HC Energie Karlovy Vary
Noen Extraliga Juniorů, 16. kolo, so 20.2.2010
Sparta
Karlovy Vary
3:4p
2:0, 1:3, 0:0 - 0:1
Branky a nahrávky: 10. Sovík (Chára, Luňák), 10. Zacpálek (Luňák), 30. Kučera (Sovík, Zacpálek) - 26. Kverka (Frk, Tomeček), 27. Frk (Vachovec, Šik), 32. Vachovec (Kverka), 61. Vachovec. Vyloučení: 8:5. Využití: 3:2. V oslabení: 0:0. Rozhodčí: Hribík - Marek, Zavřel. Diváci: 62.
Sparta: Vodička (Knap) - Kořínek, Veselý, Sobotka, Drvota, Husák, Zacpálek - Luňák, Půna, Chára - Sovík, Kučera, Forman - Kniazev, Merta, Žovinec.
Karlovy Vary: Habal (Endal) - Ryžuk, Valeš, Šik, Schusser, Tomeček, Funk, Rohan, Diapa - Vaněk, Hudák, Chaljavin - Kverka, Vachovec, Frk - Kellner, Baar, Mistoler - Sýkora, Záhora.

Komentář k utkání

Utkání, do kterého nastoupili domácí pouze se třemi kompletními pětkami, nabídlo v úvodu především rychlý hokej ve středním pásmu. V první výrazné šanci se Sparta ocitla ve čtvrté minutě, kdy Robert Sovík posílal puk zpoza branky do klubka hráčů před gólmanem. Nikdo z hráčů ale puk nezasáhl. Karlovy Vary držely krok a Kverka s Frkem byli blízko úvodnímu gólu. Únik dva na jednoho ale nedokázali přesně zakončit.

V osmé minutě byl za nedovolené bránění Merty vyloučen hostující Tomeček a krátce nato putoval na trestnou za krosček i Frk. Sparta ve dvojnásobné přesilovce nejprve orazítkovala tyč Habalovy branky, podruhé už mířila přesně a Robert Sovík poslal Spartu do vedení po přesné kombinaci do prázdné branky. O 24 vteřin později v klasické přesilovce zvyšoval vedení střelou z mezikruží Michael Zacpálek. Blízko snížení byla Energie ve 16. minutě, kdy vyjel z trestné Tomáš Mistoler a dostal přesnou přihrávku za sparťanskou obranu. Ta ho nakonec dokázala čistě zastavit a nebezpečí zažehnat. V závěru první třetiny si Sparta vytvořila velký tlak, další gól si ale nepřipsala.

V úvodu druhé části byli krátce po sobě vyloučeni za zdržování hry sparťané Sobotka a Forman a Energie přesilovku pět na tři bleskově využila, trefil se Jaromír Kverka. V následné výhodě jednoho muže v poli vyrovnal na 2:2 Martin Frk. Sparta dokázala odpovědět opět v přesilové hře, podražení Hudáka potrestal František Kučera. Domácí po třetím gólu obživli, rychlou kombinací v útočném pásmu si vytvořili tlak. Ten ale rázně utnula chyba na modré čáře, po které se do úniku dvou na jednoho dostali Jaromír Kverka a vyrovnávající Michal Vachovec.

Ve 37. minutě hákoval sparťan Kořínek, ale Energetici odehráli přesilovku opravdu mizerně. Nejdříve se dostali do úniku dva na jednoho Forman s Žovincem, o několik vteřin později jel Forman znovu sám na gólmana. Karlovy Vary tak paradoxně mohly děkovat štěstí a Habalovi v brance, že ve vlastní přesilovce neinkasovali. V samém závěru druhého dějství se nechali v rozmezí čtyř vteřin zbytečně vyloučit za zdržování hry domácí Merta a Husák, a Energie tak vstoupila do poslední třetiny ve dvojnásobné početní výhodě. Domácí bránící ve třech byli pod ostrou palbou Varů, i díky Vodičkovi v brance se však dokázali ubránit.

Síly ale Spartě, hrající pouze na tři útoky, docházely a v úvodu třetí části dominovali hosté. Nejprve netrefil puk před prázdnou brankou Vaněk, při další šanci zachraňoval skokem do brankoviště domácí Merta. V druhé polovině závěrečné třetiny zmobilizovala Sparta zbývající síly a dostala se do tlaku. Ani ve hře čtyři na čtyři, kdy byla aktivnější, ani při následné skrumáži v brankovišti nedokázala dostat puk za Habalova záda. Po střele Žovince v 55. minutě se potřetí v zápase rozezněla tyčka karlovarské branky. Na nerozhodném stavu už nic nezměnila ani porada při time-outu Sparty. Prodloužení ukončil po 46 sekundách Michal Vachovec, a získal tak pro Energii druhý bod.