HC Energie Karlovy Vary

Přetahovanou juniorky se Zlínem v nájezdech rozsekl Samuel Šmajda

Vítěznou šňůru zkoušela našim mladílům přetrhnou juniorka zlínských Beranů. Také junioři zvládli ubránit dlouhé dvojnásobné oslabení a Matyáš Váňa v něm dokonce poslal svůj tým do vedení. Prodloužení napínavého duelu zařídil v čase 59:49 David Varvařovský. O zisku bonusového bodu se na konec rozhodovalo v nájezdech. Ve všech třech sériích skórovali energetici a autorem vítězného nájezdu byl Samuel Šmajda. Před utkáním s Prostějovem čítá vítězná šňůra našich juniorů šest výher.
DHL Extraliga juniorů, 16. kolo, pá 25.10.2024, Zlín, CCM Aréna
PSG Berani Zlín
HC Energie Karlovy Vary
4:5sn
2:2, 1:1, 1:1 – 0:0 – 0:1
Branky a nahrávky: 04:30 Pilát (Čechmánek, Uhlík; 5/5), 18:55 Holba (Špaňhel, Heš; 5/5), 27:45 Klimek (Čechmánek, Pilát; 5/5), 45:15 Heš (Smýkal, Holba; 5/5) – 03:02 Šmajda (Šilhan; 5/5), 18:45 Varvařovský (Šilhan, M. Váňa; 5/4), 20:55 M. Váňa (3/5), 59:49 Varvařovský (Janata, M. Váňa; 5/5), rozh. náj. Šmajda. Rozhodčí: Šico, Gebauer – Bubela, Bezděk. Diváci: 101. Vyloučení: 5:5. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Střely na branku: 19:42. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:3, 4:3, 4:4.
Rozhodčí: Šico, Gebauer – Bubela, Bezděk
vyloučení5:5
využití0:1
oslabení0:1
střely na branku0:0
zblokované střely0:0
hity0:0
vhazování0:0
diváci101
PSG Berani Zlín: Uherek – Lukaštík, Špaňhel, Hamrla, Zavřel, Uhlík, Růžička – Kaláč, Holba, Klimek, Pilát, Kos, Smýkal, Pravda, Pešák, Pečner, Pražan, Čechmánek, Heš.
HC Energie Karlovy Vary: Oršulák – Holejšovský, Anton, Pelikán, Malý, Zachariáš, Dyk, Postl – Šilhan, Langmeier, Dobřemysl, Poizl, Pastor, V. Váňa, Suchan, Vojáček, Varvařovský, Šmajda, M. Váňa, Janata.

Komentář k utkání

Jako první se z gólu v úvodu čtvrté minuty radovali energetici poté, co do přihrávky domácích u mantinelu vletěl David Šilhan a vypíchnutý puk skončil před Samuelem Šmajdou, který ho z pozice těsně před brankou bleskem poslal za překvapeného gólmana - 0:1. Srovnáno ale bylo už v čase 4:30, kdy během závaru u karlovarské branky do ní puk doputoval díky Tomáši Pilátovi - 1:1. Vedení mohl v deváté minutě Energii vrátit Matyáš Váňa, ale jeho střela nakonec skončila v Uherkově náruči. A gólem nakonec neskončila ani slibná akce Václava Dobřemysla a Šimona Šilhana.

Ve třinácté minutě bylo poměrně horko Michalovi Oršulákovi, který v rychlém sledu čelil střelám Matěje Zavřela a Matěje Pravdy. Ve střehu byl rovněž Marek Uherek, kterého skrytou střelou nenachytal Kryštof Dyk a na druhé straně pak nevyšlo nahození jednoho z domácích. vedení si nakonec vystřelili energetici, kteří k tomu využili početní výhodu, kdy těsně po vhazování vyplaval puk před Davidem Varvařovským, který se pouze otočil a z mezikruží pálil do odkryté části branky - 1:2. Tentokrát zlínští mladíci váhali s odpovědí ještě méně, než v předchozím případě. Už po deseti sekundách srovnal Martin Holba, který zakončoval do úplně prázdné branky poté, co se Michal Oršulák natahoval po puku a dostal se tak mimo tři tyče - 2:2.

Závěr první třetiny a úvod té druhé strávili energetici na ledě ve třech. A pozor, nejenže se zvládli ubránit, ale Matyáš Váňa dokonce svůj únik zakončil střelou mezi betony a ve dvojnásobném oslabení poslal Energii do vedení - 2:3. Ve dvacáté osmé minutě bohužel zafungovalo nepsané nedáš, dostaneš. Akci energetiků kočíroval David Varvařovský, ale puk nakonec v brance neskončil. Naopak rychlý protiútok úspěšně zakončil Adam Klimek - 3:3. Po polovině utkání ubránili energetici oslabení a pak se střelci obou týmů střídali v prověřování obou gólmanů. Ti však byli ve střehu a tak se do poslední části zápasu šlo za stavu 3:3.

Ve stejném duchu pokračovaly oba týmy i po přestávce. Energetici ve čtyřicáté páté minutě přišli o Matěje Zachariáše, který po zásahu pukem nedohrál. V čtyřicáté šesté minutě nejprve sice Lukáš Heš vyšel naprázdno, ale po pár sekundách přece jenom uspěl, když se v mezikruží jako první ujal opuštěného puku a bez váhání ho nasměroval do branky - 4:3. Hned vzápětí mohlo bý srovnáno, ale Marek Uherek zasáhl, jenže se při tom dopustil podrážení a tak naši junioři získali početní výhodu. Před polovinou poslední části pálil od modré Ondřej Postl, krocení jeho střely sice způsobilo domácímu gólmanovi, problémy, ale nakonec z tohoto souboje přece jenom vyšel vítězně.

Srovnání měl v padesáté páté minutě na holi Radek Janata, ale jeho střela skončila na gólmanovi. V čase 58:38 sáhli trenéři Energie po power-play a v čase 59:16 po přerušení hry pak využili oddechový čas. Po něm junioři na své hostitele vlétli a snažili se stůj co stůj vyrovnat skóre. Svým důrazem v brankovišti nenechali zlínského gólmana vydechnout. Jejich úsilí přineslo ovoce v čase 59:49, kdy Matyáš Váňa po vhazování s pukem na holi hledal skulinku v bloku před brankou. Nakonec nahrál Radkovi Janatovi, jehož střela sice až do branky úplně neprošla, ale odkryla část branky, kde u tyčky číhal David Varvařovský, který do ní puk zametl a vyrovnal - 4:4. Doslova v posledních sekundách ještě pálil z vrcholu kruhu Jakub Růžička, ale stav zápasu nezměnil.

V prodloužení měli více šancí na ukončení duelu domácí, ale Michal Oršulák a bránící hráči to nedopustili a tak došlo na nájezdovou loterii. Hned první nájezd proměnil Samuel Šmajda, ve druhé sérii pak uspěl Matyáš Váňa. Po jeho nájezdu poslali zlínští trenéři do branky Radka Šimšálka, kterého překonal Radek Janata. Naproti tomu na Michala Oršuláka nevyzráli Lukáš Heš, Tomáš Pilát a Martin Holba. Bonusový bod si tak do svých bagáží přibalili energetici.