HC Energie Karlovy Vary

Skvělý obrat! K výhře nad Vítkovicemi hattrickem přispěl Blažek

Po tuhém boji dokázal dorost v prvním čtvrtfinálovém duelu s týmem Vítkovice Ridera v poslední minutě překlopit vítězství na svou stranu. Většinu zápasu byli energetici krok za svými soupeři, do hry se vrátili ve třetí třetině. Prodloužení odmítl Vlastimil Blažek v čase 59:10, kdy nejenže rozhodl o výhře Energie, ale zároveň si zkompletoval hattrick.
Extraliga dorostu, ČF1, po 18.3.2024, Karlovy Vary, KV Arena
HC Energie Karlovy Vary
HC VÍTKOVICE RIDERA
5:4
0:1, 2:2, 3:1
Branky a nahrávky: 21:28 Wardas (Dyk; 5/4), 22:09 Kváš (Sedláček, Kyncl; 5/5), 44:45 Blažek (Dyk; 5/5), 54:05 Blažek (Dyk; 5/5), 59:10 Blažek (Kůrka; 5/5) – 19:43 Nazad (Fasner; 4/5), 24:28 Daněk (Mareš, Kisza; 5/5), 30:45 Drábek (Zachariasz; 5/5), 50:11 Kisza (Man, Svozil; 5/5). Rozhodčí: Zubzanda, Valenta – Malý, Deja. Diváci: 112. Vyloučení: 2:2. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Střely na branku: 36:36. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:3, 3:3, 3:4, 5:4.
Rozhodčí: Zubzanda, Valenta – Malý, Deja
vyloučení2:2
využití1:0
oslabení0:1
střely na branku0:0
zblokované střely0:0
hity0:0
vhazování0:0
diváci112
HC Energie Karlovy Vary: Oršulák – Čermák, Dyk, Pelikán, Kůrka, Vrzal, Gombár – Kyncl, Blažek, Šilhan, Kváš, Sedláček, Wardas, Poizl, Slavík, Tomek.
HC VÍTKOVICE RIDERA: Varga – Fojtík, Szarowski, Zatloukal, Lyčka, Kisza, Vítek, Drábek – Man, Mareš, Rončka, Nazad, Fasner, Svozil, Daněk, Douda, Zachariasz, Hofman.

Komentář k utkání

Hned po úvodním vhazování poslal Jiří Douda zkušební nahození na Michala Oršuláka, ten puk svou holí vrátil zpět do hry. Vzápětí se k vítkovické brance vydali Vlastimil Blažek a Petr Tomek, jejich akce nakonec ztroskotala na poslední nepřesné výměně puku. Nebezpečnější byla střela Maxmiliána Mana, který z kruhu orazítkoval betony Michala Oršuláka a puk po nich sjel mimo branku. V deváté minutě se energetici postarali Sebastianovi Vargovi o zábavu, ale vítkovický gólman jejich dorážení ustál. Ve dvanácté minutě nechal na Oršulákových betonech autogram Ladislav Svozil. Matěj Pelikán po zisku puku hned pálil od modré, jeho střela cinkla o tyčku vítkovické branky. >V závěru první třetiny se měl co ohánět Michal Oršulák, který měl asi nejvíce práce s dorážkami Maxmiliana Mareše. Na druhé straně spálil Sebastian Varga ve své náruči šanci Vlastimila Blažka.

V poslední minutě šli Vítkovičtí do čtyř, ale než stihli energetici zaujmout přesilovkové pozice, tak jim upláchli Michael Nazad a Ladislav Svozil. Ti se ocitli úplně sami před Michalem Oršulákem a střelu na sebe nakonec vzal Michael Nazad, který dostal puk do branky kolem Oršulákovy brusle. Početní výhodu nakonec stihli energetici využít v úvodu druhé části, když Viktor Wardas nejprve předal na modré puk Kryštofovi Dykovi, který s ním popojel a vrátil mu ho zpět. Viktor Wardas se pak proti brance opřel do puku a ten proletěl přes hradbu před brankou až za Vargova záda. V tu chvíli na tabuli svítil čas 21:28. Už v čase 22:09 karlovarská střídačka bouřila znovu. Po buly poslal David Sedláček puk před branku. Jakubovi Kynclovi však přihrávka nesedla. Než se stihli hráči před brankou zorientovat pálil Michal Kváš - 2:1.

