HC Energie Karlovy Vary

Energie bere po strhující přestřelce v derby všechny body

HC BENZINA Litvínov - HC Energie (3:1, 1:0, 1:5)
Derby se vším všudy. I tak by se dalo shrnout nedělní střetnutí obou celků. Zpočátku se vedení ujali hosté, ale domácí si během dvou třetin vypracovali tříbrankový náskok a o vítězi bylo před posledním dějství téměř rozhodnuto. Energie se však nevzdala a divokou přestřelkou na konci zápasu strhla vedení na svou stranu a z ledu Litvínova odjíždí s plnobodovým ziskem. Střelcem poslední a zároveň vítězné branky Energie byl Jan Košťál.
O2 extraliga, 22. kolo, ne 1.11.2009, Zimní stadion Litvínov
Litvínov
Karlovy Vary
5:6
3:1, 1:0, 1:5
Branky a nahrávky: 8. Vopat (J. Černý, Trávníček), 11. Jenáček z trestného střílení, 16. Lukeš (Švarný), 30. Reichel (Kroupa, Jánský), 50. Jenáček (Skuhrovec, Kubinčák) - 8. Němec (Kumstát, Skuhravý), 42. Kuběna (Melenovský, Zaťovič), 51. Melenovský (Kuběna, Tribuncovs), 52. Dej (Němec, Pech), 55. Košťál (Kumstát, Němec), 59. Košťál (Tribuncovs). Rozhodčí: Svoboda, Kubeš - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 4:5. Využití: 1:2. Diváci: 5985. Průběh utkání: 0:1, 4:1, 4:2, 5:2, 5:6.
Litvínov: J. Hübl - Pilař, Kroupa, Skuhrovec, Švarný, Punčochář, Gureň - Jánský, Reichel, Lukeš - J. Černý, Trávníček, Vopat - Kubinčák, V. Hübl, Jenáček - Bojer, Gerhát, Heinisch
Karlovy Vary: Sáblík (30. Mensator) - Němec, Tribuncovs, Čutta, Parýzek, Prošek, Hájek, Brňák - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Melenovský, Kristek, Hluchý - Dej, Pech, Pletka - Kuběna, Zaťovič

Komentář k utkání

Energie začala na severu Čech zápas aktivně a vstřelila první i poslední branku zápasu. Přesto by v průběhu druhé části hry v její výhru věřil jen málokdo. Nedělní večer přinesl na ZS Ivana Hlinky dlouho nevídaný obrat, mnoho zajímavých situací a rychlý dynamický hokej z obou stran.

Karlovy Vary hrály již v 13. sekundě v oslabení po faulu Skuhravého. Přesilovku Energie ubránila a v 8. minutě sama udeřila po vyloučení Kroupy, kdy se od modré přesně trefil Ondřej Němec. Domácí okamžitě srovnali skóre po brejku 2 na 1, který zakončil Vopat. První kuriózní bod v zápase přišel přesně v polovině první třetiny, kdy po faulu na Lukeše nařídil hlavní sudí trestné střílení. Ve chvíli, kdy rozhodčí Svoboda foukl do píšťalky, aby zkřížil ruce nad hlavou, sekl Vopat Čuttu, a tak hrála Energie přesilovou hru po inkasované brance z nájezdu, který proměnil Jenáček. Karlovy Vary však početní výhodu nevyužily, a tak opět udeřili domácí. Další mezeru v obraně Energie potrestal Lukeš, který ač faulován, zakončil svůj blafák přesně. První přestávka pak po vyraženém skle u boxu trestoměřičů přišla již v 17. minutě.

Ve druhé třetině pokračovala hra v nastoleném rytmu. Obrany často chybovaly, ale jejich zaváhání při rychlých přečísleních hasili oba, respektive všichni tři brankáři. V brance Energie došlo po Reichlově brance na 4:1 v přesilové hře, ke střídání. Sáblíka nahradil Lukáš Mensator, který byl základním kamenem netušeného obratu, který měl teprve přijít.

Karlovy Vary šly do třetí třetiny s jasnou myšlenkou: poprat se s nepříznivým stavem a odvézt si z Litvínova body. Už ve 42. minutě se o slovo přihlásila improvizovaná čtvrtá řada Energie. Marek Melenovský se prodral do útočného pásma po pravém křídle, i když mu kotouč ve finální fázi odjel, dokázal rybičkou v pádu naservírovat před branku ideální pas na Pavla Kuběnu. Pletka s Pechem se pak v polovině třetí třetiny nedohodli na tom, kdo zakončí pohlednou akci a na druhé straně udeřil po šťastně odraženém puku Jenáček. Se stavem 5:2 se ale nesmířila dvojice Kuběna - Melenovský, která si tentokráte vyměnila role a Kuběna nahrál před branku přesně Melenovskému. To bězěla 51. minuta. 71 vteřin odkrojila časomíra, když se přesnou tečí před brankou prosadil Dej a Energie se dostával do varu. Snaha o vyrovnání vedla k dalším chybám v obraně, ale Mensator si poradil jak s brejkem Hübla, tak s nájezdem 2 na 1 v podání domácího dua Černý, Trávníček. V 55. minutě se i s obráncem na zádech prosadil před odkrytou klecí Jan Košťál a diváci se už chystali na prodloužení. Energii se však 129 vteřin před koncem naskytla možnost přesilové hry, kterou bez váhání přetavil ve vítězný gól Košťál.

Domácí pak ještě v poslední minutě sáhli ke hře bez brankáře, ve které Kroupa nastřelil boční tyč branky. Nevídaný obrat tak byl dokonán a hráči i fanoušci Energie slavili tento malý zázrak ještě dlouho po konci zápasu.

Ohlasy trenérů

Jaromír Kverka (HC Energie Karlovy Vary): Jsem z výkonu týmu nadšen. Bylo vidět, že tým byl v předchozích zápasech v křeči a je dobré, že se to před přestávkou zlomilo. Mé působení na lavičce prvního týmu bylo jen jednozápasovým záskokem, nad dalšími věcmi se zatím nezamýšlím.

Jiří Šlégr (HC Benzina Litvínov): Utkání se mi hodnotí velmi špatně, protože tým odváděl 50 minut ukázkový hokej, ale za posledních 10 minut musím tým pokárat. Především hráči si musejí sáhnout do svědomí a zjistit, co se stalo a jak mohli zápas prohrát. Ve svojí kariéře jsem se s podobným průběhem již několikrát setkal, ale rozhodně to není běžný jev. S odstupem času si uvědomujeme, že jsme měli při narůstajícím tlaku sáhnout k oddechovému času dříve než za stavu 5:6, ale během zápasu jsme nečekali, že může dojít k takovému obratu.

Související články