HC Energie Karlovy Vary

Body zůstaly v Praze, Energie neskórovala

HC Sparta - HC Energie 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)
Přestože se v poli dokázali karlovarští hokejisté domácí Spartě celkem slušně vyrovnat, všechny body zůstávají v Holešovicích. Energetici se totiž nedokázali vyvarovat chyb v defenzivě, které pohotoví a důrazní sparťané dokázali trestat. Ve svých příležitostech nenašel střelecké štěstí ani nejlepší hráč Karlových Varů Marek Melenovský (na smímku), a proto mohli domácí v nervozním závěru hlídat bezproblémové vedení.
O2 extraliga, 11. kolo, čt 2.10.2008, TESLA ARENA
Sparta
Karlovy Vary
3:0
1:0, 1:0, 1:0
Branky a nahrávky: 14. Kratěna (Broš, Dragoun), 37. Langhammer. 41. Kratěna (Dragoun, Jan Hanzlík). Rozhodčí: Fraňo - Bádal, Svoboda. Vyloučení: 6:6, navíc Němec (KVA) 10 min. OT. Využití: 1:0. Diváci: 4904. Střely na branku: 32:29. Průběh utkání: 3:0.
Sparta: Duba - Černošek, Gulaši, Vykoukal, Jan Hanzlík, Ptáček, L. Procházka - Látal, D. Výborný, Ručinský - Dragoun, Broš, Kratěna - Ton, Langhammer, Podlešák - Mrňa, Hřídel, Hromas
Karlovy Vary: Mensator - Němec, Jiří Hanzlík, Dobroň, Duben, Grof, Řezníček, Mudroch, Prošek - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Melenovský, Kristek, Milan Procházka - Bílek, Skladaný, Hluchý - Zucker, Zaťovič, Dej

Komentář k utkání

Zápas začal trochu netradičně už v pět hodin odpoledne, první vhazování se o hodinu posouvalo kvůli večernímu fotbalovému utkání letenské Sparty s chorvatským Záhřebem. Poprvé v sezoně si do branky na domácím ledě stoupla loňská jednička Tomáš Duba, který se předvedl v předchozím utkání v Českých Budějovicích a Mladé Boleslavi. Na druhé straně byla otázka gólmana vyřešená dlouho dopředu, jeden z hlavních strůjců loňského úspěchu Lukáš Mensator nesměl mezi karlovarskými tyčemi chybět.

Ačkoli první střela patřila hostujícímu Košťálovi, byla to Sparta, která od začátku diktovala tempo hry. K viditelné převaze jí navíc pomohla přesilovka, v níž nebezpečně vystřelil Michal Dragoun. Početní výhodu posléze dvakrát spálili i hosté. Sparťanské fauly se jim potrestat nepodařilo, nekonečné kombinace v rozích končily téměř vždy na soupeřových hokejkách.

Skóre otevřel až ve čtrnácté minutě Ondřej Kratěna, a to zrovna v době, kdy si začínala Energie vypracovávat mírný tlak. Kratěnova formace byla poznamenána absencí zraněného Netíka, na jeho místě ho nahradil Michal Dragoun. Ten byl také na začátku gólové akce. Přihrál Brošovi, ten z otočky našel právě Kratěnu, který se prosadil mezi betony osamoceného Mensatora.

Na druhé straně se pak snažil střílet Melenovský a pár vteřin před první přestávkou dorážel před Dubovou svatyní Petr Kumstát. Přes jejich snahu se skóre neměnilo a lepší náladu před odchodem do kabin mohli mít sparťané.

Karlovarská Energie vstoupila do druhé třetiny aktivněji. První větší šanci měl Václav Skuhravý ve 24. minutě, když se pokoušel o manévr objetí branky, nutno podotkout, že neúspěšně. O dvě minuty později se hosté dokonce dostali do přečíslení tři na jednoho, jenomže Milan Hluchý nemířil příliš přesně. Tlak měl kulminoval při vyloučení Výborného, místo toho však vrcholila ofenzivní smůla Karlovarských. Na Dubu si nepřišli a naopak dali možnost kapitánovi Sparty vracejícímu se z trestné lavice.

Od poloviny zápasu opět začali mít více ze hry borci v rudých dresech. V 33. minutě sebral Ton puk Proškovi a vybídl ke střele mladšího spoluhráče Langhammera. Jeho rána nebyla přesná, Mensator s ní neměl příliš potíží. Halou to zašumělo krátce poté, když po jednom osobním souboji musel střídat Jiří Vykoukal. Zkušený obránce se nedávno vrátil po zranění na led a fanoušci se obávali, aby nemusel na marodku znovu. Naštěstí se pak do hry brzo vrátil.

V 37. minutě přišla druhá gólová akce. Už to vypadalo, že Sparta po promarněné půlminutové přesilovce 5:3 nepromění ani následující menší početní výhodu. Sekundu před návratem vyloučeného hráče Energie ale zvýšil náskok Jakub Langhammer, který trefil mezírku mezi tyčkou a chráničem západočeského gólmana. Asistoval mu jeho parťák Petr Ton, se kterým si poslední dobou výborně rozumějí. Hosté se snažili o odpověď ještě před druhou pauzou, jejich snažení překazil obránce Němec, když podržel před brankou Ručinského.

V jejich přesvědčení je utvrdil Ondřej Kratěna už ve 41. minutě. Broš střílel z dálky na Mensatora a puk se dostal k Michalu Dragounovi. Mladý útočník hrál skvělý zápas, nahrál Kratěnovi do podobné pozice, z jaké se prosadil už při prvním gólu, bylo to 3:0. Pohodlný náskok vytvořil na tvářích domácích hráčů i fanoušků úsměv a dobrou náladu. Sparťané se přestali hnát do útoku a v klidu kombinovali ve středním pásmu, kde čekali na chyby soupeře.

Karlovarští věděli, že jestli chtějí se zápasem něco udělat, musí zvýšit rychlostní stupeň. Jejich snaha se projevovala občasnými závary před Dubovou bránou, strážce domácí svatyně a spolehliví obětaví obránci ale vymazali všechny střely Energie. Když už bylo jasné, že hosté se zápasem už nic udělat nedokážou, začala většina z 4904 diváků v TESLA Areně slavit a radost jim vydržela až do konce utkání.

Hráči utkání byli vybráni Marek Melenovský a Ondřej Kratěna, ocenění jim předaly spaťanské legendy Josef Horešovský a Jan „Gusta“ Havel.

Ohlasy trenérů

Marian Jelínek (Sparta Praha): Vyhráli jsme 3:0 nad loňským finalistou, takže s výsledkem je u nás velká spokojenost. Z hlediska předvedeného výkonu je spokojenost tak devadesátiprocentní. Měli jsme výpadek prvních deset minut ve druhé třetiny, ale soupeř naštěstí nedal gól. Velmi pozitivní zjištění po dvou zápasech, kdy chytal Duba, je, že máme dva vynikající gólmany.

Mikuláš Antonik (Karlovy Vary): Náš dnešní výkon odpovídá výsledku. Pokud jsme pomýšleli na to, že bychom získali nějaké body, tak jsme se o to měli více poprat. Nešli jsme patřičně důrazně do předbrankového prostoru, nevytvořili jsme si ani výrazné šance.

Související články