HC Energie Karlovy Vary

Západočeské derby pro juniorku! Výhru v nájezdech vystřelil David Šilhan

První zápas tohoto týdne mají naši junioři úspěšně za sebou. Přetahovanou o vládu nad Západem v nájezdech rozsekl David Šilhan, který v polovině utkání také srovnával skóre. Prvním úspěšným střelcem Energie byl Vojtěch Steklý a nastavený čas pro tým vynutil Radek Janata. Junioři však nemají prostor usnout na vavřínech, protože už v sobotu dorazí juniorka týmu Banes Motor České Budějovice.
DHL Extraliga juniorů, 6. kolo, čt 19.9.2024, Karlovy Vary, KV Arena
HC Energie Karlovy Vary
HC Škoda Plzeň
4:3sn
1:1, 1:2, 1:0 – 0:0 – 1:0
Branky a nahrávky: 03:30 Steklý (Janata, Dyk; 5/4), 30:14 Šilhan (Vojáček; 5/5), 55:10 Janata (Zachariáš; 5/5), rozh. náj. Šilhan – 13:40 Beran (Mazanec; 5/5), 27:26 Tolar (Beran, Makovec; 5/4), 39:29 Hořejší (Beran, Mazanec; 5/5). Rozhodčí: Zubzanda, Svobodová – Gerát, Hnát. Diváci: 83. Vyloučení: 6:6. Využití: 1:1. Střely na branku: 43:39. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2, 2:3, 3:3.
Rozhodčí: Zubzanda, Svobodová – Gerát, Hnát
vyloučení6:6
využití1:1
oslabení0:0
střely na branku0:0
zblokované střely0:0
hity0:0
vhazování0:0
diváci83
HC Energie Karlovy Vary: Oršulák – Holejšovský, Anton, Pelikán, Zachariáš, Postl, Dorot, Dyk – M. Váňa, Hájek, Poizl, V. Váňa, Suchan, Vojáček, Steklý, Varvařovský, Šmajda, Šilhan, Janata, Langmeier.
HC Škoda Plzeň: Bašta – Hromádka, Prošek, Cícha, Petrov, Tolar, Skala, Pšenička – Coufal, Matějka, Sabiniok, Koubek, Makovec, Hořejší, Klatovský, Beran, Úbl, Řehoř, Mazanec, Borák.

Komentář k utkání

Hned v úvodu utkání museli energetici bránit oslabení, což se jim povedlo a dokonce v první sekundách málem slavili gól. Radek Janata, který to vzal do pásma kolem mantinelu svou střelou z kruhu nastřelil beton Jonáše Bašty. Za dorážkou se okamžitě hnal Kryštof Dyk, ale radost mu zkazil plzeňský gólman, který puk schoval a zastavil hru. Jeho spoluhráči pak nebezpečněji zahrozili v závěru přesilovky, kdy teč Jiřího Matějky proletěla těsně kolem tyčky karlovarské branky.

Poté co Jonáš Bašta zlikvidoval několik akcí Energie ho ke kapitulaci donutil Vojtěch Steklý, který po pouhých dvaceti čtyřech sekundách využil početní výhodu - 1:0. Šancí na srovnání si vzápětí Indiáni vytvořili hned několik a chvílemi měli energetici štěstí, že před brankou chyběli jejich soupeři hráči na dorážku. Michal Oršulák se měl co ohánět, ale kromě hlídání branky svým spoluhráčům hodně pomáhal s rozehrávkami, kdy se nebál vydat ani k postranním mantinelům. Pro srovnání si plzeňští mladíci došli ve čtrnácté minutě, po pasáži kdy se hra točila mezi oběma brankami. Tu karlovarskou dobyl Matyáš Beran - 1:1.

A za tohoto stavu se vstoupilo do druhé třetiny. V té více méně byl obraz hry stejný, jediné co se změnilo byl počet trestů. A právě těsně před koncem přesilovky v čase 27:26 vedení pro Plzeň vystřelil Vojtěch Tolar, který vymetl roh karlovarské branky - 1:2. Ačkoliv předtím to trvalo skoro polovinu třetiny než se měnilo skóre, tak srovnávací branka Energie padla po necelých třech minutách, když na Jonáše Baštu vyzrál David Šilhan - 2:2.

