HC Energie Karlovy Vary

Kterak Zdeněk Venera za výhrou došel

Zápas s příchutí pikantnosti, navíc před televizními kamerami, přijeli hokejisté Karlových Varů sehrát do Zlína. Po třech letech hokejisté nastoupili proti trenérské „modle“, která dokázala dovést podceňovaný tým ke stříbrným medailím, proti Zdeňku Venerovi. Dokonalá znalost karlovarského hokeje se ukázala rozhodující. Zlín po debaklu v Plzni dokráčel k první výhře v sezoně. Energie nedokázala vstřelit ani branku, i když agilní Lukáš Pech byl několikrát velmi blízko.
O2 extraliga, 2. kolo, čt 11.9.2008, Zimní stadion Luďka Čajky
Zlín
Karlovy Vary
2:0
0:0, 1:0, 1:0
Branky a nahrávky: 23. Balaštík (Kohler), 52. Balaštík (Leška). Rozhodčí: Polák - Bryška, Chytil. Vyloučení: 7:5. Bez využití. Diváci: 3617.
Zlín: Murín - Hamrlík, Galvas, Nosek, Lučka, Míka, Kučný, Bořuta - Balaštík, Leška, Záhorovský (21. Matějka) - Köhler, Kollár, Rachůnek - M. Pšurný, Roman Vlach, Andrašovský - Ondráček, Balán, Mokrejš.
Karlovy Vary: Sáblík - Jiří Hanzlík, Dobroň, Duben, Grof, Řezníček, Němec, Mudroch, Prošek - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Zucker, Kristek, Skladaný - Bílek, Melenovský, Hluchý - Dej, Pech, Milan Procházka.

Komentář k utkání

Za Energii nastoupil v brance Lukáš Sáblík a zahřát na provozní teplotu se mohl hned v úvodu. Po závaru třetí formace Zlína přišlo vyloučení Romana Proška. V publiku vyvolávaní „Rusáci“ však předvedli, že i letos budou patřit v oslabení k nejlepším a domácí nepustili takřka vůbec k ničemu. Naopak s návratem Proška se mince otočila a v početní výhodě se tentokrát ocitla Energie. Svou výhodu sehrála o poznání lépe než soupeř, Murína vystrašil především Jiří Hanzlík, který svou dělovou ránu vychytrale schoval za clonícího obránce.

Nejhorší chvilky první třetiny si bílo-zelená eskadra zažila v její polovině. Na trestnou lavici nejprve odjel David Zucker, aby ho o osm vteřin později následoval Ondřej Němec, který musel tvrdě zasáhnout proti Jaroslavu Balaštíkovi, jenž se v brankovišti ocitl sám před Sáblíkem. Zlínští sehrávali přesilovku aktivně a stříleli ze všech pozic, Lukáš Sáblík ale odolával s vervou, která zasloužila uznání. Poradil si se střelami Noska, Balaštíka, Andrašovského, Pšurného a především Romana Hamrlíka, který střelu z vrcholu pravého kruhu vtěsnal pod padajícího obránce.

Zlínská hra vykazovala ve zbytku třetiny řadu nepřesností. Zajímavé kombinace dokázala předvádět snad pouze první řada pod vedením Petra Lešky. Naopak Energie předváděla sehraný výkon a dokázala jej korunovat dvěma šancemi agilního Lukáše Pecha. Ani přesto branka v první třetině napadla, a ta tak skončila bez branek 0:0.

Do druhé třetiny nastoupila Energie s výhodou přesilové hry, ale nenaložila s ní dobře a přišel trest. Jaroslav Balaštík unikl středem hřiště a mezi betony Lukáše Sáblíka otevřel skóre utkání. Zlínské hokejisty vstřelená branka nabudila a jasně vládli ledu. Záchrannou brzdu za Západočechy zatáhl Dušan Andrašovský, jenž svým duetem vyloučení pomohl k vyrovnání hry.

Energetici nejprve výhodou pohrdali, ale nakonec se přece jen osmělili v podání Jakuba Grofa, který se ocitl sám před brankou, ale situace se zalekl snad více než brankář Murín. Vzápětí tečoval Melenovského střelu Jaroslav Kristek a do třetice přišla největší šance zásluhou Lukáše Pecha. Nejviditelnější muž hostující sestavy na hřišti prokličkoval bravurně mezi obránci Galvasem a Míkou a snažil se puk procpat mezi betony. Igor Murín záměr vystihl. Hra se posléze více vyrovnala, i když stále více ze hry měli domácí. Před koncem třetiny ještě vyslal Kristek zadovku na Bílka, ale ani tato střela se neujala, a Zlín tak vyhrál druhou třetinu 1:0.

Poslední dvacetiminutovku pojal domácí tým defenzivně. Uspokojen jednobrankovým vedením se spolehl na důraznou obranu modré čáry a brejkové situace. Západočeši se ztěžka dostávali do útoku, a když už, tak jen na velmi krátké okamžiky. Když nepomohla přesilová hra, ani střela Němce, dostavil se v 52. minutě další trest. Jaroslav Balaštík švihem vystřelil z pravého kruhu k bližší tyčce. Lukáše Sáblíka střela schovaná za obránce Hanzlíka překvapila a prošla do sítě.

Karlovy Vary nic nevzdávaly, zkoušely krátké přihrávky přes střední pásmo i dlouhé přihrávky až na útočnou modrou. Zkoušely kombinaci i důrazný forčekink, jenomže proti zlínské obraně nepomáhalo nic. Když minutu a půl před koncem přišlo vyloučení Hluchého, jehož hokejka se nešťastně objevila v obličeji protihráče, dokráčel Zdeněk Venera se svým novým novým týmem k výhře 2:0. Největší slabinou Energie se ukázaly přesilové hry. Tým, který v loňském roce byl v této činnosti nejlepší, nedokázal vstřelit z osmi početních výhod ani jednu branku.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Venera: Získali jsme tři body se silným soupeřem. Takový zápas jsme potřebovali. Vítězství jsme vydřeli, i techničtí hráči jako Leška obětavě padali do střel soupeře. Škoda, že se dnes nemohly vyhlásit dvě ceny pro nejlepšího hráče utkání, protože kromě Jaroslava Balaštíka by si to zasloužil Igor Murín. Podal fantastický výkon a na naší výhře má hlavní zásluhu.

Josef Paleček: Nemůžu říct, že bych byl zklamaný z předvedené hry. Našim hráčům nelze upřít snahu, ale zklamali v koncovce. Navíc jsme špatně hráli přesilovky. To byl rozhodující faktor zápasu.

Fotogalerie