HC Energie Karlovy Vary

Nevydařený závěr sebral Energii naději na body, boj o šestku pokračuje

HC Mountfield - HC Energie 2:1 (0:0, 0:0, 2:1)
O své příslušnosti k šesti nejlepším budou muset karlovarští hokejisté rozhodnout až v posledním kole základní části. V repríze loňského semifinále totiž zůstali bez bodu, ačkoli ještě devět vteřin před koncem třetí třetiny drželi nerozhodný stav. Jediná trefa Milana Hluchého ale nakonec k alespoň dílčímu úspěchu nestačila.
O2 extraliga, 51. kolo, út 17.2.2009, Budvar Aréna
České Budějovice
Karlovy Vary
2:1
0:0, 0:0, 2:1
Branky a nahrávky: 44. Mucha (Mertl, Hřebejk), 60. Hudec (Vak, Frolo) - 47. Hluchý (Dobroň, Sailer). Rozhodčí: Hodek, Kubeš - Barvíř, Pavlovič. Vyloučení: 6:5. Využití: 0:1. Diváci: 3836. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1.
České Budějovice: Turek - Mucha, Gřegořek, Ptáček, Frolo, Toman, Sičák - Kůrka, Huml, Melichárek - M. Hudec, Vak, Veselý - Bílek, Šimánek, Duda - Gulaš, Mertl, Hřebejk
Karlovy Vary: Mensator - Němec, Řezníček, Dobroň, Čutta, Mudroch, Prošek, K. Černý, Duben - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Hluchý, Dej, Sailer - Melenovský, Pech, Skladaný - Zucker, Zaťovič, Milan Procházka

Komentář k utkání

Utkání začalo oboustranně opatrně. Domácí Roman Turek, ani Lukáš Mensator v brance Karlových Varů, neměli příliš práci. I přesto museli dávat neustále pozor na dění kolem sebe. Jak na jedné, tak druhé straně se útoky tlačily do ofenzívy, ale modrá čára byla nepřekonatelnou metou pro HC MOUNTFIELD i Eenergii. Poprvé pookřáli hosté až při přesilovce po faulu Milana Gulaše. Turek se ale příliš nezapotil. Na druhé straně minutu po návratu českobudějovického mladíka na led odešel za katr Zaťovič. Ani tady ale početní výhoda nezafungovala tím správným způsobem.

Ani druhá přesilovka Jihočechů neznamenala výrazné ohrožení Mensatorovy branky. Paradoxně se karlovarský gólman musel ohánět při přesilovce vlastního týmu. Na trestné lavici pykal Šimánek a v tu chvíli přišla největší šance celé úvodní dvacetiminutovky. Michal Hudec vyvážel puk z vlastního pásma a na obranné modré napřáhl a poslal tvrdý pokus na Mensatora. Puk po cestě mírně zaplaval, olízl led a přistál na tyči hostující svatyně. Reprezentační brankář se jen ohlédl. Po první třetině svítily na ukazateli skóre dvě nuly.


Druhou třetinu odstartovalo oboustranné vyloučení. Nejprve měli možnost hrát přesilovku Jihočeši. Po neplodné minutě a půl následoval Řezníčka Duda a po návratu varského nestora se hra přelila před Romana Turka. Oba týmy se ale ve svých výhodách vyjádřily neplodně. Poprvé ve druhé třetině se tak zakřiknuté publikum probralo až ve 29. minutě, kdy Radek Duda přiťukl Vítězslavu Bílkovi, jenž z pozice mezi kruhy napálil touš jen do Mensatorovy helmy. Varský hrdina naštěstí z konfrontace s pryžovým kolečkem vyšel nezraněn.

Víc průměr než nadprůměr nabídl zbytek druhé třetiny. Oba celky si opět neúspěšně vyzkoušely přesilovku. Ta jakoby oběma týmům spíš nesvědčila. A tak si největší šanci připravili opět domácí. Minutu a půl před druhou sirénou se za Mensatorovou brankou neukvapil s rozehrávkou Gulaš, naservíroval před brankoviště gólovou pobídku Mertlovi, jenž ale opět nechal vyniknout pozorného Lukáše Mensatora. Za bezbrankového stavu tak oba týmy nejenže vstupovaly v úvodu na led a opouštěly jej i po první siréně, nuly na kostce svítily i před druhým žehlením ledu.


Na co necelé čtyři tisícovky budějovických a zhruba padesátka karlovarských fandů čekaly čtyřicet předchozích minut, to jim bohatě vynahradila úvodní pětiminutovka třetí třetiny. Opravdu začaly padat góly. Nejprve se ve 44. minutě prosadil z levého kruhu po nahrávce Mertla z rohu obránce Ján Mucha, pro něhož to byla letošní první trefa - 1:0. Jihočeši si však radost dlouho neužili. Za necelé dvě minuty šel na trestnou lavici kapitán MOUNTFIELDU Ondřej Veselý a jeho prohřešek potrestal Milan Hluchý, jenž umně ztečoval do branky Dobroňovo nahození od pravého mantinelu - 1:1.

Rozuzlení gólové tahanice vzalo očividně vítr z plachet Jihočechům, kteří měli být na tahu, ale dlouho se nemohli vymanit z křeče, jež jim obalovala hokejky. Naopak ihned po vyrovnání se dopředu vydali na jediného obránce Kumstát s Němcem, leč druhý jmenovaný pálil jen do Turka. Tlak "potřebnějších" Budějovic přicházel pozvolna a dlouho ani ovoce nenesl. Až v čase 58:19 rána Gřegořka vypadla Mensatorovi z výstroje a proskotačila těsně vedle tyčky. V době, když už se oba týmy i diváci připravovali na prodloužení, nakonec přece jen uhodilo. Budějovičtí naposledy zabojovali a puk za Mensatora došťouchal Michal Hudec - 2:1. S ohledem na průběh utkání se jedná o drsnou dělbu bodů, nicméně lze říci, že tentokrát potěšil své strádající fanoušky pomyslný hokejový Jánošík.

Ohlasy trenérů

Jan Tlačil (České Budějovice): Po utkání s Boleslaví jsme cítili velkou zodpovědnost před domácím publikem. Mužstvo dobře pracovalo, ale soupeř také dobře bránil a dokázal rychle srovnat náš hubený náskok. K vítězství nám pomohl závěrečný tlak a musíme všem hráčům poděkovat za jejich přístup. V brance jsme tentokrát vsadili na Turka, jenž sice dlouho nechytal, ale je to pan gólman a dnes to potvrdil. Průběžný stav utkání v Třinci jsme sledovali, ale hráče jsme informovali až po siréně, o to větší byla společná radost.

Mikuláš Antonik (Karlovy Vary): Snažili jsme se hrát dobře do obrany a dostávat puky rychle ven ze třetiny. Dlouho se nám to dařilo a bylo pro nás dobré, že jsme potom rychle srovnali soupeřův náskok. Od zisku potřebného bodu nás bohužel dělilo osm vteřin. Musíme to hodit za hlavu a vybojovat bod v příštím utkání, naší výhodou je, že nemusíme na nikoho koukat a máme osud ve vlastních rukou.

Související články

Preview k zápasu | po 16.2.2009

Boj o body z jihu přinese i televize