HC Energie Karlovy Vary

Dorost vládne Západu! Rozhodla třetí třetina

Západočeské derby vždy nabízí zajímavou a napínavou podívanou. Ačkoliv v tomto utkání byla trošku nouze o góly, v každé třetině totiž padl pouze jeden, tak diváci se rozhodně nenudili. K vidění byla spousta zajímavých šancí a několik úniků. S těmi si bravurně poradil Martin Psohlavec, který zastavil třicet tři střel. Svým výkonem v adrenalinovém závěru utkání pomohl svým spoluhráčům, kteří bojovali jako lvi, k zisku plného počtu bodů.
Extraliga dorostu, 16. kolo, so 24.2.2024, Karlovy Vary, KV Arena
HC Energie Karlovy Vary
HC Škoda Plzeň
2:1
0:1, 1:0, 1:0
Branky a nahrávky: 37:15 Poizl (Kůrka, Šilhan; 5/5), 51:00 Wardas (Kyncl, Habla; 5/5) – 05:50 Úbl (Klatovský, Mašek; 5/5). Rozhodčí: Žižka – Tichý, Herles. Diváci: 87. Vyloučení: 7:4. Bez využití. Střely na branku: 30:34. Průběh utkání: 0:1, 2:1.
Rozhodčí: Žižka – Tichý, Herles
vyloučení7:4
využití0:0
oslabení0:0
střely na branku0:0
zblokované střely0:0
hity0:0
vhazování0:0
diváci87
HC Energie Karlovy Vary: Psohlavec – Dyk, Gombár, Pelikán, Vrzal, Kůrka – Habla, Blažek, Kváš, Wardas, Šilhan, Poizl, Sedláček, Kyncl, Tomek.
HC Škoda Plzeň: Houdek – Mašek, Černý, Hanzlík, Kamas, Kocek, Šulan – Fodor, Klatovský, Bělík, Slačík, Tománek, Fehér, Křepel, Maxa, Slováček, Úbl.

Komentář k utkání

Úvodní část utkání vyšla lépe plzeňským mladíkům. Už devatenáct sekund po úvodním vhazování se tváří v tvář Martinovi Psohlavcovi ocitl David Slačík. Jeho střela však neměla potřebnou razanci a o zbytek se postaral karlovarský gólman svým betonem. Do pásma se vypravili také energetici, ale k větší akci se nedostali. Ve třetí minutě měl velkou šanci na otevření skóre Antonín Klatovský, ale při nápřahu mu ujel puk od hole. První gól utkání si nakonec připsal Matyáš Úbl, který střelou od mantinelu poslal puk ke vzdálenější tyčce. Odpovědět mohl po chvíli Pavel Kůrka. Toho však kousek před brankou vzali dva hosté do kleští a z jeho šance nic nebylo. Ke konci osmé minuty zastavila střelu Kryštofa Dyka hradba před brankou. Na beton Štěpána Houdka narazil v početní výhodě Petr Tomek. Ve vlastním oslabení se téměř k brance dostal Viktor Wardas, jehož šance skončila poté co byl soupeři obklíčen. Na beton plzeňského gólmana narazil v sedmnácté minutě také Vlastimil Blažek. Přes množství šancí na obou stranách se nakonec oba týmy do šaten rozešly za stavu 0:1.

I v prvních sekundách druhé třetiny musel zasahovat Martin Psohlavec, který zastavil Matyáše Úbla. Po pár sekundách zaúřadovala jeho lapačka, v níž skončila šance Davida Slačíka. Tlak plzeňských hráčů nepolevoval a po další akci, skončili energetici ve čtyřech. Poté co se ubránili, pálil od modré Matěj Pelikán. Puk do cíle nedorazil, protože střelu tečoval Jakub Sedláček svou holí. Během deseti sekund se podařilo Matyášovi Úblovi dvakrát vyrazit do úniku. Oba jeho nájezdy chladnokrevně zastavil Martin Psohlavec. Před polovinou třetiny se pod tlak dostali plzeňští mladíci. Nejprve se na brusli jednoho z nich zastavila střela Matěje Pelikána. Na houdkův beton narazil o necelou minutu později Viktor Wardas a Pavel Kůrka se kvůli svým pronásledovatelům dostal ke střele pozdě a puk skončil v síti na špatné straně branky. Následně se oba týmy díky napadání střídaly v držení puku, ale kvůli rychlému otáčení hry nemusel ani jeden z gólmanů hasit vážnější akci.

Po polovině třetiny si dva hříšníci z obou týmů téměř předali kliku u trestné lavice. Nejprve bránili oslabení hráči Plzně. Během něj se Šimon Bělík dostal k puku a chystal se vyrazit do brejku. Jeho nápad mu vymluvil Kryštof Dyk. Ten pak v úvodu vlastního oslabení vletěl do dělovky jednoho z Indiánů a puk skončil v ochranné síti. Ve třicáté šesté minutě se přece jenom Šimon Bělík své střely dočkal, puk však proletěl těsně kolem branky. Martin Psohlavec zastavil v úvodu třicáté šesté minuty střelu Jana Fodora a i následnou dorážku jednoho z jeho spoluhráčů. Další únik předvedl Matyáš Úbl. Ten byl kousek od bližší tyčky, kterou si vybral za cíl, Jiřím Gombárem a Pavlem Kůrkou nasměrován k mantinelu a tam ho karlovarší beci zbavili puku. Ten si nechal Pavel Kůrka a kolem mantinelu se vydal společně s Davidem Poizlem do pásma. Ve středním pásmu si na chvilku přebral puk jeden z hostů, jenomže jeho spoluhráč přihrávku nečekal a tak puk skončil opět u Pavla Kůrky, který ho předal Davidovi Poizlovi. Ten z mezikruží i v pádu dokázal poslat puk do branky - 1:1.

