HC Energie Karlovy Vary

Fantastický den karlovarské mládeže! Junioři i dorost přehráli pražskou Spartu

K a r l o v y V a r y – Zápas o naději na play-off uvítal karlovarský zimní stadion. V rámci 46. kola juniorské extraligy se na ledě Energie představila Sparta Praha. K boji s tabulkovým sousedem přistoupily oba týmy velmi zodpovědně, čemuž odpovídala známá jména ze soutěží mužů na soupiskách obou týmů. V dramatickém utkání hraném ve strhujícím tempu nakonec domácí přehráli své pražské vrstevníky 4:1 a uhájili tak naději na play-off. Výborně si vedl také dorost, který brankou Jana Kalouska vyhrál v Praze nad stejným soupeřem 1:0 a posunul se na čtvrté místo průběžné tabulky před Plzeň.
Extraliga juniorů, 46., po 16.2.2004, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Sparta
4:1
0:0, 3:0, 1:1
Branky: 21. Hamerle (Tašner), 35. Chyba (Pech), 40. Pech (Tvrdek), 59. Bušta (Hamerle, Chyba) - 44. Řepík (Vojta). Rozhodčí: Bittner - Kabrle, Vitík. Vyloučení: 5:7, navíc Tašner (KVA) 5+DKU. Využití: 1:1. Diváci: 87.
Karlovy Vary: Jirkův - Karpíšek, Tašner, Kocek, Charousek, Loučka, Šťourač, Hlubuček, Pech, Bušta, Hamerle, Tvrdek, Sedláček, Polák, Chyba, Pražák, Vrba "C", Prštický O.
Sparta: Schwarz (od 13. Novák) - Urban, Klouček, Ton, Vojta, Protivný, Míka, Hobl, Pešek, Voříšek "C", Dušátko, Culka, Fišer, Řepík, Davídek, Vašek.

Komentář k utkání

V utkání o sedmou příčku průběžné tabulky a možnost i nadále alespoň teoreticky bojovat o umístění na příčce zajišťující play-off. To byly jasné cíle obou celků při vstupu do utkání a byly jasně poznat i podle zvučných jmen na soupiskách. Pražská Sparta přivezla do Karlových Varů dokonce jedničku mezi brankáři v nadcházejícím draftu NHL Marka Schwarze, naopak karlovarský trenér Mikuláš Antoník rychle zakomponoval do týmu navrátilce z první ligy Lukáše Pecha a Kamila Tvrdka. Ten dokonce získal titul asistenta kapitána.

Pražská Sparta měla minimálně zpočátku rozhodně větší útočné ambice, než domácí celek, přesto se první vážné šance dostalo Energii. Po dvou minutách hry unikl po křídle Pražák a Tvrdou střelou z úhlu málem nachytal obrovský brankářský talent Marka Schwarze na švestkách. Hosté hráli velmi nátlakově a vší silou se snažili o udržení se v útočném pásmu Karlových Varů. To se jim sice mnohdy dařilo, ale spolehlivá obrana nedovolila více jak hru u mantinelu, od nějž je ohrožení branky prakticky vyloučeno. Junioři Energie jen občas vyráželi na útočné výpady, ale o to více nebezpeční byli! Na konci deváté minuty se po přihrávce Hamrleho ocitl před brankou Tomáš Chyba, ale jeho střelu brankář pokryl, jakož i další pokus důrazného Hamerleho.

Zvrat nastal na přelomu první třetiny a postarali se o něj především dva hráči – Kamil Tvrdek a Lukáš Pech. Především průniky a kličky prvně jmenovaného přes střední pásmo se staly ozdobou hry a beznadějí hráčů Sparty. V 11. minutě prokličkoval Kamil Tvrdek z hlouby pole až před branku Schwarze, vyslal puk na Pecha, který se nejprve snažil rošádami zamotat brankáři hlavu, aby posléze zadovkou vrátil puk zpět na Tvrdka. Tomu se však puk špatně postavil na hranu a nedokázal tak zavěsit do poloprázdné branky.

