HC Energie Karlovy Vary

Dorost obral Motor o body

K předposlednímu zápasu nadstavbové části vyjel tým dorostu do Českých Budějovic. Energetici šli sice poměrně brzy do vedení, ale záhy bylo srovnáno. Náskok ve vedení si karlovarští mladíci vytvořili ve druhé třetině, kdy byli autory obou branek této části. Jihočeši vykřesali naději díky kontaktní brance v padesáté šesté minutě. V čase 56:57 sáhli trenéři Motoru po power-play. Risk jim nevyšel, protože inkasovali do prázdné branky. Během posledních dvou minut se poměr sil změnil nejprve na šest proti čtyřem a posledních osmnáct sekund se energetici bránili ve třech. Vzhledem k tomu, že byli úspěšní, odváží si z jihu Čech tři body. Nadstavbu energetici zakončí v sobotu soubojem se Slavií.

Extraliga dorostu, 19. kolo, pá 8.3.2024, České Budějovice, Budvar aréna
Motor České Budějovice
HC Energie Karlovy Vary
2:4
1:1, 0:2, 1:1
Branky a nahrávky: 07:41 Koníř (Přibyl; 5/4), 55:13 Koníř (Přibyl; 5/5) – 06:14 Tomek (V. Blažek, Kůrka; 5/5), 30:39 Slavík (Poizl, Habla; 5/5), 37:35 Záhejský (V. Blažek; 5/4), 58:04 Habla (V. Blažek; 5/5). Rozhodčí: Jílek – Jindra, Brtník. Diváci: 60. Vyloučení: 5:5. Využití: 1:1. Střely na branku: 29:24. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3, 2:3, 2:4.
Rozhodčí: Jílek – Jindra, Brtník
vyloučení5:5
využití1:1
oslabení0:0
střely na branku0:0
zblokované střely0:0
hity0:0
vhazování0:0
diváci60
Motor České Budějovice: Novák (40. Jelínek) – Matějka, Schmied, Muška, F. Blažek, Smejkal – Fleischman, Mařík, Novotný, Čečetka, Hřebejk, Koníř, Šíma, Přibyl.
HC Energie Karlovy Vary: Psohlavec – Dyk, Kůrka, Postl, Vrzal – Wardas, Šilhan, Poizl, Slavík, Kyncl, Záhejský, Habla, Tomek, V. Blažek.

Komentář k utkání

Branku Energie tentokrát hájil Martin Psohlavec, který si hned v první minutě připsal zákrok poté, co Matyáš Schmied zpoza branky nahrál na Dominika Koníře, který narazil na zaklapnuté betony. Odražený puk pohlídal Tomáš Vrzal. Zálusk na první gól si dělal také David Fleischman, který pro změnu zkoušel najít prostor u tyčky. Puk však místo v brance skončil v Psohlavcově lapačce. Skóre nakonec otevřeli v čase 6:15 energetici. Pavel Kůrka získal ve svém pásmu puk, který předal Vlastimilovi Blažkovi. Ten okamžitě vyrazil k brance a tam puk přenechal Petrovi Tomkovi, který ho poslal do odkryté části branky. Srovnáno bylo v čase 7:42, když v početní výhodě Dominik Koníř využil, že po předchozím zákroku nebyl Martin Psohlavec v ideální pozici. Kryštof Dyk se za něj v brance sice snažil zaskočit, ale už to nestihl - 1:1. V jedenácté minutě se Viktor Wardas proháčkoval přes bránící hráče, ale vedení nakonec pro Energii nezískal.

V poslední pěti minutách první části musel být brankář Jihočechů ve střehu. Nejprve přes blok před brankou neprošla střela Petra Tomka, Krátce na to stejně skončil i pokus Viktora Wardase. Zpoza branky pak zkusil mezeru v obraně i v brance najít Lukáš Slavík. Následně pak Martin Psohlavec čelil úniku Nikolase Maříka. Pavel Kůrka byl donucen střílet z úhlu a mezi něj a gólovou radost se postavil Jiří Novák, který puk vyrazil ramenem. Také ve druhé třetině vyšlo úvodní vhazování hráčům Motoru, ale díky Kryštofovi Dykovi se z držení puku neradovali dlouho. Na Martina Psohlavce si po zisku puku vyšlápl Tobby Hřebejk. Puk skončil ve výstroji karlovarského gólmana. Hned po vhazování si na Filipa Nováka opět nepřišel Viktor Wardas. Další pokus rozjel Viktor Wardas ve vlastním oslabení, když napadl přihrávku domácích a energetici se v přečíslení hnali k brance. Jejich naděje skončila blokem jednoho z domácích.