Plzeňští se vedení nechtěli vzdát a tak hned po vhazování zamířil ke karlovarské brance Jakub Sedláček. Stopku mu vystavili Matěj Pelikán a Pavel Kůrka. Pěknou šanci pro Davida Sedláčka vytvořil Petr Tomek v čase 39:22. Davidovu střelu však mimo branku svou holí nasměroval jeden z bránících hráčů. Poslední zákrok druhé třetiny si v čase 39:58 připsal Štěpán Houdek, když v lapačce schoval puk po nahození Davida Poizla. První větší šanci si ve čtyřicáté čtvrté minutě připsal Jan Fodor. Jeho střelu zastavil Jiří Gombár a pak se oba soupeři o odražený puk přetahovali zády ke karlovarské brance. Puk jim však sjel z holí a objevil se před Martinem Psohlavcem, který ho zastavil. Ani ve čtyřicáté páté minutě si pro druhý gól nedošel Matyáš Úbl. Tentokrát se mezi něj a branku postavil Matěj Pelikán.

Poměrně horko bylo energetikům při následném oslabení. Nejprve sice střela Jana Fodora minula branku. Po chvilce už ale díky Antonínovi Klatovskému drnčela tyčka. Jedno oslabení přešlo téměř plynule do druhého. V tom se k brance dostal Petr Tomek. Neměl však čas seřídit mušku a tak puk minul branku. Chvíli na to pálil jeden z hostů. Jeho střelu se do branky snažil tečovat Antonín Klatovský, po jehož střele zazněĺ mezi plzeňskými fanoušky povzdech, protože opět zvonila tyčka. Větší šanci měli Šimon Bělík a Jiří Maxa, ti si však se svými dorážkami vylámali zuby na pozorném Martinovi Psohlavcovi. V padesáté první minutě vypíchl Jakub Habla na obranné modré puk Markovi Šulanovi. Puk si zabral Jakub Kyncl a hnal se s ním k brance. Na spodní hranici kruhu se otočil a nahrál do mezikruží Viktorovi Wardasovi, který poslal kolem tyčky do branky - 2:1.

Srovnání odmítl rukojetí své hole Martin Psohlavec. V padesáté šesté minutě se před karlovarskou brankou ujel Šimonovi Bělíkovi puk k Matyáši Úblovi, který stál blíže k brance. Než si stihl puk srovnat na holi a zbavit se jednoho z obránců, tak se natáhl Martin Psohlavec a svou holí poslal puk dál od své branky. Krátce na to se dvěma z energetikům nedařilo vyjet s pukem zpoza své branky. Při jednom z pokusů se puku u branky zmocnil Jiří Maxa a předal ho Janovi Fodorovi, který hned pálil. Martin Psohlavec jeho střelu vyrazil. V čase 58:25 šli energetici do čtyř. Po oddechovém čase, který si vyžádali plzeňští trenéři zůstal Štěpán Houdek na střídačce.

V čase 58:37 zastavil Martin Psohlavec střelu Jana Fodora. V čase 58:45 pálil David Slačík. Odražený puk zkoušeli do branky napasovat Jakub Slováček a Jan Fodor. To se neobešlo bez menšího závaru, který skončil rvačkou. Rozhodčí ji rozpustili a jeden hráč z každého týmu vyfasoval pětiminutový trest za hrubost. Plzeňští se pustili do odstřelování karlovarské branky, ale tím jak se zápas chýlil ke konci stoupala nervozita a jejich střely postrádaly přesnost. Energetici se zvládli osvobodit vyhozením, ale po chvíli už bylo před jejich brankou zase živo. V čase 59:39 opět ze souboje s Matyášem Úblem vyšel vítězně Martin Psohlavec. Střelu plzeňského útočníka bokem zblokoval Kryštof Dyk, puk však po odrazu pokračoval v cestě na branku, kde ho Martin zastavil. V čase 59:44 pálil Marek Matouš a ani tentokrát z toho díky Psohlavcově lapačce vyrovnání nebylo. Až do závěrečné sirény drželi energetici své soupeře na uzdě a tak se nakonec radovali ze zisku plného počtu bodů.

Ohlasy trenérů

Martin Gombár (HC Energie Karlovy Vary):

Myslím si, že to byl vyrovnaný zápas. Bohužel jsme inkasovali. Co se týče druhé třetiny, tak tam jsme byli slabší, ale podržel nás Martin Psohlavec. Ve třetí třetině jsme byli schopni to zlomit a zápas otočit. Jsme rádi za tři body a klukům patří velký dík.

Michal Straka (HC Škoda Plzeň):

Myslím, že jsme dnes předvedli dobrý výkon. Poslední zápasy jsme hráli špatně, ale dnes jsme se soustředili na ten projev. Škoda té druhé třetiny. Tam jsme třikrát, čtyřikrát šli sami na bránu. Měli jsme odskočit na dva, tři nula a ten zápas by měl jiný vývoj. Bohužel my jsme ty góly nedali. Je to škoda. Ale jsme rádi, že se zvedl herní projev a na tom se dá nyní stavět.