HC Energie Karlovy Vary

Desátá výhra v řadě! Dorost na jihu Čech uhájil neporazitelnost

Podruhé v sezoně si kluci ze sedmnáctky Energie změřili síly s týmem Banes Motor České Budějovice. Až do třicáté sedmé minuty to vypadalo jako jasná záležitost energetiků, kteří vedli 3:0. Jenomže od této chvíle padaly góly i do karlovarské branky. Do třetí třetiny se šlo za stavu 2:3. Přestřelka pokračovala v polovině třetí třetiny a vítězně z ní nakonec vyšel dorost Energie, který si tak připsal desáté vítězství v řadě.
Extraliga dorostu, 10. kolo, so 5.10.2024, České Budějovice, Budvar aréna, II. LP
Motor České Budějovice
HC Energie Karlovy Vary
3:5
0:3, 2:0, 1:2
Branky a nahrávky: 36:53 Šrámek (Smejkal; 5/4), 37:04 Voráček (Šíma; 5/5), 52:14 Šíma (Šrámek, Hečko; 5/3) – 06:59 Hájek (Suchý, Vaníček; 5/5), 07:55 Michalov (Švejcar; 5/5), 18:00 Kůrka (Sedláček, Tomek; 5/5), 49:05 Gombár (5/4), 58:55 Tomek (5/5). Rozhodčí: Stejskal – Kubas, Kubas. Diváci: 75. Vyloučení: 8:6. Využití: 2:1. Střely na branku: 32:45. Průběh utkání: 0:3, 2:3, 2:4, 3:4, 3:5.
Rozhodčí: Stejskal – Kubas, Kubas
vyloučení8:6
využití2:1
oslabení0:0
střely na branku0:0
zblokované střely0:0
hity0:0
vhazování0:0
diváci75
Motor České Budějovice: Schejbal – Schmied, Šrámek, Švec, Pekař, Benák, Smejkal – Přibyl, Bartuška, Shrbený, Kysilka, Hečko, Novotný, Šíma, Voráček, Chaloupka.
HC Energie Karlovy Vary: Psohlavec – Horáček, Hájek, Gombár, Bauer, Kůrka, Vrzal – Vaníček, Tomek, Šedivec, Suchý, Švejcar, Sedláček, Jäger, Michalov, Slavík.

Komentář k utkání

Po úvodním vhazování se hra přesunula do pásma Energie, kde si první střelecký pokus připsal Filip Voráček, ale do jeho zakončení vložil hokejku Jan Jäger. Vzápětí to z toho samého místa zkoušel Martin Hečko, ale i tentokrát zasáhl Jan Jäger a po jeho teči všichni jenom sledovali odkud puk, který vyletěl vysoko na branku spadne. Po otočení hry se až k brance nedostal David Sedláček a Jihočeši pak na oplátku zblokovali střelecký pokus Jana Jägera. Podstatně nebezpečnější bylo nahození Jakuba Pekaře v čase 18:55, ale Martin Psohlavec i přes clonu před svou brankou dokázal zasáhnout a poradil si také s následným závarem.

Ve druhé minutě nejprve Marko Michalov neprošel až k brance, ale po chvíli se před ní ocitl sám znovu a vzal si na mušku odkrytou část branky, ale Tadeáš Schejbal mu tam stihl strčit beton. Ve třetí minutě po srážce s jedním z energetiků zůstal na ledě ležet Filip Voráček. Rozhodčí hru nepřerušili a během této falešné přesilovky pálil Petr Tomek, jehož střela skončila ve Schejbalově náruči. Hráči obou týmů si nic nedarovali a nebáli se ani osobních soubojů. Hra se sice ve velmi rychlém sledu přesouvala mezi pásmy, ale gólmani si díky defenzivní práci svých spoluhráčů moc často na puk nesáhli.

Jako první se z gólu radovali energetici. Lukáš Hájek získal ve středním pásmu puk, který předal Janu Jägerovi a vyrazil k brance. Kousek od ní mu Honza puk vrátil, ale Lukáš na přihrávku kvůli zásahu Jiřího Shrbeného nedosáhl. Tady do kombinace zasáhl Josef Suchý, který zkrotil puk a přihrál ho ke vzdálenější tyčce, kde ho Lukáš Hájek stihl poslat do branky mezírkou u tyčky - 0:1. Pořádně horkou chvilku si užil domácí gólman v čase 12:51. Nejprve k bližší tyčce pálil rozjetý Lukáš Slavík. Puk vypadl gólmanovi z náruče před Jiřího Gombára. Ten z těsné blízkosti pálil. Kotouč jen těsně nepropadl pod břevno, ale zůstal ležet na brance. A bližší tyčku si před Martinem Hečkem pokryl i Martin Psohlavec.