Své štěstí krátce po sobě vyzkoušeli Kryštof Dyk a Pavel Kůrka, kteří pálili od modré, ale ani jeden z karlovarských beků na Filipa Nováka nevyzrál. Zadařilo se po pár sekundách Lukáši Slavíkovi. Jakub Habla u mantinelu zabral puk a poslal ho do kruhu Davidovi Poizlovi, který ho předal právě Lukáši Slavíkovi a ten si střelou z úhlu vzal na mušku bližší šibenici - 1:2. Ve třicáté šesté minutě se přes obranu Motoru neprosadil Vít Záhejský. Po pár minutách už jeho šance vyšla. Během početní výhody objel Jakub Kyncl s pukem branku a předal ho k mantinelu Vlastimilu Blažkovi. Ten sjel do mezikruží odkud přihrál Vítu Záhejskému, který z pozice pod hranicí kruhu mířil přesně pod víko - 3:1. V závěru třetiny měl ještě dva střelecké pokusy Pavel Kůrka, ale skóre se už neměnilo.

Ve třetí třetině se do branky Motoru postavil Vojtěch Jelínek. Hned v první minutě se na karlovarskou branku vypravil Filip Čečetka. Po několika akcích Energie musel do práce opět Martin Psohlavec, který lapačkou zhatil gólové naděje Jiřího Novotného. V následujících chvílích zlikvidoval karlovarský gólman ještě dva pokusy svých hostitelů. Energetici několikrát zahrozili v početní výhodě a po ní měl velkou šanci Dominik Koníř na kterého zívala odkrytá branka, jenomže v rozhodující chvíli se mu splašil puk a bylo po nadějích Jihočechů. Blok před brankou se ukázal být nepřekonatelnou překážkou pro Davida Fleischmana zhruba v polovině třetiny. V početní výhodě zahrozil Viktor Wardas, ale na Vojtěcha Jelínka si střelou z úhlu nepřišel. V závěru oslabení Motoru musel do akce Martin Psohlavec, ale i tentokrát jihočeský střelec neukočíroval před zakončením puk.

Na dostřel jedné branky Jihočechy v čase 55:13 dostal Dominik Koníř, který zůstal zapomenut před karlovarskou brankou a dalo by se říci, že přihrávku Tomáše Přibyla spíš tečoval než že střílel. Ať tak nebo tak puk stihl projet mezírkou mezi Psohlavcovými betony než se zaklaply - 2:3. Tento stav udržel Vojtěch Jelínek i po akci Jakuba Kyncla, jehož naději zmařil svou vyrážečkou. Neklapla ani tutovka, kterou v čase 56:57 vymysleli Petr Tomek a Vít Záhejský. V tom samém čase si trenéři Motoru vyžádali oddechový čas a po jeho vypršení zůstal Vojtěch Jelínek na střídačce. V padesáté deváté minutě Nikolas Mařík poslal z rohu kluziště puk na modrou Filipovi Blažkovi. Jenomže místo něj se ho ujal Vlastimil Blažek, který poslal dopředu Jakuba Hablu a ten bez problémů dojel až před prázdnou branku, kde nikým nerušen skóroval - 2:4.

Po zhruba půl minutě šli energetici do čtyř a Vojtěch Jelínek upaloval znovu na střídačku. Energetici však nedovolili svým hostitelům založit kombinaci. Několikrát vyhodili a rovněž svým soupeřům napadali přihrávky. V čase 59:42 se na ledě ocitli dokonce tři proti šesti. Hned po vhazování pálil Tobby Hřebejk. Martin Psohlavec bleskurychle sklapnul betony a puk se po odrazu vznesl nad karlovarskou branku a skončil za ní. Tam si ho vybojoval Tomáš Přibyl a nahrál do mezikruží Filipovi Čečetkovi. Jeho střelu povyjetý Martin Psohlavec vykopl a Petr Tomek odpálil puk k mantinelu. A soubojem o puk u mantinelu nakonec toto utkání za stavu 4:2 pro Energii skončilo.