HC Energie Karlovy Vary

Junioři opět neudrželi vedení. Energie padla se Zlínem

Po roční pauze, která byla dána formátem soutěže, se junioři Energie opět utkali s týmem Zlína a stejně jako v sezoně 2022/2023, kdy spolu oba celky hrály naposledy skončilo první vzájemné utkání tím, že Zlín vstřelil pět gólů a bral tak plný počet bodů. Tehdy se pod výhru hattrickem podepsal Lukáš Heš, který byl v dnešním duelu autorem vítězného gólu. Energetikům nakonec čtyři branky, pod dvě z nich se podepsal Radek Janata, k zisku bodů nestačily.
DHL Extraliga juniorů, 2. kolo, pá 6.9.2024, Karlovy Vary, KV Arena, tréninková plocha
HC Energie Karlovy Vary
PSG Berani Zlín
4:5
1:1, 2:1, 1:3
Branky a nahrávky: 04:20 Dyk (Varvařovský; 5/5), 25:11 Janata (5/5), 36:36 Steklý (Varvařovský, Adámek; 5/4), 58:37 Janata (Adámek, M. Váňa; 5/5) – 15:43 Lukaštík (Pečner; 5/5), 36:11 Pilát (Špaňhel, Čechmánek; 4/5), 52:04 Zavřel (Kos, Hamrla; 5/5), 52:56 Kaláč (Heš, M. Holba; 5/5), 53:30 Heš (Klimek, M. Holba; 5/5). Rozhodčí: Zeliska, Bejček – Maňák, Hradil. Diváci: 72. Vyloučení: 4:5. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Střely na branku: 39:21. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 3:2, 3:5, 4:5.
Rozhodčí: Zeliska, Bejček – Maňák, Hradil
vyloučení4:5
využití1:0
oslabení0:1
střely na branku0:0
zblokované střely0:0
hity0:0
vhazování0:0
diváci72
HC Energie Karlovy Vary: Oršulák – Holejšovský, Anton, Pelikán, Zachariáš, Postl, Dorot, Dyk – Šilhan, Langmeier, Hájek, Poizl, Pastor, V. Váňa, Steklý, Adámek, Varvařovský, Šmajda, M. Váňa, Janata.
PSG Berani Zlín: Uherek – Lukaštík, Špaňhel, Hamrla, Zavřel, Růžička, Uhlík – Čechmánek, M. Holba, Klimek, Pilát, Kos, Smýkal, Pešák, Pečner, Kaláč, Pražan, Heš, M. Holba.

Komentář k utkání

Juniorka Zlína opět potvrdila, že je velmi houževnatým soupeřem a tak uvidíme, jak dopadne další vzájemný duel a zda si energetici svou bilanci z poslední sezony, kdy se Zlínem hráli, vylepší. Za zmínku možná stojí i to, že ve výše zmiňovaném utkání bylo skóre srovnané a Zlín pak zvítězil díky tomu, že v rozmezí 138 sekund vstřelil tři góly. V dnešním utkání mu na to stačilo pouhých 86 sekund. Ale nepředbíhejme.

I ve svém druhém utkání sezony šli energetici do vedení jako první, i když během svého oslabení měli chvílemi docela namále. Právě po střele Adama Hamrly se puk odrazil k Davidovi Varvařovskému, od něhož putoval ke Kryštofovi Dykovi, který se vracel z trestné lavice. Karlovarský obránce nezaváhal a hnal se k brance, pronásledován Adamem Hamrlou. Ten však dojel ve chvíli, kdy Kryštof Dyk poslal puk mezírkou mezi betony - 1:0. Energetici si posléze vytvořili několik pěkných šancí, ale ani jedna z nich neskončila gólem. Zakončit se nedařilo ani juniorům Zlína. Vyrovnání se nakonec hostující tým dočkal v šestnácté minutě. Těsně po vhazování ve středu kluziště se puk dostal k Oliverovi Lukaštíkovi, který z pozice mezi červenou a modrou čarou poslal puk přímo na branku. Michal Oršulák jeho střelu viděl a připravil se, ale puk mu propadl nejspíše nad lapačkou - 1:1.

Po několika nepřesných střelách a zákrocích obou gólmanů se i ve druhé části jako první z gólu radovali energetici. Matěj Zavřel se snažil s energetiky v zádech dobruslit puk, který nakonec proplul až na úrověň zlínské branky. Tam pro něj sjel Marek Uherek a poslal ho po mantinelu do hry. Jenomže kotouč po odrazu od mantinelu skončil na holi Radka Janaty, který si vzal na mušku vzdálenější tyčku - 2:1. Po polovině třetiny situaci zlínským juniorům zkomplikovala vyloučení, kdy se téměř minutu bránili ve třech a navíc druhý trest, který vyfasovali byl čtyř minutový. Své oslabení však obětavě bránili a dokonce v něm srovnali skóre. Tomáš Pilát se proháčkoval mezi energetiky a nenechal se rozhodit ani dvojicí u branky, kterou objel a z hranice kruhu bez problémů zamířil do odkryté poloviny klece - 2:2.

Vyrovnaný stav vydržel necelou půl minutu. David Varvařovský nahrál k mantinelu Matyáši Adámkovi, který sice prostřelil blok před brankou, ale puk se odrazil od Uherkových betonů a vyplaval před odkrytou částí branky, kde byl nejrychleji Vojtěch Steklý a vystřelil Energii vedení sekundu před vypršením početní výhody - 3:2. Ve třetí třetině docela často drželi energetici své hosty pod zámkem, jenomže jim selhávalo zakončení. Takový problém neměli střelci Zlína. Nejprve v čase 52:04 přečíslení tři na dva parádní střelou z kruhu k bližší tyčce zakončil Matěj Zavřel - 3:3. Další přečíslení, tentokrát dva na jednoho zužitkoval Filip Kaláč v čase 52:56, když puk poslal do branky mezerou mezi tyčkou a Oršulákovou bruslí - 3:4. No a v čase 53:30 měli Berani už dvou gólový náskok, když nehlídaný Lukáš Heš poslal puk kolem bližší tyčky - 3:5. Energetici tak během 86 sekund nejen ztratili vedení, ale rázem prohrávali o dva góly.

A stejně jako v předchozích částech hry nedokázali poslat puk do branky a junioři Zlína si své pohodlné vedení hlídali jako ostříži. V závěru utkání sáhli trenéři Energie po power-play. Jednu z akcí soupeřů zastavil Ondřej Dorot, který rukou srazil puk kousek od obranné čáry a zabránil tak zlínským mladíkům v cestě k brance. Puk následně skončil u Matyáše Váni, který ho přihrál za sebe Radkovi Janatovi. Jeho střela od mantinelu břinkla o tyčku od níž se puk odrazil za záda Marka Uherka - 4:5. Další gól už energetici nestihli přidat a tak i ve svém druhém utkání zůstali nakonec bez bodů.

Ohlasy trenérů

Marti Hamrlík (RI Okna Berani Zlín):

Super týmové vítězství a výborný výkon gólmana. Jeli jsme do Varů s velkým respektem a jsme rádi za tři body, které jsme vybojovali po otočení výsledku ve třetí třetině.