V osmé minutě se gólu dočkal Marko Michalov. U své branky se do souboje o puk s Ondřejem Přibylem pustil Matěj Bauer. Kotouč skončil u Vratislava Švejcara, který projel za brankou a z kruhu poslal dlouhou přihrávku na Marka Michalova.Ten okamžitě nakopl brusle a svůj únik zakončil pěkným blafákem - 0:2. V následujících minutách si energetici namalovali na brance svých hostitelů cíl a Tadeáše Schejbala prověřovali ze všech možných pozic. Petr Tomek pálil z mezikruží. Pavel Kůrka pak zkusil prostřelit blok před brankou od modré a tak bychom mohli pokračovat dál.

Ve své brance se nenudil ani Martin Psohlavec. O tom by mohl vyprávět třeba Lukáš Chaloupka, který si vzal na mušku vzdálenější tyčku, ale karlovarský gólman jeho střelu vyrazil nejspíše ramenem a jeho další střela ze druhé strany pak skončila v lapačce. V sedmnácté minutě po souboji v kruhu pálil z kruhu Ondřej Přibyl, ale i tentokrát byl gólman Energie u tyčky připraven a puk skryl v náruči.

Po vhazování to z mezikruží zkusil Václav Kysilka, ale Martin Psohlavec jeho střelu vykopl. Energetici po chvíli získaný puk vyhodili až do pásma a pustili se do kombinování. V rohu kluziště za sebe poslal puk Petr Tomek. Pro ten si dojel David Sedláček, který s ním na holi kopíroval hranici kruhu a na jeho vrcholu nahrál na modrou Pavlovi Kůrkovi. Ten z první propálil blok před brankou a vymetl pavučiny ve vzdálenějším rohu - 0:3. To však bylo na několik desítek minut naposledy, co se energetici radovali z branky.

Ne že by se nesnažili, ale ve druhé třetině padaly góly nakonec pouze do jejich branky. V úvodu druhé třetiny ještě v početní výhodě skončila střela Petra Tomka blokem Matyáše Schmieda a ránu Pavla Kůrky od modré zkrotil Tadeáš Schejbal v náruči. Památku na střelu Vratislava Švejcara bude mít ještě asi chvilku Jan Smejkal, který i přes kulhání hájil svou branku dál. Po střele Matyáše Šedivce se domácí gólman chvíli ohlížel, protože si nebyl jistý, že scvakl betony včas. A střela Vojtěcha Horáčka od modré skončila po teči až nad brankou. Až po nějaké době se Jihočeši na chvilku uvolnili a mohli prostřídat. Ale jejich nadechnutí neměla dlouhého trvání a vždy se téměř vzápětí museli vrátit ke své brance.

První větší šanci měl Jiří Shrbený, který pláchl kolem mantinelu, ale jeho střelu kousek od branky zblokoval Tomáš Vrzal. Na oplátku po chvilce zahrozil Jiří Gombár, ale povyjetý Schejbal mu nedal šanci. Při hře čtyři na čtyři narazil na Schejbalovu lapačku Tomáš Vrzal. A po následném vhazovaní skončila na gólmanovi i střela Jiřího Gombára. Na karlovarské obraně pak shořela akce, kterou vymyslel Martin Hečko. V závěru početní výhody Energie efektním zákrokem sebral Tadeáš Schejbal doslova ze vzduchu puk po střele Jiřího Gombára. A Jiří Novotný u pak u bližší tyčky narazil na připraveného Martina Psohlavce.

V čase 35:40 šli energetici znovu do čtyř. Ve vlastním oslabení se k brance vydalo sehrané duo David Sedláček a Petr Tomek. Jejich akci zastavil vypíchnutím puku kousek od branky Matyáš Schmied. A kapitán Jihočechů po chvíli obětavě zastavil i střelu Jonáše Vaníčka a podle bolestivé grimasy to schytal nejspíše do nechráněné části nohy. Po souboji u mantinelu vyplaval puk u Josefa Šrámka, který si s ním sjel proti brance a v čase 36:53 ho parádní dělovkou poslal za záda Martina Psohlavce - 1:3. Po pouhých jedenácti sekundách se Jihočeši dostali na dostřel. Po vhazování ve středním pásmu se do přihrávky Energie vložil Michal Šíma. Jeho střelu zblokoval Pavel Kůrka. Puk se odrazil k Filipovi Voráčkovi, který prostřelil blokujícího Jiřího Gombára a zavěsil pod šibenici - 2:3.

O srovnání se poté, co se svými spoluhráči musel bránit tlaku energetiků, pokusil Ondřej Přibyl. Kousek od branky si ho vzalo do péče několik energetiků a tak se skóre neměnilo. Což ostatně vydrželo až do přestávky. Obrovské haló mezi fanoušky vyvolala střela Lukáše Chaloupky, která jen doslova o fous minula odkrytou část branky. V poslední minutě třetiny Tadeáše Schejbala svou střelou vyděsil David Sedláček. Gólman Motoru se několik sekund rozhlížel kde puk skončil. Ten mu nakonec vypadl z výstroje a před dorážkami ho do bezpečí odklidil Jakub Pekař. V posledních sekundách pak gólman domácích u bližší tyčky spálil parádní šanci Petra Tomka.

