HC Energie Karlovy Vary

Energie slaví první body, skvělým závěrem sestřelila Ingolstadt

HC Energie - Ingolstadt 5:2 (0:0, 1:1, 4:1) Až ve třetí třetině rozhodli karlovarští hokejisté o svém premiérovém vítězství na Spenglerově poháru. Přestože Západočeši drželi po většinu utkání iniciativu, dlouho se jim nedařilo vyjádřit svou převahu i na ukazateli skóre. Až kanonáda ve třetím dějství rozhodla o zaslouženém a jasném vítězstí Energie nad Ingolstadtem. Brankově se prosadili Dobroň (na snímku), Řezníček, Melenovský, Zaťovič a Pech. Velmi dobré utkání odchytal Lukáš Sáblík.
Spengler Cup, 3. kolo, so 27.12.2008, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Ingolstadt
5:2
0:0, 1:1, 4:1
Branky a nahrávky: 32. Dobroň (Kumstát), 45. Řezníček (Dobroň), 48. Melenovský (Skladaný, Pech), 48. Zaťovič (Zucker), 58. Skladaný (Pech) - 36. Steiner (Lemm, Martinovic), 58. Seidenberg (Rourke). Rozhodčí: Prugger, Stricker - Kohler, Müller. Vyloučení: 6:6. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 6668. Střely na branku: 36:17. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 5:1, 5:2.
Karlovy Vary: Sáblík - Řezníček, Dobroň, Prošek, Němec, Duben, Černý, Mudroch, Schmidt - Košťál, Skuhravý, Kumstát, Skladaný, Pech, Melenovský, Zaťovič, Dej, Zucker, Tomáš Rohan, Jan Bauer, Jakub Bauer
Ingolstadt: Waite - Rourke, Draxinger, Daschner, Marttnoovic, Holland, Muir, Kobach - Milroy, Seidenberg, Greilinger, Waginger, Goddall, Deith, Roethke, Sarault, Boucher, Steiner, Lemm, Setzinger

Komentář k utkání

Karlovarští hokejisté vstoupili do svého druhého utkání na Spengler Cupu v podobném duchu jako o den dříve v premiéře s Kanadou. Západočeši byli aktivnější, vypracovali si řadu šancí, ale branková radost nepřicházela. Blízko k úspěchu byl Lukáš Pech, který se prosmýkl mezi čtyřmi soupeři a ještě dokázal nebezpečně vypálit. Také David Zucker byl nebezpečný, když v přečíslení volil nepříjemnou střelu a následnou dorážku poslal jen podél brankové čáry. V karlovarské brance se Lukáš Sáblík dostával do tempa až v polovině třetiny. První souvislejší útočnou akci Ingolstadtu v přesilovce ale zakončoval Draxinger jen těsně vedle.

Určitá paralela s pátečním vystoupením se objevila i ve druhé dvacetiminutovce. Němečtí hokejisté přičichli k šanci díky několika vyloučením Energie a Sáblík se musel činit. Roethke se ze všech sil tlačil s pukem k tyči, brankářův postoj byl ale pevný jako skály nad Davosem. Goddal se po chybě karlovarských zadáků ocitl úplně osamocen před gólmanem, jenže i jemu Sáblík střeleckou pozici vykryl. Podobně dopadl ve vlastním oslabení také Seidenberg.

Obsluha ukazatele stavu utkání měla práci až od poloviny duelu. Po kratším tlaku Ingolstadtu se do útoku vydal Kumstát, zpoza branky našel na modré Dobroně, jehož dělovka prosvištěla kolem bližší tyčky až do sítě. Energetikům jako by narostla křídla, pořádné zmatky vyprodukovala v útočné třetině i čtvrtá řada bratří Bauerů a úplného nováčka ve výběru trenéra Palečka Tomáše Rohana. Karlovy Vary ale vrátily soupeře do zápasu vlastní chybičkou. Při vlastní přesilovce zapomněli na Steinera, který se pokoušel střílet přes posledního obránce. Sáblík puk srazil nešťastně na své rameno, odkud černá hmota zlomyslně proskočila až za brankovou čáru.

Sobotní odpoledne ale mělo patřit Energii. Už po pěti minutách Západočechům konečně vyšla přesilovka. Dobroň nahodil od modré na branku, odražený kotouč zachytil Řezníček a přesnou střelou mezi betony zahájil rozhodující momenty utkání. Po chvíli využil své úžasné stability Dej, aby po kolečku útočným pásmem zamířil jen do tyče. Ve 48. minutě už ale mohl slavit i mladý útočník. Jeho zkušenější spoluhráči totiž sehráli akci utkání. Pechovo vybídnutí využil k úniku do přečíslení Skladaný a když už se zdálo, že slovenský forvard prováhal nejlepší moment pro přihrávku, vyslal na najíždějícího Melenovského skvělou žabku. S tou si vyhlášený kanonýr bez problému poradil.

Trvalo to jen pár dalších vteřin a hlouček karlovarských fanoušků opět mával šálami nad hlavou. Po vhazování v útočném pásmu se ke střele protlačil Zaťovič. První pokus ještě gólman vytěsnil, dorážka u druhé tyče už měla gólové parametry. Inglostadt sice na další průběh utkání nerezignoval, Karlovarští si ale svůj náskok bez větších problémů hlídali. Navíc v 58. minutě potvrdil Lukáš Pech dobrou formu, když se podílel na zvýšení na 5:1. V pravou chvíli se pokoušel vložit hůl do prudké Skladaného přihrávky, brusle soupeřova obránce ale za něj vykonala veškerou práci a poslala puk pod břevno. Drobný útočník se tak do večerního duelu Kanady s Davosem posunul do čela turnajového kanadského bodování.

V závěru sice výborným švihem z kruhů zkorigoval na konečných 5:2 Seidenberg, energetikům to ale radost z prvních bodů na Spengler Cupu pokazit nemohlo. Další duel čeká Karlovy Vary už v neděli, kdy je od 15:00 vyzve domácí Davos.

Tabulka turnaje po třech odehraných utkáních

   Klub             Z  V R P B
1. HC Dynamo Moskva 1  1 0 0 2
2. Team Canada      1  1 0 0 2
3. HC Energie       2  1 0 1 2
4. ERC Ingolstadt   1  0 0 1 0
5. HC Davos         1  0 0 1 0

Fotogalerie

Související články