Srovnáno bylo už v čase 24:28, kdy Adam Daněk tečoval střelu Jakuba Kiszy a na několik pokusů puk nakonec dostal do branky - 2:2. Vedení mohl Energii vrátit David Poizl, jeho střela z mezikruží přeletěla kousek za brankou. Krátce před polovinou třetiny zůstal na ledě ležet Michael Nazad, který nakonec opustil ledovou plochu na nosítkách kvůli zraněné noze. V polovině třetiny zvonila tyčka po střele Adama Daňka a po pár sekundách nejprve pálil z pozice nad kruhy Olaf Zachariasz. Puk se po jeho střele odrazil do mezikruží k Alexi Drábkovi, který sice trefil beton, ale puk přes ně přeskočil a skončil za brankovou čárou - 2:3. V poslední minutě druhé části měl na vítkovického gólmana spadeno Viktor Wardas, jeho útočné choutky však stopli hráči před brankou.

Po několika střeleckých pokusech na obou stranách se jako první z gólu ve třetí třetině radovali energetici. Od modré pálil Kryštof Dyk. Jeho střela se odrazila od Vargova betonu a ve skrumáži před brankou puk do branky nasměroval Vlastimil Blažek - 3:3. V čase 50:11 vedení Vítkovicím vystřelil Jakub Kisza, který svou dělovkou puk nasměroval do horních pater branky - 3:4. Ani další srovnání na sebe nenechalo dlouho čekat. Už v čase 54:05 se na spodní hranici kruhu s pukem na holi mezi dva vítkovické hráče dostal Vlastimil Blažek, ale i přesto karlovarský útočník vypálil na bližší tyčku - 4:4.

Poté co museli do práce oba gólmani, tak po zakázaném uvolnění Energie pálil v čase 58:37 hned po buly Jiří Douda. Puk po jeho střele škrtl Oršulákův beton. V čase 59:10 se kousek od modré, po přihrávce Matěje Pelikána, rozmáchl Vlastimil Blažek, který svým třetím gólem v řadě poslal Energii do vedení a zároveň si zkompletoval hattrick. V čase 59:32 zblokoval Dalibor Lyčka střelu Davida Sedláčka. V čase 59:49 pak zůstal Sebastian Varga na střídačce a v čase 59:50 šli energetici do čtyři. Skóre i přes snahu vítkovických hráčů nakonec zůstalo stejné.

K výhře Energie hattrickem pomohl Vlastimil Blažek. „Jsem určitě rád, že se mi to povedlo, ale hlavně jsem rád, že jsme to urvali. Začátek byl trochu horší, ale nakonec to tam napadalo. Ke konci už jsme hráli svoji hru,“ usmívá se těsně po zápase šikovný útočník.

„Myslím si, že to bylo jednak tou pauzou. Vítkovice už měly něco odehráno, ale asi to hlavně bylo tím, že jsme byli s prominutím posraní a báli jsme se. Bylo to takové nijaké. Ta nervozita se na tom určitě podepsala. Pak ta třetí třetina to už bylo ono,“ usmívá se Vlastimil při odpovědi na otázku, ohledně výkonu v prvních dvou třetinách.

Ohlasy trenérů

Tomáš Andrys (HC Energie Karlovy Vary):

Když jsme se v posledním rozhovoru bavili o tom, zda pauza před čtvrtfinále pro nás bude plus nebo mínus, tak si dovolím říct, že to bylo tak napůl. Ze začátku to pro nás byl totální mínus. Pak se to trošku obrátilo v plus, protože bych řekl, že prvních čtyřicet minut jsme nehráli vůbec nic. Neměli jsme obětavost. Neměli jsme rychlost a napadání. Prostě to bylo takové mdlé, ale ve třetí třetině tam bylo trošičku probuzení. Myslím si, že to zase začalo vypadat a jsem rád, že jsme ten těžký zápas byli schopni dotáhnout do vítězného konce a nebude to zase nic jiného než dřina v dalším zápase.

Jan Vavrečka (HC Vítkovice Ridera):

Myslím si, že z naší strany jsme odehráli dobré utkání. Dobře jsme bruslili. vždy jsme vedli o gól. Bohužel jsme nebyli schopni udržet trochu déle tu výhodu jednoho gólu. Myslím si, že v závěru vyhrál šťastnější tým. My jsme měli ve druhé třetině dva nájezdy, z nichž jsme nedali gól. Takže pořád platí, nedáš, dostaneš.