HC Energie Karlovy Vary

Energie v Ostravě zvrátila nepříznivý vývoj, druhý bod trefil Melenovský

HC Vítkovice Steel - HC Energie 1:2sn (0:0, 1:0, 0:1 - 0:0)
Tu nejlepší možnou odpověď poslal po svém návratu brankář Lukáš Mensator bývalému reprezentačnímu trenérovi Hadamczikovi, když v přímé konfrontaci s Markem Pincem vychytal vítězství Energie v samostatných nájezdech. S Karlovými Vary to však dlouho nevypadalo dobře, opět se jim nedařilo proměňovat šance. Prapor energetiků pozvedl až Josef Řezníček, když v přesilové hře vymazal vedení domácích. Zápas poté dospěl až do samostatných nájezdů, ve kterých se jediným úspěšným střelcem stal Marek Melenovský (na snímku).
O2 extraliga, 3. kolo, ne 14.9.2008, Palác kultury a sportu Ostrava
Vítkovice
Karlovy Vary
1:2sn
0:0, 1:0, 0:1 - 0:0
Branky a nahrávky: 40. Šimíček (Burger, Svačina), 51. Řezníček (Dobroň, Skuhravý), rozhodující nájezd Melenovský. Rozhodčí: Homola - Guth, Křivský. Vyloučení: 4:6. Využití: 1:1. Diváci: 4392. Průběh utkání: 1:0, 1:2.
Vítkovice: Pinc - Jurečka, M. Barinka, Ovčačík, Stehlík, Trnka, Krstev - Kvapil, Petrovický, Štefanka - Ujčík, Šimíček, Svačina - Korhoň, Burger, Treille - Klimek, R. Hruška, Krenželok
Karlovy Vary: Mensator - Jiří Hanzlík, Dobroň, Grof, Duben, Němec, Řezníček, Prošek, Mudroch - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Zucker, Kristek, Skladaný - Bílek, Melenovský, Hluchý - Milan Procházka, Kuběna, Dej

Komentář k utkání

Lukáše Mensatora, který se mezi tři tyče vrátil po jednozápasové pauze, domácí střelci nijak nešetřili a hned po dvaceti vteřinách musel karlovarský brankář důsledně pokrýt svoji tyč proti výpadu Petrovického. Zuckerův pokus na druhé straně pak patřil spíše do kategorie propagačních, a další zajímavé momenty se tak odehrávaly především na karlovarské straně kluziště. Tutovku zde spálil Viktor Újčík, když po Šimíčkově přesném pasu netrefil odkrytou síť. Nápor ocelářů ovšem nepolevoval a energetici si v krizových momentech začali pomáhat fauly. Vše rezultovalo ve více jak půlminutovou přesilovku Vítkovic 5 na 3 a ubránění této situace se z karlovarského pohledu zřejmě stalo klíčovým momentem prvního dějství. Při vyloučení Barinky se pak hosté konečně dokázali na delší čas usadit před Pincem, několik střel od modré čáry jej však spíše jen rozmrazilo než ohrozilo. Když pak svou pohotovou střelou nedokázal Skladaný potrestat zaváhání domácí obrany, skončila první třetina bez branek.

Už v první minutě prostřední části se zrodila doposud největší karlovarská šance, když Kumstát v samostatném úniku neprostřelil Pince. Utkání se pak vrátilo do zaběhnutých kolejí, kdy většinu ofenzivních činnosti obstarávalo domácí mužstvo. Korhoň po příhře od zadního mantinelu pálil ještě mimo, Štefanka v přesilové hře už v podobné situaci zamířil mezi Mensatorovy betony. Neuspěl podobně jako Radim Hruška, jehož samostatný nájezd karlovarský gólman s klidem vykryl.

Z velkého tlaku se vymanil až čtvrtý útok Energie ve složení Procházka, Kuběna, Dej. Právě Pavel Kuběna, který si díky Pechově absenci připsal první letošní start v extralize, mohl v polovině utkání otevřít skóre, proti jeho dobře mířenému pokusu z mezikruží si ale Pinc ještě lépe povyjel. O chvíli později mohl rychlonohý Kumstát smutnit nad druhým neproměněným nájezdem, další pokračování karlovarské ofenzivy pak umožnil faul Stehlíka. Hostům však k loňské produktivitě v této činnosti chybělo hodně, a jedinou vážnější situaci tak obstaral Dobroň, když si sjel z modré čáry mezi kruhy a tvrdě vypálil.

Trest z hokejek domácích přišel v závěru třetiny, kdy na trestné lavici seděl obránce Grof. Hostující defenziva zaváhala už při akci Petrovického, který si nikým nepovšimnut nabruslil od zadního mantinelu až před brankoviště, kde mu společně s dorážejícím Burgerem a Štefankou chybělo k úspěchu málo. Přesně o minutu později se po pohledné akci mohla podstatná část ČEZ Arény konečně radovat. Svačina předvedl v kruhu efektní zasekávačku, bekhendem poslal puk na Burgera a ten prodloužil k druhé tyči na Romana Šimíčka. Vítkovický útočník uzavřel třetinu jednoduchou trefou do prázdné branky.

Až na Štefankův zásah do Mensatorovy masky začátek třetí třetiny příliš vzruchu nepřinesl a k vidění byla spíše jen řada nepřesností a přerušení hry. Z rozhárané hry nakonec těžili Karlovarští. Ti sice nejprve zahodili další nájezd, když Melenovský trefil pouze Pincovu připravenou lapačku, série následných vyloučení ale vyústila v jejich přesilovku v poměru 4 na 3. V té dobrou práci odvedl Michal Dobroň, když si z modré sjel až k Pincově tyčce, odkud puk vrátil na hranici pásem na hůl Josefa Řezníčka. Střela nejzkušenějšího karlovarského hráče z první se zastavila až v síti a bylo vyrovnáno.

Gólový úspěch po téměř 140 minutovém půstu karlovarské povzbudil a rázem začali kroužit kolem Pince. Aktivitu si pak hosté přenesli i do následného prodloužení, ve kterém měly k úspěchu nejblíže dravé průniky karlovarského Kristka a domácího Petrovického. Ani jeden z brankářů však již neinkasoval a v případě hostujícího Mensatora toto platilo i po samostatných nájezdech. V nich se jako jediný trefil energetik Marek Melenovský, a Karlovarští si tak podobně jako v posledním vzájemném střetnutí uplynulé sezony připsali dva body.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Moták (Vítkovice): Karlovy Vary dnes potvrdily, že jsou velmi kvalitním soupeřem. V první desetimutovce jsme měli navrch, poté šel náš výkon poněkud dolů. Opět jsme to vystupňovali ve druhé třetině, což jsme potvrdili i vstřelením branky. V závěrečné části jsme si už ale nedokázali vytvořit tlak a hra byla vyrovnaná. V prodloužení měly oba týmy po jedné velké šanci a nájezdy jsou o štěstí.

Mikuláš Antonik (Karlovy Vary): Pro nás to bylo velmi těžké utkání vzhledem k tomu, že jsme do Ostravy cestovali až dnes. Proto pro nás bylo důležité přečkat první třetinu, což se nám podařilo. Nejvíce starostí jsme měli ve druhé části, kdy jsme navíc dostali gól do šatny. To nás ale nezlomilo a v závěrečné třetině jsme v přesilovce dokázali vyrovnat. Nájezdy jsou loterie, dnes jsme v ní měli více štěstí a jsme proto rádi za dva body.

Související články