhla Kometa Brno, a právě v organizaci z moravské metropole strávil Raška většinu své profesionální kariéry.

Svému novému zaměstnavateli se talentovaný forvard velice rychle odvděčil, ve své druhé sezoně v modrobílé totiž zcela ovládl bodování týmu, když za 43 zápasů vstřelil jednatřicet branek a dohromady nasázel 63 bodů, čímž obsadil celkové čtvrté místo v celoligovém spektru a o pouhých pět zářezů zaostal za lídrem bodování – Davidem Pastrňákem.

Řekl o něm hlavní trenér Martin Pešout

„Adam Raška měl loňskou sezonu výbornou, a to jak v Třebíči, tak potom v Chomutově. Je to velmi šikovný hráč a měl by nám pomoci také při přesilových hrách. Věříme, že vzestup jeho formy bude pokračovat i u nás.“

Není vůbec divu, že hned následující rok na Adama čekala nejen první seniorská zkušenost, ale také premiéra v reprezentačním dresu. Příležitost hájit barvy české devatenáctky mu dal nynější monarcha Vítkovic Jakub Petr a Raška se pod jeho velením (s asistováním od Karla Mlejnka) objevil na mezinárodní scéně jedenáctkrát a ke třem přesným trefám přidal ještě i dvě nahrávky.

A další sezonu se čerstvý reprezentant vyhoupl na ligové scéně na samý vrchol, díky neuvěřitelným 51 bodům (28+23) se stal králem produktivity extraligy juniorů a nechal daleko za sebou třeba Filipa Chlapíka či Davida Kašeho, navíc mu na tento počin stačilo pouze 35 utkání. Menší polovinu ročníku pak Raška rozdělil mezi seniorský tým Komety a farmářskou Třebíč, dohromady naskočil za dospělé hned třiatřicetkrát (včetně čtrnácti startů v extraligovém play off) a aby toho nebylo málo, stihl mezitím ještě nasbírat dalších devět zkušeností za českou devatenáctku, potažmo dvacítku.

Přerod byl tedy dokonán, ročník 14/15 už s výjimkou osmi zápasů strávil Adam Raška výhradně mezi dospělými, především tedy na hostování v prvoligové Třebíči, v jejímž dresu si připsal patnáct bodů za 39 utkání. O rok později zapsal dvaatřicet duelů v barvách Komety a ve zbylé části roku platil za jednoho z nejčastěji se prosazujících útočníků Horácké Slavie.

ROZHOVOR S ADAMEM RAŠKOU ČTĚTE ZDE

První výraznější změna čekala na perspektivního centra v závěru kalendářního roku 2015, kdy jen tři dny před Vánocemi putoval v trejdu útočníků do Chomutova. V novém působišti se mu však nedařilo tak slibně jako v organizaci Komety, za 23 utkání nastřádal jen tři body. Po skončení sezony tedy Raška poprvé opustil tuzemský hokejový systém, byť v Česku zůstal, zavítal totiž mezi znojemské Orly hrající rakouskou EBEL.

A tato zkušenost mu dala kýžený nový impuls, hned následující rok se totiž vrátil do Třebíče a rovnou zaznamenal kariérní bodové maximum, 38 bodů (17+21) ve stejném počtu duelů. Fantasticky rozjetého útočníka si posléze všimli Piráti, znovu jej vzali na svou bárku, a ačkoliv jim Adam Raška extraligu udržet nedokázal, patnácti body během třiceti klání si získal přízeň karlovarské Energie. Přenese si nová zelenobílá šestašedesátka svou formu i o 46 kilometrů jihozápadněji?