HC Energie Karlovy Vary

Michal Oršulák vynuloval třinecké střelce a dorost vládne skupině

V souboji prvního a třetího celku tabulky nedali energetici svým soupeřům moc šancí. Oceláři se dostali k sedmnácti střelám, které zlikvidoval Michal Oršulák. Naopak energetici na třineckou branku poslali třicet dva střel a vytěžili z nich šest gólů. Dvěma se blýskl Vít Záhejský, který v dorostu naskočil opět po delší době. Třemi body přispěli David Sedláček, Petr Tomek a Vlastimil Blažek. Na listinu střelců se zapsal David Šilhan a dvě asistence přidal Viktor Wardas. Celý tým však předvedl výborný výkon nejen v útoku, ale i v obraně. Poslední domácí duel nadstavby odehrají energetici proti Vítkovicím.
Extraliga dorostu, 17. kolo, pá 1.3.2024, Karlovy Vary, KV Arena, tréninková plocha
HC Energie Karlovy Vary
HC Oceláři Třinec
6:0
3:0, 2:0, 1:0
Branky a nahrávky: 09:55 Záhejský (Wardas, Habla; 5/5), 11:28 Blažek (Sedláček, Tomek; 5/5), 13:47 Tomek (Sedláček, Blažek; 5/5), 28:30 Šilhan (Kyncl, Postl; 5/5), 35:08 Sedláček (Tomek, Blažek; 5/4), 53:22 Záhejský (Wardas; 5/5). Rozhodčí: Žižka – Matys, Deja. Diváci: 48. Vyloučení: 2:6. Využití: 1:0. Střely na branku: 32:17. Průběh utkání: 6:0.
Rozhodčí: Žižka – Matys, Deja
vyloučení2:6
využití1:0
oslabení0:0
střely na branku0:0
zblokované střely0:0
hity0:0
vhazování0:0
diváci48
HC Energie Karlovy Vary: Oršulák – Dyk, Gombár, Pelikán, Kůrka, Vrzal, Postl – Habla, Blažek, Wardas, Šilhan, Poizl, Záhejský, Sedláček, Kyncl, Tomek.
HC Oceláři Třinec: Skácel (36. Čelko) – Marek, Kaleta, Niemczyk, Holub, Byrtus – Richter, Řehák, Hladoník, Makula, Karas, Blahuta, Švančara, Morcinek, Hrček, Rybnikár, Spaskin, Řípa.

Komentář k utkání

Hned po úvodním vhazování se do pásma vydali Oceláři a první zákrok si Michal Oršulák připsal po střele Robina Švančary. Po otočení hry se k třinecké brance dostali energetici, ale Oceláři se opět snažili vrátit zpět. Jejich snahu jim překazil Matěj Pelikán, který ve středním pásmu puk zastavil a energetici se vrátili k dobývání třinecké branky. Pozice museli vyklidit při následném oslabení. Ale ani v něm se útočných choutek nevzdali. Nejprve se na Davida Skácela vypravili Vít Záhejský a Jakub Kyncl. Do akce se nakonec kvůli obklíčení nedostali. Chvíli na to si výlet do útočného pásma udělal Jakub Habla.

Početní výhodu si krátce na to vyzkoušeli také energetici. Petr Tomek pálil od modré a puk projel mezi nohama jednoho z bránících hráčů a zastavil ho až David Skácel. Na Skácelův beton o chvilku později narazil Tomáš Vrzal. Z gólu se karlovarští mladíci radovali v čase 9:55, kdy Jakub Habla a Viktor Wardas poslali do akce Víta Záhejského, který s jedním z Ocelářů v zádech, zakončil svůj brejk střelou mezi betony. Ve dvanácté minutě se s pukem na holi hnal k brance Petr Tomek, byl však odkloněn k mantinelu odkud přihrál před branku na Davida Sedláčka. Ten puk usměrnil a předal ho Vlastimilu Blažkovi, který z kruhu trefil mezeru u bližší tyčky. Karlovarští obránci chvilku na to překazili šanci Robinovi Švančarovi. Třetí gól Energie byl zrcadlovým odrazem toho předchozího. Od modré do hloučku před brankou nasměroval puk Vlastimil Blažek. David Sedláček ho mezi bránícími hráči stihl předat Petrovi Tomkovi a ten se před odkrytou brankou nenechal pobízet - 3:0.