Ani ve třetí třetině se obraz hry neměnil, oba týmy se snažily najít skulinku v obraně a brance soupeře. V devatenácté minutě prověřil pozornost Martina Psohlavce nahozením od modré Václav Kysilka. V této třetině bylo poměrně živo na trestných lavicích. Zatímco v předchozích dvou třetinách bylo dohromady rozdáno šest trestů, tak v poslední části padlo rovnou osm flastrů. Ve druhé početní výhodě, kterou měli energetici k dispozici se proti brance rozmáchl Lukáš Slavík, ale Schejbalovy betony byly na svém místě. Jihočeši se bránili statečně a v jednu chvíli vyrazili dokonce do útoku. V mezikruží ho zakončoval Martin Hečko. Tomu do zakončení vložil svou hůl David Sedláček, čímž jeho střelu zpomalil a možná i trochu odklonil a tak Martin Psohlavec mohl v klidu zasáhnout a svým betonem kotouč poslat dál od své branky.

V padesáté třetí minutě domácího gólmana zaměstnali nejprve Jonáš Vaníček a po něm pak Lukáš Slavík, ale před jeho střelou byl poslán k ledu Josef Suchý. A tak šli Jihočeši do čtyř. Energetici se okamžitě usadili v pásmu a karlovarští střelci se pustili do práce. Nejprve střelou od modré na betony narazil Pavel Kůrka a vzápětí si na nich vylámal zuby i David Sedláček, který to zkoušel z hranice kruhu. Zhruba v čase 11:06 Josef Šrámek v mezikruží před Janem Jägerem zkusil vyhodit puk. Ten ale skončil u mantinelu v moci Jiřího Gombára, který s ním projel k brance, kde ho u bližší tyčky v čase 49:05 poslal pod vyrážečkou do sítě a využil tak početní výhodu - 2:4. Pro Jirku šlo o první gól nejen v Energii, ale i v extralize dorostu.

Skoro v polovině třetiny zkusil z chumlu před brankou procedit puk do branky Lukáš Chaloupka, ale Martin Psohlavec mu vystavil stopku. V čase 51:09 se energetici na ledě ocitli ve třech a statečně se bránili. Napadením přihrávky zkusil tlak před brankou uvolnit Jonáš Vaníček. Puk se nakonec dostal k Josefu Šrámkovi, který pálil od modré a jeho střelu v chumlu před brankou mimo dosah Martina Psohlavce tečoval Michal Šíma - 3:4. Poté co byli energetici v plném počtu mohl vedení z úniku navýšit Pavel Kůrka, ale Tadeáš Schejbal byl proti. Ve výhodě pak zahrozil Petr Tomek, a když jeden z energetiků dojížděl na druhé straně puk, tak byl stále ve výhodě faulován a Jihočeši šli do tří.

Hned v úvodu se utrhl Jiří Novotný a hnal se k brance. V patách však měl Petra Tomka, který ho nasměroval k mantinelu a odzbrojil. Musím říct, že to co kluci z Motoru předvedli, tak to klobouk dolů. Neskutečnou obětavostí a chvílemi i díky troše štěstí udrželi ve třech ofenzivní sílu energetiků na uzdě. Jakmile byli v plném počtu, tak Jihočeši hned zaměstnali Martina Psohlavce. Po zakázaném uvolnění Energie si trenéři Motoru necelé dvě minuty před koncem vyžádali oddechový čas a po něm zůstal Tadeáš Schejbal na střídačce.

Krátce po vhazování se Jihočeši museli pakovat z pásma Energie a po zmatcích ve středním pásmu a krátkém pobytu v tom svém se domácí opět snažili stáhnout ke karlovarské brance. Tam se u mantinelu k puku dostal Jiří Gombár a těsně kolem něj ho posunul na Davida Sedláčka, který nahrál na střed Petrovi Tomkovi. Ten si o kousek popojel a rovnou cestou poslal puk do prázdné branky - 3:5. Na časomíře v tu chvíli svítil čas 1:05. I když závěr utkání strávili v držení puku energetici, kteří okupovali pásmo svých hostitelů, tak se nějakých osmnáct sekund před koncem dostal k nahození od modré Jan Bartuška, ale Martin Psohlavec u bližší tyče poslal svou holí puk zpátky do hry. Pod poslední střelu zápasu se podepsal Marko Michalov, který v čase 59:50 pálil z kruhu, ale Tadeáš Schejbal jeho střelu vyrazil.

Z výhry se tak radovali energetici. Oba týmy však hrály výborně a myslím si, že kluky zápas musel bavit, protože až téměř do konce nebylo jasné jak dopadne. Tím se podobal utkání Energie s Litvínovem. Na své si samozřejmě museli přijít i diváci, protože měli možnost sledovat svižný a bruslivý hokej nahoru a dolu se spoustou šancí.