Ačkoliv energetici trávili v pásmu poměrně dost času, tak puk do branky nejen přes gólmana, ale i bránící hráče nedokázali dostat. Většinu střel Jonáš Bašta v pohodě viděl a energetici se nedokázali zbavit svých stínů, díky čemuž jim chyběl prostor k zakončení. Když už to vypadalo, že se i do třetí třetiny půjde za vyrovnaného stavu, udeřil jako blesk z čistého nebe Marek Hořejší, který skóroval v čase 39:29 a přibalil tak energetikům na cestu do kabiny nevyžádaný dárek.

Ve třetí třetině se karlovarští mladíci snažili srovnat, a možnost měli hned v prvních sekundách David Varvařovský a Matyáš Váňa, kteří si ale vylámali zuby na plzeňském strážci branky. Spousta kombinací však energetikům zbytečně nevyšla a dalo by se říct, že jim chvílemi chyběl důraz. Průbojnější byli naopak junioři Plzně a Michal Oršulák měl co dělat, aby udržel puk mimo tři tyče. Nutno říct, že někteří hráči Energie budou, díky tomu jak obětavě blokovali střely svých soupeřů, nejpozději zítra vypadat jako omalovánky.

Jak ubíhal čas, tak na ledě stoupalo napětí. Po pasáži, kdy se v zápřahu střídali oba gólmani se po zisku puku kousek od modré rozmáchl Matěj Zachariáš. Ten poslal střelu přímo přes blok hráčů na branku, mezi bránícími hráči byl i Radek Janata, který svou holí nasměroval puk do branky - 3:3. Po tomto gólu opět Jonáš Bašta spálil energetikům několik tutovek. Obzvláště to mrzelo u šance Matyáše Váni, jehož střela už už proletěla do vzdálenějšího růžku, ale na poslední chvíli se odrazila od hřbetu Baštovy lapačky, který ji tam nastavil spíš instinktivně.

Závěrečný tlak energetikům zkomplikovalo oslabení. Plzeňští mladíci byli rázem na koni, ale gól se jim vstřelit nepodařilo. Zápas mohl v posledních sekundách z úniku rozhodnout Matyáš Váňa. Ten však byl u branky podražen a tak z jeho šance nebylo nic. Rozhodčí nenařídili trestné střílení, ale pouze vylučovali.

Západočeské derby tak pokračovalo prodloužením. V tom si více šancí vytvořili energetici, kterým po chvíli hrála do karet i krátká přesilovka, ale stejně jako v předchozích částech zápasu, puk do branky nedostali. Rozhodnutí měl Ondřej Dorot na holi v čase 64:58, ale i tentokrát úřadovala Baštova lapačka a tak první západočeské derby sezony došlo až do nájezdů.

Nájezdovou loterii odstartovala Energie, konkrétně Samuel Šmajda, který stihl poslat puk pod betony těsně předtím, než je Jonáš Bašta připlácl na led. Za Plzeň se trefil až ve druhé sérii Matyáš Borák, jehož nájezd byl téměř kopií toho Samova. Jako třetí jel za energetiky Radek Janata, který před brankou Baštovi zamotal hlavu a pak puk poslal kolem tyčky a vysloužil si ovace nejen svých spoluhráčů, ale i diváků. Podobný nájezd pak předvedl Matyáš Borák, který poté, co oblafl Michala Oršuláka zavěsil do rohu branky.

Ve čtvrté sérii měli navrch oba gólmani. V páté sérii puk kolem tyčky do branky propašoval Matyáš Váňa, ale protože mu před tím plzeňský gólman puk lehce vyrazil svou holí, tak gól neplatil. Na rozhodující nájezd jsme si počkali až do sedmé série, kdy si David Šilhan hostujícího gólmana položil a přes jeho beton vstřelil rozhodující gól a udělal tak vítěznou tečku za skoro tříhodinovým derby.