HC Energie Karlovy Vary
Fotografie není přiložena

#16 Jaroslav Kristek

útočník
Narozen
16.3.1980 (44 let)
Hůl
levá
Výška
184 cm
Váha
87 kg
Příchod
-
Smlouva
-
Poslední klub
-

Aktuální statistiky 2023/2024

nenalezeny žádné aktuální statistiky

Posledních 5 zápasů

nenalezeny žádné aktuální statistiky

Podrobnosti

Profil

Jižní Morava je úrodný kraj. Nejen vinný mok a kypré dívky však produkuje zdejší podnebí, i velká spousta hokejových talentů byla vychována v těchto místech. V Gottwaldově, dnešním Zlíně, se subtilní talentovaný klouček jménem Jaroslav Kristek objevil na ledě v roce 1987. "S hokejem jsem začal v sedmi letech. Tehdy přišla do školy nějaká přihláška, tak jsem to šel zkusit. Rozhodoval jsem se potom mezi fotbalem a hokejem, ale hokej to vyhrál," vzpomíná dnes na první krůčky mladý střelec, který brzy upoutal pozornost nejen zlínských trenérů. "Prošel jsem všemi mládežnickými mužstvy ve Zlíně a od sedmnácti už jsem dostával šanci i za muže. Mezitím jsem procházel také reprezentačními výběry od patnáctky až do dvacítky," chlubí se univerzální útočník svými ranými úspěchy. V extralize debutoval v sezóně 1997/98 a jako naprostý zelenáč tehdejších Beranů zaznamenal vynikajících 10 bodů v 37 zápasech. První velká reprezentační akce čekala nadějného mladíka v roce 1998, kdy se ve švédském městě Mora konalo Mistrovství Evropy do 18ti let. "My jsme tam tehdy skončili čtvrtí, ale měli jsme stejně bodů jako první. Tehdy to bylo dost kuriózní, protože všechna čtyři první mužstva měla 7 bodů a rozhodovalo skóre. Bohužel, poslední zápas rozhodl v náš neprospěch a medaile z toho nebyla," lituje dnes naoko Kristek, který na turnaji zaznamenal v šesti zápasech stejný počet kanadských bodů.

Na mistrovství se kolem Kristka začali taktéž rojit zámořští skauti a bylo jasné, že mladý forvard neunikne jejich pozornosti a následnému draftu. "Já mám agenta už od čtrnácti let a on mi vždy postupně dával vědět, jak to se mnou vypadá. Čím více se draft blížil, tak tím více jsem měl informací o tom, v kolikátém budu kole. Agent tvrdil, že v prvním nebo druhém, ale to se tak říkává všem a nakonec někteří skončí v osmém," směje se valašský rychlík. "Nakonec jsem byl vybrán ve druhém kole Buffalem, což mě celkem potěšilo, protože v evropském žebříčku jsem byl snad až třicátý," upřesňuje. "Na draftu jsem byl přítomen. Konal se shodou okolností právě v Buffalu, vzpomíná mladík. Jeho kroky pak směřovaly do zámoří. "Buffalo chtělo, abych šel do Ameriky ihned, tak jsem hrál nejprve dva roky juniorskou WHL v Tri City, kde se mi hned úvodní sezóna velice vydařila a po ní jsem s Buffalem podepsal smlouvu," popisuje Kristek první rok za mořem, který by se dal nazvat jako ideální. Druhý už obnášel občasné zádrhele, ale jeho vrchol zahladil všechny problémy. "Druhý rok o Vánocích jsem od trenérů Holíka a Rulíka dostal možnost reprezentovat na Mistrovství světa do 20ti let. Bylo to poprvé, co na tomto mistrovství dostali šanci i hráči ze zámoří, a myslím, že se nám všem, kteří jsme z Ameriky přijeli, dařilo," pookřává při příjemné vzpomínce zlínský rodák. "Hrál jsem v první formaci s Kraftem a se Sivkem a bylo to super. Měli jsme vůbec skvělý tým, nikdo nehrál na sebe a vytvořili jsme vynikající partu. Takovou partu jsem nikde jinde nezažil," vzpomíná na historicky první český titul této kategorie jeden z jeho strůjců. "Osobně jsem byl také moc spokojen, dal jsem 5 branek a byl jsem vlastně druhý nejlepší střelec, ovšem to nebylo důležité, hlavně, že jsme vyhráli," zasouvá mladík příjemnou vzpomínku zpět do paměti.