Hned v dalším střídání předvedl Kamil Tvrdek, že jej nezdobí jen šikovné ruce, ale i důraz! U mantinelu jej do podrobností pocítil hostující Michal Řepík. Po čistém zákroku jej spoluhráči dlouho sbírali z ledu. Vyrovnaná hra pokračovala ve strhujícím tempu i nadále, avšak již bez gólmana Schwarze. Ten se nechal ve třinácté minutě po několika nejistých zákrocích a s diagnózou naraženého boku vystřídat. Do prvních vážnějších šancí se dostali i hosté. Protivný střílel z kruhu, nájezd dva na jednoho v podání Fišera a Hobla překazil domácí obránce a střela Protivného mezi betony se stala dalším soustem spolehlivého Jirkůva.

Teprve ve druhé třetině se diváci dočkali branek. První se ujali slova domácí již po 56 vteřinách. Nahození Tašnera na útočnou modrou čáru si flexibilně dojíždí Jakub Hamerle a v následném úniku překonává Marka Nováka mezi betony – 1:0. Prakticky v zápětí mohlo vyrovnat trio Culka, Davídek, Pešek. Ondřej Jirkův zazářil několika těžkými zákroky a jednobrankové vedení udržel. Přesto tato situace jakoby předznamenala vývoj dalších minut. Sparta notně přidala na obrátkách a domácí mnohdy propadali v beznaděj. Východisko nalezli až po osmi minutách defenzívy v přesilové hře. Pěkně sehraná početní výhoda ještě branku nepřinesla, ale po návratu vyloučeného Dušátka se již druhý úspěch dostavil. Lukáš Pech se v rohu kluziště zmocnil puku a po objetí branky naservíroval Tomáši Chybovi - 2:0. Odpovědět mohli hosté ve 34. minutě. V závarů nejprve vystřelil Culka, natřikrát dorážel Hobl a do prázdné branky se snažil zasunout Davídek. Fantastický Jirkův, ale nedal střelcům šanci a těm tak zbyly jen oči pro pláč. Když se poté znova neprosadil Culka, vzali střeleckou odpovědnost na sebe domácí.

Před druhým odchodem do kabin vtrhl Kamil Tvrdek do útočného pásma a snažíc se překonat gólmana byl faulován. V signalizované výhodě se puku zmocnil Lukáš Pech, který objel branku, vysunul se až do mezikruží a milimetrově zavěsil - 3:0.

Neméně dramatická druhá třetina přinesla hned v úvodu velmi přísné vyloučení Petra Tašnera za vražení zezadu. V následné dlouhé přesilové hře se Sparta poprvé prosadila, když do branky zakončoval Michal Řepík - 3:1. Nic dalšího již hosté v pětiminutové přesilové hře nevymysleli a to i díky vyloučení Culky. Po skončení dlouhého oslabení chtěly Karlovy Vary rozhodnout, jenomže proti byl do té chvíle přesně pískající rozhodčí Bittner. Ten nepotrestal zjevné držení do nájezdu unikajícího Pecha, které zavánělo dokonce trestným střílením, ani doslova zápasnický chvat na krk a hlavu pronikajícího Tvrdka ze strany Culky, aby jen o několik vteřin později přísně vyloučil v krátké době tři domácí hráče. To již diváky snad po právu značně rozladilo a do té chvíle poklidnou atmosférou se začala trousit nevlídná slova na adresu hlavního arbitra.

Vynikající obrana hráčů ve žluto-červeném a za jejich zády spolehlivý Jirkův, to byla deviza, která nedávala Sparťanům šanci na další dramatizaci. Naopak těsně před koncem mohli domácí vstřelit ještě dvě branky. Té první zabránil hostující obránce sekerou přes nohy unikajícímu Kamilu Tvrdíkovi, opět nepotrestanou. Poté se však přeci jen naskytla domácím početní výhoda k jejímuž využití postačilo 13 vteřin. Hamerle získal puk, zadovkou přihrál na Lukáše Buštu a ten mířil mezi betony přesně! - 4:1.

Karlovy Vary předvedli především ve druhé třetině vynikající výkon a po zásluze vybojovaly sedmou příčku průběžné tabulky. Naděje na play-off tak stále žije!