HC Energie Karlovy Vary

Energie si zopakuje finále se Slavií!

HC Energie Karlovy Vary - HC Sparta Praha 4:1 (1:1, 1:0, 2:0) Stav série: 4:2.
Hokejisté Energie udrželi domácí neporazitelnost v play off a po vynikajícím výkonu postupují do finále extraligového play off! Vítěznou trefu vstřelil svým premiérovým gólem ve vyřazovací části obránce Roman Prošek (na malém snímku). Definitivně zlomili Karlovarští odpor soupeře v polovině třetí třetiny, kdy se v rozmezí tří minut trefili Skladaný a Procházka. Závěr si pak domácí zkušeně pohlídali. Hokejisté Sparty tak v letošním extraligové ročníku obsadí třetí příčku, Karlovy Vary se podruhé v řadě poperou o titul se Slavií.
O2 extraliga, SF6, so 28.3.2009, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Sparta
4:1
1:1, 1:0, 2:0
Branky a nahrávky: 3. Kristek, 26. Prošek (Skuhravý), 48. Skladaný (Melenovský), 51. Procházka (Skladaný). Rozhodčí: Hodek, Polák - Kalivoda, Charvát. Vyloučení: 11:15, navíc Skuhravý - Hanzlík oba 10 min. Využití: 1:1. Diváci: 4260. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 4:1.
Karlovy Vary: Mensator - Řezníček, Duben, Mudroch, Prošek, Bombic, Čutta - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Milan Procházka, Melenovský, Skladaný - Dej, Pech, Sailer - Zaťovič (31. Zucker), Kristek, Hluchý
Sparta: Přikryl - Pilař, Gulaši, Vykoukal, Jan Hanzlík, L. Procházka, Černošek - D. Výborný, Broš, Kratěna - Ton, Langhammer, Netík - Hromas, Koreis, Podlešák

Komentář k utkání

Vstup do utkání se lépe vydařil domácí Energii, která hned v prvních střídáních zahrozila Košťálovým příklepem a po oboustranném vyloučení Čutty a Vykoukala již lovil Přikryl puk ze sítě. Nepříliš nebezpečně vypadající střelou ze střední vzdálenosti jej zaskočil Jaroslav Kristek. Karlovarský tlak tím ale vzal zasvé a útoky Sparty si začaly vynucovat domácí vyloučení. Trest Deje a Kumstáta Vary ještě přestály, v desáté minutě ale putovaly na 48 vteřin do tří. Duben totiž skolil Netíka mířícího před nechráněnou branku, a přisedl tak ke svému spoluhráči. Hostující vyrovnání ale přes velký tlak přišlo až v přesilovce klasické, když Kratěna vybídl Davida Výborného ke skórování přes bezmocného Mensatora. Další vyloučení z obou táborů na sebe nenechala dlouho čekat a proti třem si v závěru třetiny zahráli i domácí. Skóre už nezměnili.

Dohrávaná početní výhoda se domácím nepovedla ani začátku druhé části, sparťané dvakrát vyhodili a už se hrálo v pěti. Svojí aktivní hrou v útočném pásmu se opět začali prosazovat hosté. Snad nejblíže vedení byli, když ve 23. minutě Langhammer v mezikruží tečoval ránu od modré. Na změnu směru kotouče Mensator reagoval v posledním okamžiku, a umožnil tak svému týmu jít opět do vedení. Od 25. minuty totiž hrála Energie přesilovku 4 na 3 a po nastřelení jednoho z hráčů bránili hosté prakticky ve dvou. Několikanásobnou výměnu puku s Řezníčkem na modré zakončil Roman Prošek svou premiérovou trefou v play off. Domácí se radovali i o chvilku později, touš do sítě však evidentně dostali až po posunutí klece.

Rychlou odpověď Pražanů mohlo přinést oplácení Zaťoviče v souboji v rohu, ve vzniklé přesilovce Petr Ton trefil pouze tyč. Podobný kousek se na druhé straně podařil i domácímu Košťálovi v 37. minutě. Jinak se ale druhá polovina třetiny i díky menšímu počtu vyloučení odehrála v poklidnějším tempu. Domácí zpřesnili defenzivu a nepouštěli soupeře tak často před Mensatora. Sami si větší tlak vytvořili v závěru díky své první formaci, Kumstát svým typickým výjezdem z rohu vybojoval faul soupeře. Ačkoli se sparťané ubránili, po Brošově zákroku si oslabení přenesli i do třetí části.

Hru ve čtyřech navíc prodloužil Pilařův zákrok na daleko vyjíždějícího Mensatora. Domácí si v těchto výhodách sice několikrát dokázali vytvořit pevný zámek avšak bez brankových příležitostí. Když pak podobným způsobem naložili s početní výhodou i Sparťané, přišel karlovarský trest. Při hře v pěti na obou stranách stál na konci rychlého protiútoku František Skladaný, když s notnou dávkou štěstí poslal Melenovského přihrávku za Přikryla.

A scénář nevyužitá přesilovka Sparty – karlovarský gól pokračoval. Po vypršení Sailerova trestu opět zaúřadoval domácí druhý útok a po sérii dorážek poslal Milan Procházka hosty do kritické situace. Do konce třetiny zbývalo deset minut a sparťané se v nich logicky ujali role tvůrce útočných aktivit. Nervozita a opět vynikající výkon Mensatora jim ale neumožnily pomýšlet na zdramatizování vývoje. Když se pět minut před sirénou dosluhujícím stadionem rozlévala mexická vlna, bylo již zřejmé, že extraligu čeká finále se stejným obsazením jako o rok dříve.

Ohlasy trenérů

Mikuláš Antonik (HC Energie Karlovy Vary): Pro nás to nebylo vůbec jednoduché utkání, protože kdybychom to nezvládli, tak bychom to měli v sedmém utkání v Praze hodně těžké. Jsme strašně rádi, že to kluci zmákli, odbojovali, využili příležitosti, které měli. Plnili úkoly, které jsme jim řekli. Klíčovou roli sehrál náš brankář Lukáš Mensator, který nás v celé té sérii hodně podržel a pomohl nám. Má obrovský podíl na tom, že jsme postoupili do finále.

Marian Jelínek (HC Sparta Praha): Zápas se odvíjel prakticky stejně jako celá série. Tím chci naznačit, že bohužel s jedním či dvěma góly, které jsme mimo jednoho utkání dali, se nedá vyhrávat. To je jeden aspekt. Druhým je, že nám soupeř dal lekci v jednoduchosti, přímočarosti. Byl lepší, zaslouženě vyhrál. Můžeme jen pogratulovat a já osobně jim přeju, aby titul letos získali.

Fotogalerie

Související články

Ohlasy k zápasu | ne 29.3.2009

Petr Kumstát: Rozhodl především gólman