První dva roky na farmě Buffala v Rochesteru neprožil čerstvý mistr světa nijak růžově. "První dva roky v Rochesteru byly dost špatné, protože jsem byl prakticky neustále zraněný. Operovali mi nejprve levé rameno, pak právé, měl jsem nalomenou lýtkovou kost a to ani nepočítám problémy, které jsem měl s třísly. Měl jsem prostě smůlu a tím pádem jsem se vlastně ani moc nedostal do těch prvních dvou pětek, které hrají přesilovky," popisuje Kristek zatím asi nejsložitější období své kariéry. "Ten třetí rok to vypadalo stejně a já už jsem byl rozhodnut, že se vrátím do Evropy, protože mě vůbec nestavěli a já byl přesvědčen, že na ten hokej mám," nastiňuje situaci před zlomovým momentem. "Zavolal jsem svému agentovi, který kontaktoval generálního manažera Buffala. Ten za mnou přijel, popovídali jsme si o mé situaci a najednou jsem ze dne na den byl v první lajně," vykresluje mladý střelec rychlost, s jakou vyměnil místo mezi bitkaři za místo v elitní formaci farmářského týmu. "První zápas se mi ještě úplně nepovedl, ale od druhého utkání jsem začal střádat body a nakonec jsem byl v tom období nejproduktivnějším hráčem mužstva. No a potom v lednu přišla pozvánka do Buffala."

Buffalo Sabres bylo vždy baštou českých hokejistů. Jeho slavný dres nosil asi nejlepší brankář hokejové historie Dominik Hašek, olympijští vítězové Šmehlík a Svoboda, ale taktéž hokejoví dělníci Pivoňka nebo Kotalík. V lednu 2003 bylo k plejádě těchto jmen připsáno i jméno Kristek. "Asi v jednu hodinu v noci mi zvonil telefon a hlas v něm mi oznámil, že se mám hlásit nahoře," rozpomíná na první kontakt Kristek. "Byl jsem moc rád, protože to byl vždycky můj cíl. A samozřejmě jsem byl také dost nervózní," vybavuje si první dojmy. "Nakonec jsem v Buffalu strávil měsíc a i když jsem hrál převážně ve čtvrté řadě, byla to skvělá zkušenost. Spíš to bylo o tom, že mi dali k NHL čichnout, kromě prvního zápasu, v němž jsem hrál asi 16 minut a dokonce mě vyhlásili třetí hvězdou utkání, ve zbylých zápasech jsem vjížděl na led převážně s bitkaři. To se člověk těžko bodově prosadí, ale já byl stejně strašně rád, že jsem tu příležitost dostal," rozpovídal se o své nejlepší zámořské zkušenosti Kristek. Atmosféra kolem nejslavnější soutěže na něm pak zanechala hluboké stopy. "To se těžko popisuje. Kdo tam nebyl, tak těžko uvěří, jaký si tam ti hokejisté užívají luxus. Od vlastního letadla s osobními televizemi, přes veškeré vybavení, až po nejdražší hotely... Je to tam prostě fantastické," nechal se Kristek unést vzpomínkami. V NHL se setkal také s několika velice slavnými hráči. "Poslední zápas jsme hráli v Pittsburghu a za ně nastoupil Mario Lemieux, ale největší dojem na mě udělal Miro Šatan. To je vynikající kluk, strašně skromný, který mi velice pomohl," potvrzuje Kristek gloriolu slovenského superrychlíka. Po měsíci v NHL přišel konec sezóny a další cesta mladého útočníka vedla do Evropy. "Jednocestnou smlouvu jsem podepsat nemohl a dvoucestnou jsem nechtěl, takže následoval návrat do republiky".

První Kristkovi kroky v Česku vedly do holešovické haly, kde podepsal kontrakt se Spartou Praha. "Ze začátku jsem se hůře rozehrával, přece jen v Evropě jsem dlouho nehrál, ale myslím si, že i přesto jsem nehrál špatně. V Tipsport Cupu jsem nasbíral nějaké body, ale jinak jsem prakticky nedostal pořádnou šanci," vykresluje situaci v pražském klubu. "Když se pak ozvaly Budějovice, neváhal jsem." Všechno vypadalo ideálně. "Nová hala, pěkné město, není to daleko do Prahy, kde studuje přítelkyně, ambiciózní tým, prostě všechno vypadalo nadějně, ale jak to dopadlo všichni víme," smutní ještě dnes nad zpackanou sezónou talentovaný střelec.

Další kroky pak na necelé tři léta vedly domovského Zlína. Zde si od svého odchovance slibovali velké věci. Střelecká pověst však s výjimkou loňské sezóny naplněna nebyla. Ani letos se šestadvacetiletému útočníkovi rozhodně nedařilo dle přestav. Během poloviny základní části si v modrožlutém dresu připsal pouze osm kanadských bodů.