V šestnácté minutě se nenechal Michal Oršulák nachytat od Radima Byrtuse. Ve vlastním oslabení se k brance vypravil Michal Rybnikár, ale těsně před zakončením ho odzbrojil Petr Tomek. Tomu pak na oplátku v první minutě druhé třetiny cestu k brance zahradili Wiktor Makula a David Holub. Matěj Pelikán a Daniel Postl nepustili ve dvacáté šesté minutě k brance Davida Holuba. Jen díky teči obránce neskončil v třinecké brance puk po střele Pavla Kůrky. Energetici však nemuseli smutnit, protože už v čase 28:30 je rozjásal Šimon Šilhan, který nasměroval do branky puk po střele Jakuba Kyncla. Třetím do party byl Daniel Postl. Gólová šance Vlastimila Blažka skončila na Skácelově betonu a on sám byl přišpendlen jedním z Ocelářů k mantinelu.

Až své čtvrté oslabení Oceláři nedokázali ubránit. Po čtyřiceti čtyřech sekundách udeřil David Sedláček, který protlačil puk kolem tyčky po přihrávce Petra Tomka. K tomu se puk dostal přes Vlastimila Blažka a Pavla Kůrku - 5:0. Po tomto gólu se do třinecké branky postavil Denis Čelko. Ve třicáté osmé minutě se v kruhu rozmáchl Jan Hrček a poslal puk do chumlu před brankou. Michal Oršulák střelu vůbec neviděl, ale nakonec instinktivně nastavil betony a puk se odrazil do bezpečí. V poslední minutě se o šance podělili David Holub a Kryštof Dyk, ale puk ani jednomu z obránců až do branky nedoputoval. Na holi Wiktora Makuly skončila gólová šance Matěje Pelikána ve čtyřicáté třetí minutě. Ve čtyřicáté osmé minutě musel zasahovat Michal Oršulák, který nejprve vyrazil střelu Reného Řeháka a poté nastavil beton do pokusu Robina Švančary.

V padesáté druhé minutě narazil David Poizl na betony Denise Čelka a poté byl jedním z Ocelářů poslán k ledu. Další střelecký pokus Dominika Řípy zastavil svou hokejkou Matěj Pelikán. V čase 53:22 Viktor Wardas prokličkoval mezi soupeři a kousek od branky předal puk za sebe Vítu Záhejskému, který z mezikruží poslal puk do vzdálenějšího rohu - 6:0. V posledních pěti minutách se Oceláři pustili do odstřelování karlovarské branky. Nejprve musel Michal Oršulák utěsnit mezeru u bližší tyčky, kterou si za svůj cíl vybral Filip Morcinek. K zakončení se nakonec kvůli zákroku Pavla Kůrky nedostal Michal Rybnikár. Tutovku Jakuba Blahuty sice Michal Oršulák zastavil, ale chvilku si nebyl jistý, kde puk skončil. Závěr utkání si energetici už pohlídali. Michal Oršulák v posledních sekundách málem přišel o čisté konto, když chtěl pomoci s rozehrávkou, ale stihl se včas vrátit a zasáhnout.

Ohlasy trenérů

Tomáš Andrys (HC Energie Karlovy Vary):

Do zápasu jsme vkročili dobrým pohybem a poměrně brzy se nám podařilo odskočit o tři góly. Tentokrát nám pohyb vydržel po celý zápas a myslím si, že jsme dnes napravili porážku z Třince a zaslouženě vyhráli. Zítra nás čeká další těžké utkání, na které se musíme připravit. Boj o čtvrtfinále stále nekončí.

Marek Malík (HC Oceláři Třinec):

Z naší strany se nám ten zápas vůbec nepovedl. Více méně celý zápas jsme tahali za kratší konec. Ve všech aspektech byly Vary lepší. Mají výborné mužstvo, takže dnes jsme nebyli moc dobrým soupeřem a spíš jsme se trápili sami se sebou.