Současná smlouva končila Jaroslavu Kristkovi ve Zlíně v květnu 2007 a ze strany hráče nebyl zájem o její prodloužení. Proto se klub rozhodl juniorského mistra světa se zkušenostmi s NHL uvolnit na přestup do Karlových Varů. Prokáže konečně na své třetí extraligové štaci hvězdné předpoklady?

S využitím hokejcb.cz.

Aktuální smlouva vyprší hráči 30. dubna 2010.

Zpovědnice Jaroslava Kristka

V kolika letech jste začal hrát hokej a kdy jste se napevno usadil na svém postu: Hrát jsem začal v sedmi letech a už od začátku jsem hrál centra.

Jaké máte nejvyšší cíle v hokeji: Chci vždy vyhrát poslední zápas sezony.

Co je podle Vás základem úspěchu v hokeji: Základem úspěchu je tvrdá práce, psychická pohoda a samozřejmě talent.

Co je Vaší nejsilnější stránkou: Bruslení.

Co si říkáte, když na ledě provedete velkou chybu: Říkám si, že ji musím napravit.

Jaké jsou Vaše koníčky, co nejraději děláte v letní přestávce: Mezi mé koníčky patří tenis a moje manželka.

Kdo je Váš největší kamarád v kabině: Kamarádím se všemi bez rozdílu.

Jaká je Vaše přezdívka: Říkají mi Jára.

Co děláte v autobuse při dlouhých cestách: Čtu si a často spím.

Jaké je Vaše životní motto: „Nikdy nebuď moc dole a nikdy moc nahoře.“

Jakému týmu vedle Energie fandíte: Barcelona.

Jaký je Váš nejoblíbenější soupeř: Slavia.

Jaký je Váš nejméně oblíbený soupeř: Plzeň.

Jakou hudbu rád posloucháte: Poslouchám vše.

Co Vás dokáže nejvíce naštvat: Přetvářka.

Jak by podle Vás vypadal ideálně strávený den: S mojí manželkou někde v přírodě.

Jaký je Váš životní vzor: Manželka.

Jaké je Vaše nejoblíbenější jídlo a pití: Cola.

Vlastníte nějaké domácí zvířátko? Jestli ano, tak jaké: Nemám žádné zvířátko.

Kdybyste si mohl přát tři věci... : Zdraví, zdraví a zdraví.

Statistiky


Sezóna   Klub                                 Z  G  A  B  TM
1995-96  HC Zlín (jun.)                      34 33 20 53  --
1996-97  HC Zlín (jun.)                      44 28 27 55  --
1997-98  HC Zlín (E)                         37  2  8 10  20
         HC Prostějov (1. liga)               4  0  0  0   0
         HC Zlín (jun.)                       7  8  5 13
1998-99  Tri City Americans (WHL)            70 38 48 86  55
         Tri City Americans (WHL, p-o)       12  4  3  7   2
1999-00  Tri City Americans (WHL)            45 26 25 51  16
         Tri City Americans (WHL, p-o)        2  0  0  0   0
2000-01  Rochester Americans (AHL)           35  5  3  8  20
2001-02  Rochester Amaricans (AHL)           43  3  6  9  20
         Rochester Amaricans (AHL, p-o)       1  0  0  0   0 
2002-03  Buffalo Sabres (NHL)                 6  0  0  0   4
         Rochester Amaricans (AHL)           47 15 17 32  24   
2003-04  HC České Budějovice (E)             52 12 14 26  24
         HC České Budějovice (baráž)          4  3  0  0   2
2004-05  HC Hamé (E)                         45  5 10 15  14
         HC Hamé (E, p-o)                    16  2  2  4   6
2005-06  HC Hamé (E)                         52 11  6 17  38
         HC Hamé (E, p-o)                     6  0  0  0   2
2006-07  HC Hamé (E)                         26  3  5  8  10
         HC Energie Karlovy Vary (E)         13  5  2  7  12
         HC Energie Karlovy Vary (E, p-o)     3  0  0  0  10 
2007-08  HC Energie Karlovy Vary (E)         51  6  9 15  28
         HC Energie Karlovy Vary (E, p-o)    19 10  2 12   2
2008-09  HC Energie Karlovy Vary (E)         47 15 11 26  22
         HC Energie Karlovy Vary (E,p-o)     13  2  2  4   4
Celkem   Nejvyšší soutěž ČR                 374 76 71 147 191            

Draft NHL:
1998     Buffalo Sabres (50. celkově)

Reprezentace:
2000     Mistrovství světa juniorů           7  5  1  6   2

Články o hráči